Výzkum na ISS – cubesaty, rostliny a hoření

Na Mezinárodní kosmické stanici probíhají desítky experimentů z nejrůznějších vědeckých oborů, které postupně posouvají znalosti světa vpřed. Náš nepravidelný seriál Výzkum na ISS se snaží ukazovat některé z nich, aby si čtenáři udělali představu o tom, že kosmonauti opravdu ve vesmíru nejsou na dovolené, ale pracují. Dnes se podíváme na některé zajímavé činnosti, které prováděla tříčlenná posádka v pátek 28. června. Jako obvykle je potřeba upozornit, že to není kompletní výčet všech vědeckých experimentů, které ten den posádka obsluhovala.

Vizualizace vypouštěcího zařízení na modulu Kibó.

Vizualizace vypouštěcího zařízení na modulu Kibó.
Zdroj: https://ukamsat.files.wordpress.com

V noci na pátek uvolnil vystřelovač cubesatů na japonském modulu Kibó na samostatný let cubesat RED-EYE od agentury DARPA. Tato malá družice má vyzkoušet nové možnosti družicové komunikace a řízení orientace v prostoru. Na jeho vystřelení z ISS má největší zásluhu astronaut Nick Hague, který jej v průběhu minulého týdne nainstaloval do přechodové komory modulu Kibó, kde se cubesat chystal na uvolnění. A že Vás zajímá, jak se onen cubesat dostal na ISS? Dovezla ho sem zásobovací loď Dragon, která u orbitálního komplexu zakotvila 6. května a strávila zde téměř celý měsíc. V pátek pak Nick Hague opět pracoval s cubesaty, které v modulu Kibó připravoval na uvolnění minulý týden. Jejich úkoly jsou pestré – od sledování počasí přes testy manévrování až po focení Země. Těchto sedm družic postavili studenti a inženýři na celém světě.

Archivní snímek zařízení Combustion Integrated Rack.

Archivní snímek zařízení Combustion Integrated Rack.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Nickova krajanka, Christina Koch kromě jiného zalévala rostliny v evropském modulu Columbus v rámci experimentu Veg-04. Poté se přesunula do amerického modulu Destiny, kde v zařízení Combustion Integrated Rack vyměnila zásobníky hořlaviny. V tomto zařízení se totiž testuje, jak se plamen chová v podmínkách mikrogravitace a co vše jeho tvar a chování ovlivňuje.

Velitel nedávno zahájené 60. dlouhodobé expedice, Alexej Ovčinin se v pátek ráno věnoval zkouškám zařízení a technik, které by mohli budoucí astronauti používat pro ovládání vozítka na povrchu planety. Jelikož je Alexej momentálně jediným obyvatelem ruské sekce stanice, má na starosti i kompletní údržbu segmentu. V pátek proto pracoval na systémech podpory života a také udělal pár instalatérských činností.

Na Zemi se však již pilně chystá nová tříčlenná posádka, která již brzy rozšíří počet obyvatel ISS na tradičních šest. Dvacátého července by měli z Bajkonuru odstartovat dva veteráni (Alexander Skvorcov a Luca Parmitano) společně s jedním nováčkem (Andrew Morgan). Kosmická loď Sojuz MS-13 by měla odstartovat na den přesně 50 let po legendárním vstupu prvních lidí na povrch Měsíce.

Posádka Sojuzu MS-13 zleva Morgan - Skvorcov - Parmitano

Posádka Sojuzu MS-13 zleva Morgan – Skvorcov – Parmitano
Zdroj: https://live.staticflickr.com

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://live.staticflickr.com/65535/46888784235_a5af1e7ec4_o_d.jpg
https://ukamsat.files.wordpress.com/…cubesat-deployment.jpg?w=593
https://www.nasa.gov/images/content/612815main_iss030e013378_full.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/48139601003_f40679f7c2_k_d.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Výzkum na ISS – cubesaty, rostliny a hoření”

  1. David napsal:

    Když vidím tu prví fotku, tak jsem docela přesvědčený, že na ISS se normálně souloží a to dost možná i mimo vědecký výzkum. S ohledem na rozlehlost stanice a obzvlášť teď, kdy tak jsou jen dva chlapi a ženská. Asi nebude problém najít místo kam se moc nechodí a kam nekoukají kamery. Je vlastně na ISS kromě toalet nějaké nemonitorované místo? Tipnul bych, že například orbitální moduly zaparkovaných Sojuzů budou idální místo na rande:)

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.