Hledání místa odběru z Bennu pokračuje

30. května se na University of Arizona sešla komise SSB (Site Selection Board), která má za úkol vybrat vhodnou lokalitu pro odběr vzorků z planetky Bennu. V rámci tohoto setkání měli za úkol zhodnotit dosavadní kandidátské lokality a zredukovat jejich počet. To je docela logický krok, protože až doposud bylo vytipováno více než padesát zajímavých oblastí. Zužování výběru kandidátů bylo založeno na jednoznačném měřítku – splňuje daná lokalita specifická bezpečnostní kritéria? Hodnotitelé nakonec nechali ve hře 23 kandidátských míst, která splňují požadavky. Dalším krokem v rámci výběru bude zhodnocení dat nasbíraných během fáze Detailní průzkum. Při jejich hodnocení se bude klást důraz na „odběratelnost“, tedy pravděpodobnost, že se vzorek regolitu z tohoto místa podaří odebrat. Tyto informace pak povedou k další redukci kandidátských oblastí.

Fáze Detailní průzkum: Rovníkové stanice umožňuje sledovat terén planetky Bennu v různých částech jejího dne a noci.

Fáze Detailní průzkum: Rovníkové stanice umožňuje sledovat terén planetky Bennu v různých částech jejího dne a noci.
Zdroj: https://www.asteroidmission.org/

29. května se pak členové týmu OSIRIS-REx se podíleli na setkání odborníků, v rámci kterého se všichni připravovali na začátek průzkumné fáze, která by měla začít na podzim letošního roku. Tato fáze je kritická, protože se při ní potvrdí, zda místa vybraná pro odběr vzorků jsou jak bezpečná, tak obsahují odebratelný materiál. Při této fázi získáme také detailní fotky, které poslouží autonomnímu navigačnímu systému sondy při sestupu k povrchu.

Útroby přístroje OTES

Útroby přístroje OTES
Zdroj: spaceflight101.com

Sonda samotná na začátku měsíce přelétávala nad ranní oblastí planetky. Přístroje MapCam, OTES a OCIRS sbíraly data v pruzích a snažily se zaznamenat údaje z celé otočky planetky. Po těchto prvotních pozorováních sonda provedla dva přelety z východu na západ, přičemž povrch skenovaly přístroje OTES a OVIRS. Data nasbíraná z této fáze by měla pomoci vyhodnotit, které kandidátské lokality mají vhodnější podmínky.

První kompletní červnový týden byl pro sondu OSIRIS-REx ve znamení posledního týdne fáze detailního průzkumu. Sondu čekala poslední snímkovací etapa před začátkem nové fáze celé mise, která je označována jako Orbital B. Během minulého týdne sonda zkoumala oblast, kde byl na planetce večer. Ke slovu opět přišly přístroje MapCam, OLA, OTES a OVIRS.

Ve fázi Orbital B se sonda přiblíží k asteroidu na méně než kilometr.

Ve fázi Orbital B se sonda přiblíží k asteroidu na méně než kilometr.
Zdroj: https://www.asteroidmission.org

V rámci nadcházející průzkumné fáze Orbital B čeká na OSIRIS-REx vstup na nízkou oběžnou dráhu kolem Bennu. Možná si vzpomenete, že jsme na začátku roku psali o tom, že se tahle sonda stala rekordmanem. Žádný lidský výtvor ještě nikdy neobíhal kolem žádného tělesa tak blízko. Tehdy šlo o fázi Orbital A, ve které sonda kroužila po dráze, jejíž poloměr byl zhruba 1,6 kilometru. Vzhledem ke slabé gravitaci planetky se pohybovala rychlostí jen 5 cm/sec a každý oběh jí trval zhruba 61,4 hodiny.

Rekord z fáze Orbital A však OSIRIS-REx již brzy překoná. V rámci blížící se fáze Orbital B se totiž k Bennu dostane ještě blíže – na dráhu s poloměrem 1 kilometr! hlavním vědeckým úkolem této fáze je globální mapování Bennu, vypracování 3D modelu na základě měření z přístroje OLA, nebo provádění radiových experimentů. Asi nikoho nepřekvapí, že informace nasbírané z této nízké oběžné dráhy budou extrémně důležité pro výběr míst pro odběr vzorků. Odborníci z nich budou moci vyhodnotit všechny tři hlavní faktory – bezpečnost, odběratelnost a vědeckou hodnotu. Pokud půjde všechno dobře, mohli bychom už na konci této fáze zúžit výběr míst pro odběr na pouhé dvě lokality, z nichž jedna se stane oblastí primární a druhá bude představovat záložní verzi.

Časová osa mise OSIRIS-REx u planetky Bennu.

Časová osa mise OSIRIS-REx u planetky Bennu.
Zdroj: https://www.asteroidmission.org/
Překlad: Dušan Majer

Zdroje informací:
https://www.asteroidmission.org/

Zdroje obrázků:
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v…3a7e78997d2af1b4d29b1ca74d96d8a9&oe=5D85AD42
https://www.asteroidmission.org/wp-content/uploads/2019/03/Equatorial-Stations-Poster-8.pdf
http://spaceflight101.com/osiris-rex/wp-content/uploads/sites/103/2016/08/interferometer_cdr.jpg
https://www.asteroidmission.org/wp-content/uploads/2018/02/Asteroid-Operations-Timeline.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Hledání místa odběru z Bennu pokračuje”

  1. Alois napsal:

    V současné době probíhají dvě mise k asteroidům. Shodou okolností se jedná o tělesa se shodným typem povrchu, tj. kamenitá pláň posetá balvany. Zajímavý je odlišný přístup zkoumání i odběru. Zejména se však liší pozice u asteroidu, NASA se pohybuje byť u menšího na orbitách až 1 km od povrchu, JAXA se převážně zdržuje ve formaci 20 km daleko.
    JAXA již jeden odběr provedla a na druhý se chystá. Nějak mi uniklo, zda NASA provede jeden odběr, nebo též bude mít více pokusů. Dík.

    • Spytihněv napsal:

      Má jen jednu kontejner (odběrnou hlavici) na vzorek. V plánu je tedy jen jeden odběr. Ale má na to tři pokusy (tři bomby s plynem). Pokud se první pokus nepodaří, přijde na řadu další pokus. A kdo ví. Třeba se uskuteční další pokus i v případě prvního podařeného, ale malého odběru. Každopádně ale platí, že materiál pokaždé poputuje do stejného kontejneru a smísí se. Návratové pouzdro H2 by snad mělo mít komory na vzorky oddělené.

      • Alois napsal:

        Díky, nepřišlo mi pravděpodobné, že by měli jen jeden pokus, ale nějak jsem ty tři možnosti s jednou hlavu přehlédl.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.