Výzkum na ISS – biologie a fyzika

Astronauti na ISS spravují během kosmické mise velké množství experimentů a s některými z nich Vás seznamujeme v rámci nepravidelného seriálu Výzkum na ISS. Dnes si opět posvítíme na 59. dlouhodobou expedici, která momentálně slouží na orbitálním komplexu. Jako obvykle je ale potřeba poznamenat, že se nejedná o kompletní výpis činností astronautů za daný den, ale spíše jen o vypíchnutí některých zajímavých momentů. V pátek 24. května se posádka věnovala třeba biologickému výzkumu, ale i studiu výrobních technik ve specifickém prostředí oběžné dráhy.

Experiment Bio-Analyzer.

Experiment Bio-Analyzer.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Kanaďan David Saint-Jacques analyzoval vzorek své vlastní krve v novém přístroji Bio-Analyzer. Tohle biomedicínské zařízení vyvinuté Kanadskou kosmickou agenturou CSA testuje široké spektrum biomarkerů k hledání molekulárních náznaků zdravotního stavu posádky. David se kromě toho věnoval i dalším experimentům na biologické platformě, která je schopna vystavit materiály i malé organismy umělé gravitaci až 2 g.

Američan Nick Hague pracoval v japonském modulu Kibó s experimenty, které se umísťují na vnější stěnu ISS. Jeho úkolem bylo vyměnit některé experimenty. Tyto dlouhodobé projekty umožňují vědcům lépe porozumět tomu, jak kosmické záření a mikrogravitace ovlivňují různé materiály. Nickova krajanka, Christina Koch, pokračovala v experimentu, který v modulu Destiny prověřoval možnosti výroby superkvalitních optických vláken. Vše probíhalo v gloveboxu – ochranné skříni, do které se obsluha dostane pouze přes připojené rukavice. Výrobní proces ovlivňuje celá řada faktorů, které se na Zemi těžko ovlivňují. Vzorky vyrobené na oběžné dráze se dopraví na Zemi pro analýzu kvality. Tyto experimenty mají potenciál zlepšit široké spektum aplikací – od medicíny přes navigaci, komunikaci až po sledování atmosféry.

Christina Koch při práci s gloveboxem na ISS.

Christina Koch při práci s gloveboxem na ISS.
Zdroj: https://live.staticflickr.com

Astronautka Anne McClain se na konci služby věnovala nácviku mimořádné situace a praktikovala kosmickou navigaci s využitím sextantu. V modulu Cupola při nočním přeletu sledovala různá souhvězdí, zatímco kontrolovala a kalibrovala toto ruční zařízení, které by přišlo ke slovu pouze v mimořádných situacích. Ruští kosmonauti Oleg Kononěnko a Alexej Ovčinin věnovali téměř celý den inspekci a přípravě skafandrů a dalšího náčiní pro blížící se výstup do volného prostoru. Pokud se nic nezmění, měli by se na kosmickou procházku vydat ve středu 29. května v 17:45 SELČ.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://live.staticflickr.com/65535/40838845663_95f8d78b1c_k.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/ba-2_0.png
https://live.staticflickr.com/65535/47797314582_cb51d7642e_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Výzkum na ISS – biologie a fyzika”

  1. U těch optických vláken to není tak horké. Jedná se o relativně běžná optická vlákna ZBLAN (ZrF4-BaF2-LaF3-AlF3-NaF).

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.