Photon od RocketLab

Firma Rocket Lab vstoupila v loňském roce na trh výrobců raket a v letošním roce by ráda využívala své nosiče Electron minimálně jednou měsíčně. Smělé cíle novozélandsko-americké firmy však nekončí jen u inovativních raket. Společnost nyní představila vlastní satelitní platformu, která dostala jméno Photon. Od novinky si slibuje větší zájem zákazníků, kteří cílí na trh malých družic. Klienti by se tak nemuseli zabývat stavbou systémů, které potřebuje každá družice. Pohon, dodávky elektrické energie, nebo komunikaci bude zajišťovat sama platforma, takže zákazník se postará jen o vlastní přístrojové vybavení.

Satelitní platforma Photon.

Satelitní platforma Photon.
Zdroj: https://www.rocketlabusa.com

Photon konstrukčně vychází z dodatečného horního stupně raket Electron, který se označuje jako Kick Stage, ze kterého podědil i ostrými misemi prověřený motor Curie vyráběný s velkým podílem 3D tisku. Podle zvolené oběžné dráhy by družice založená na platformě Photon mohla kroužit kolem Země až pět let, přičemž komunikaci zajistí anténa v pásmu S.

Platforma se postará i o orientaci v prostoru a nechybí pochopitelně ani nezbytná avionika. Sama firma pak uvádí, že Photon může sloužit jako základ různých projektů na nízké oběžné dráze – od družicových sítí přes technologické demonstrátory až po sdílené náklady. Společnost dále v rámci představení nové služby uvedla i některé konkrétní technické specifikace:

  • Maximální hmotnost přístrojového vybavení: až 170 kg (záleží na zvolené dráze)
  • Maximální objem nákladu: Závisí na objemu aerodynamického krytu rakety
  • Elektrický odběr nákladu (špička): 100 W – 1 kW
  • Odběr nákladu za oběh kolem Země: Až 300 Wh
  • Systémové napětí: 28 V neregulováno (možnosti regulace)
  • Přesnost orientace v prostoru: 5 stupňů až 50 obloukových sekund
  • Přesnost oběžné dráhy: 5 – 10 metrů
  • Rozhraní pro palubní vybavení: LVDS, ethernet, CAN, RS422/485
  • Datové úložiště: Až 1 TB
  • Rychlost přenosu telemetrie a pokynů: Až 512 kbps

Zdroje informací:
https://www.rocketlabusa.com/

Zdroje obrázků:
https://www.rocketlabusa.com/…/_resampled/FillWyI3NTAiLCI3NTAiXQ/front-of-satellite.png
https://www.rocketlabusa.com/…/_resampled/FillWyI3NTAiLCI3NTAiXQ/back-of-satellite.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Photon od RocketLab”

  1. Radoslav Karásek napsal:

    Mňa baví tá komplexnosť služieb RocketLabu. Nie je to len, tak máme raketu a možete sa hlásiť, ale snažia sa zákazníkom skutočne pomocť v riešení ich problémov.
    Ale mám drobnú poznámku. Toto je novinka len pre RocketLab, alebo celosvetová? Lebo mne sa nejak nechce veriť, že s týmto ešte nikto neprišiel a všetci výrobcovia družice si „nanovo“ vyvíjajú už tisíckrát vyvinuté.

  2. Jan Hradecký napsal:

    Z ekonomického hlediska je to geniální nápad! Zákazníkům ušetří starosti se stavbou, čas a snad i náklady (pokud je sami dovedou vyrábět levněji). Tím si tak zvýší počty zákazníků.

    A dokonce by mohli i vydělat na samotné produkci platformy, pokud ji zákazníkovi prodají se ziskem (ať už zvlášť nebo v ceně letu). K čemuž ostatně hromadnější výroba oproti ad hoc výrobám přirozeně spěje.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.