ŽIVĚ: Pokročilá armádní komunikační družice WGS-10

Už dnes ve 23:56 SEČ se otevře startovní okno rakety Delta IV, které trvá do zítřejších 2:05, přičemž meteorologové dávají startu pravděpodobnost 80% – hrozí pouze izolované srážky. Pokud by se start odložil o 24 hodin, budou již podmínky horší, protože se nad centrální Floridu přesune studená fronta. To by znamenalo, že pravděpodobnost dobrého počasí klesne na 40 %. Nákladem je družice WGS-10 (desátý exemplář systému Wideband Global SATCOM) pro americké letectvo. Družice vyrobená firmou Boeing se má připojit k síti družic na geostacionární dráze, které zajišťují utajenou i nešifrovanou komunikaci včetně přenosů videa pro americkou armádu a její spojence po celém světě. Díky palubnímu vybavení zvládne WGS-10 zajistit vysokou datovou propustnost v pásmu X a Ka, přičemž se počítá se životností 14 let. V tomto článku najdete vložené okno přehrávače přímého přenosu i další informace o startu včetně animace očekávaného průběhu.

EDIT: Start se posouvá na 0:11 SEČ.

EDIT 2: Startovat by se mohlo v 0:52 SEČ.

EDIT 3: Náklad je momentálně v NO GO stavu. Nevíme, zda bude vybrán nový termín startu, nebo zda se dočkáme odkladu o 24 hodin.

EDIT 4: Náklad je opět v GO stavu. Nový termín startu je 1:26 SEČ.

Devět předešlých družic systému WGS letělo na raketách od ULA – první dvě v letech 2007 a 2009 na Atlasu V a zbylých sedm obsloužily Delty IV. Start Delty s WGS-10 byl původně plánován na 13. března, ale došlo k dvoudennímu odkladu, který měl „umožnit dodatečné řešení některých náznaků, které nebyly v normě“.

Ukládání aerodynamického krytu s WGS-10 na Deltu IV.

Ukládání aerodynamického krytu s WGS-10 na Deltu IV.
Zdroj: https://farm8.staticflickr.com

Společnost ULA v letošním roce vypustila zatím jen jednu raketu – 19. ledna se z Vandenbergovy základny vydala do vesmíru těžkotonážní Delta IV Heavy na tajnou misi NROL-71. Pro floridský kosmodrom půjde o třetí start v letošním roce.

Raketa vysoká 66 metrů zamíří po zážehu směrem nad Atlantik a kromě centrálního stupně s kryogenním palivem (kapalný kyslík a vodík) ji poženou i čtyři urychlovací bloky na tuhé pohonné látky od firmy Northrop Grumman, které se odhodí zhruba minutu a půl po startu. Následně dojde k odhození aerodynamického krytu a v čase 3:55 po startu se stupeň centrální vypne. Jen o pár sekund později dojde k jeho odhození a ke slovu se dostane motor RL10B-2 na horním stupni.

Jeho první zážeh bude trvat zhruba čtvrt hodiny a usadí celou sestavu na dočasné parkovací dráze. Restart přijde v čase 29:29 po startu a tento druhý zážeh vytáhne apogeum (nejvzdálenější bod oběžné dráhy kolem Země) do výšky zhruba 44 000 kilometrů. Po vypnutí motoru přijde čas na oddělení šestitunové družice WGS-10, které je plánováno na čas 36:50 po startu. Níže přiložená animace ukazuje všechny důležité fáze letu.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://farm8.staticflickr.com/7891/46391328835_c1c9a19813_k.jpg
https://farm8.staticflickr.com/7873/46391329405_5e1e6ec894_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “ŽIVĚ: Pokročilá armádní komunikační družice WGS-10”

  1. Robert napsal:

    Popravde „pekelný“ štart by Delta 🙂
    Vďaka za prenos.

    PS: Ten „večný olympijský oheň“ pri rampe, čo to je?
    Nejaké spaľovanie odpareného paliva?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.