ŽIVĚ A ČESKY: Electron vynáší testovací družici

Raketa Electron už prošla testovacími misemi, zažila i svůj komerční let a nyní by se měla pokusit o další prvenství – poprvé totiž vyráží na vyhrazenou misi. Až doposud byly její mise sdílené – raketa vždy vynášela několik menších družic (cubesatů), které se o místo na raketě dělily. Firma RocketLab však nabízí kromě sdílených i vyhrazené starty, kdy Electron vynese jediný náklad na požadovanou dráhu. Stopadesátikilová družice R3D2 od agentury DARPA (Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty) bude umístěna na dráhu, která je vůči rovníku skloněna o 39°. Jde o technologický demonstrátor, který má ověřit fungování antény, která startuje složená a ve vesmíru se rozloží na průměr dva a půl metru. Startovní okno se otevře dnes ve 23:30 SEČ.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 23:15 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání, který by měl být k dispozici zhruba dvě hodiny po ukončení přenosu, děkujeme za pochopení.

EDIT 0:20
Dnes se nepoletí! Pozemní tým narazil na problém s vysílačem pro přenos videa. Nejde o prvek, který je nezbytný k letu, ale firma chce porozumět příčině jeho nezvyklého chování. Dnešní pokus o start byl tedy odvolán a nový termín startu se teprve dozvíme. Děkujeme všem, kdo tu s námi chtěli čekat.

EDIT 0:15
Začátek oficiálního přenosu se posunul na 0:25 SEČ, což znamená, že firma posouvá start (přenos má začít 20 minut před startem. Náš přenos tedy začne také později  momentálně zřejmě v 0:30.

EDIT 20:05
Start se odkládá o 66 minut, tedy nejdříve na zítřek 0:36 SEČ. Přenos by měl začít v 0:20. Důvodem je COLA (Collision On Launch Assessment) – zjednodušeně řečeno by se mělo startovat v době, kdy nehrozí srážka s jinými družicemi nebo s ISS.

Zdroje informací:
https://www.rocketlabusa.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/C_0BGTYUIAARDuL.jpg:orig

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Electron vynáší testovací družici”

  1. Vladimír Todt napsal:

    U RocketLab již dle statistických zkušeností dopředu počítám s odkladem v den startu na pozdější termín a koukám, že se toho stále „drží“. 🙂

  2. Radoslav Karásek napsal:

    A joo :(.. tak sa vraciam k práci

  3. Radoslav Karásek napsal:

    Ten odkaz „klikněte sem“ hádže na záznam Sojuzu

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.