ŽIVĚ A ČESKY: Falcon vyráží na historickou lunární misi

Více než měsíc uplynul od našeho posledního živě a česky komentovaného přenosu. Minulé týdny nenabídly žádné mimořádně zajímavé starty, ale to se nyní změní. Začínáme hned ve velkém stylu – raketa Falcon 9 by měla zítra velmi brzy ráno vyrazit na misi, která je opravdu atraktivní. Telekomunikační družice Nusantara Satu sice extra výjimečná není, ale sekundární náklad – izraelský soukromý lunární lander Beresheet přitahuje zaslouženou pozornost. Jedná se o první izraelskou misi k Měsíci a také o první pokus o přistání soukromého zařízení na Měsíci. Těšit se můžeme na přistání prvního stupně i na pokus o zachycení aerodynamického krytu.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v pátek 22. února ve 2:45 středoevropského času. Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 2:30 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://www.elonx.cz/
https://space.skyrocket.de/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…/Spacecraft_03.jpg/1920px-Spacecraft_03.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

273 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon vyráží na historickou lunární misi”

  1. Libor Šedivý napsal:

    Já nevím, co tu všichni mají s tím Mallem, vše mi fungovalo naprosto bez problémů. Rád živě a česky sleduji přes Chromecast na 4K televizi. A světe div se, funguje to i na Mallu. U Youtube to bylo lehounce pohodlnější, ale žádné komplikace jsem nezaznamenal. Používám vždy nejnovější OS (ať už Android, Ubuntu či Windows 10) a zásadně a pouze Chrome, protože ostatní prohlížeče mě ničí. 😉 Google svůj prohlížeč dělá kvalitně a dobře, skvěle se pro něj programuje. IE a Edge, to je kapitola sama o sobě a brát vážně tyto prohlížeče, to chce kumšt. I proto jsem rád, že Edge přechází na Chromium. Firefox no… ten začíná dost zaspávat dobu a už to rozhodně není leader v zavádění technologií. Jasně, Google taky není dokonalý, ale mě se s ním pracuje nejlépe a je všude. A jen lehce jiné jádro používá i Apple, tam nevím, jak to aktuálně je. Já Mallu držím palce a ať vše funguje na výbornou. Jasně, mám rád Google ekosystém, ale kamenovat Dušana za tu změnu, to mi přijde extrémně ubohé. Dělá leta skvělou práci a tohle si opravdu nezaslouží. Dnešní společnost je divná a já jsem moc rád za lidi, jako je Dušan a velmi si jich vážím. A těším se, až si jednou udělám čas na jeho přednášku. I díky Dušanovi se velmi zvýšil můj zájem o kosmonautiku a vesmír vůbec, i jsem se naučil základy focení noční oblohy apod. Prostě Dušan Majen je skvělý a inspirativní člověk, samozřejmě i celý tým kosmonautix.cz chválím. Jsem váš velký fanoušek. Nenechte se rýpali odradit. Děláte to dobře!

  2. Scarab napsal:

    Dobrý den, když pominu problémy se zpožděním :-/, měl bych ještě malou připomínku k záznamům na mall.tv. Bylo by možné tyto Vaše záznamy na mall.tv ještě „katalogizovat“ pod heslem „kosmonautix“? Když zadám toto heslo na youtube, najde mi to spoustu minulých přenosů, kdežto když ho zadám na mall.tv. najde mi to jedno jediné video staré několik měsíců (Spánek ve vesmíru), ale poslední přenosy nikde. Tyto přenosy jsou katalogizovány pod hesly vesmírné starty, vesmírné zprávy nebo vesmírná technika – třeba spacex je neúplné (chybí poslední start). Výraz KOSMONAUTIX, ale mall.tv vůbec nezná!!! Je to chyba a nebo úmysl???!!!
    Zatím to vypadá, že nejenže mall.tv poskytuje naprosto nekvalitní služby, ale na zdroje svých zpráv (které mu mohou v budoucnu generovat velké příjmy z reklamy od poměrně velkého počtu svých uživatelů), jako je Kosmonautix naprosto kašlou a neznají je.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Dobrý den,
      komentované přenosy vychází v rámci pořadu Vesmírné starty (Vesmírnou techniku a Vesmírné zprávy dělám také, ale tam záznamy přenosů nejsou). Stačí tedy jít na Vesmírné starty a najdete tam všechny naše přenosy na jednom místě. Nejsem egoista, nezakládám si na tom, aby byl náš portál všude zmiňován. Stačí si zapamatovat Vesmírné starty a člověk to pak najde snadno.

      • Scarab napsal:

        OK, díky za info.
        Jinak děkuji za Vaši práci a přeji vše nejlepší do dalších přenosů 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc, jsem velice rád, že se Vám naše tvorba líbí. Budeme se snažit v tom pokračovat. 😉

  3. Alois napsal:

    Aerodynamické kryty opět nic. Nebylo by efektivnější použít systém Korona aplikovaný před 60ti léty – příkladně helikoptéru s hrazdou.

  4. Geli napsal:

    Dobrý deň.Je 23.2. 10:27 a záznam stále nefunguje 🙁 Škoda….

  5. Alois napsal:

    Je někde možné průběžně sledovat polohu a operace měsíční sondy obdobně jako tomu bylo u MOMu ?
    Komentované i psané přenosy jsou vynikající věc, přinášejí zajímavé informace, průběžné informace o termínech zejména v případě odkladů a když je problém, třeba přetížení sítě, je jednoduché přepnout příkladně na NASA.

  6. Daniel napsal:

    Situace okolo té pofidérní televize je neunosná. Chápe to. Ani ví p. Majer nezměníte náš názor, že to stojí za starou belu a to i přesto, že tu budete stále dokola opakovat stejnou píseň. Ten přechod se nepovedl a až Mall půjde do kytek bude už možná pozdě na návrat. Na YT může přenosu rozjet někdo jiný a vypálí Vám rybník.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Vaše spekulace je postavena na myšlence, že MAll.TV skončí. Já tomu nevěřím – alespoň ne v nejbližších letech. A jestli někdo začne dělat komentované přenosy na YT místo nás, tak já se vůbec zlobit nebudu. Naopak! Čím víc lidí bude popularizovat kosmonautiku, tím lépe. Vzroste tím pravděpodobnost, že se informace z tohoto oboru dostanou mezi další lidi. Navíc diváci budou mít širší výběr a budou si moci vybrat, co přesně jim vyhovuje.

  7. Bozek napsal:

    Mozna jeste namet na zamysleni – pri odesilani predchoziho komentare se mi prerusilo prehravani videa. Nebylo by lepsi formular odesilat ajaxem, pripadne diskusi vlozit do nejakeho iframe?

  8. Bozek napsal:

    Dobry den,
    predne dekuji za pekny prenos (i kdyz jsem si take pri cekani zanadaval :))
    Omlouvam se za hloupou otazku, ale jak v prehravaci videa z mall.tv zmenit hlasitost? Na repracek mi jde jen kliknout a zvuk vypnout / zapnout, ale at tam smrdlam mysi kolem toho jak chci, tak nikde zadne posouvatko na zmenu. Pro jistotu jsem zkusil FF, Edge, Chrom a Operu a vsude stejny.

  9. Honza napsal:

    Vážení diskutující, měl bych pro vás všechny návrh. V případě, že by se snad v budoucnu znovu objevil nějaký nepříjemný problém, tak nejpozději ve chvíli, kdy zazní (zcela oprávněně) myšlenka „radši to napište na Mall TV než sem“, někdo (ne nutně pan Majer, může to být kdokoliv) do diskuze vložte odkaz na kontaktní formulář Mall TV. Zcela chápu touhu si trochu vylít smutek z toho, že si nemůžete pustit start rakety s kvalitním českým komentářem ke snídani, ale třicáté opakování téhož skutečně ničemu nepomůže. Samozřejmě pokud chcete sdělit i jinou myšlenku, která ještě v diskuzi nezazněla, pište i sem, ale jen stesk nad chybějícím záznamem skutečně bude vhodnější na Mallu, kde vyšší počty reakcí můžou vytvořit větší tlak a třeba i výrazněji pomoct. Myslím, že vyšší tlak na pana Majera ničemu nepomůže, jsem přesvědčen, že dělá vše, co je v jeho silách.
    Takže tady je odkaz, kde si můžete stěžovat: https://www.mall.tv/o-nas#kontakty , sekce Technická podpora.

  10. Milan napsal:

    Bohužel, kvalita videa, která byla standardem snad před patnácti lety to celé kazí.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Nastavil jste si dobré rozlišení? Zatím je nejvyšší 720 p, 1080 se kóduje.

      • Milan napsal:

        Více jak 360p nešlo nastavit, nebylo to ani v nabídce. Ale alespoň se video nesekalo. Už to je úspěch.
        P.S. Kvalitou mého připojení to není. Záznamy na YT sleduji v 1080HD bez problémů.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Myslíte při přenosu nebo v záznamu?

      • Milan napsal:

        V záznamu.
        Přímí přenos jsem nesledoval. Už tak stačí, že vstávám do práce v půl šesté:-)

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Možná tuším odkud vítr fouká. Video se totiž zveřejnilo nejprve ve verzi s nízkým bitratem, aby si ho mohli lidé aspoň pustit. Systém pak postupně dotvořil i další kvality videa, které se postupně nabízely. Zřejmě jste si video pustil ještě v době, kdy byla k dispozici jen nízká kvalita.

  11. HM napsal:

    Tak bohužel. Dal jsem tomu nějaký čas, ale stále stejný problém…
    Záznam musím spouštět v samostatném okně nebo tabu. Z webu kosmonautix.cz prostě nejede.
    Na mall.tv vše bez problémů.
    🙁

    • Spytihněv napsal:

      U mě dobrý. Přímo tady v článku.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To je divné, já s tím taky nemám problém – používám Chrome.

      • HM napsal:

        Už jsme to tady před časem řešili, tak bych se nerad příliš opakoval.
        Používám Firefox a Seamonkey(prohlížeč, založený na kódu Firefoxu) na Linuxu. Nechce se mně věřit, že v roce 2019 se budeme opět potýkat se závislostí webů na prohlížeči a OS… To už snad máme více jak 10 let za sebou.
        mall.tv se mně přitom chová naprosto korektně, nikde žádný problém. kosmonautix.cz pochopitelně také OK až na tuto záležitost. Všechny ostatní weby, které navštěvuji také naprosto bez problémů…
        Bohužel nemám čas ani chuť se v tom Javascriptu hrabat. To by mohl udělat jeho autor 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Opravdu zvláštní ,třeba to odladí.

      • HM napsal:

        Tak jsem to ještě otestoval na mobilním zařízení s Androidem.
        Ve Firefoxu se to chová naprosto stejně špatně jako na mém desktopu.
        Problém tedy nejspíš souvisí s tím, že po dlouhých letech už zase nějaký „expert“ nechápe, že neexistuje jediný správný prohlížeč a že World Wide Web je platformě nezávislé médium, založené na standardech… Smutné 🙁

        Je mně to líto, ale Chrome si instalovat fakt nehodlám. Tím bychom tuto debatu od věci mohli ukončit.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pardon, chtěl jsem vám pomoci. Já Chrome používám dlouhé roky a jsem s ním spokojen. Ale nutit ho nikomu nemohu.

    • Vladimír Todt napsal:

      Mně to na PC přímo z tohoto článku ve Firefoxu jede. Na Chrome z Android mobilu mi to z článku taky koukám nejede. Musím kliknout dále posuvníkem a pak se mi to na mobilu chytne jinak ne. :O Mají tam malou blešku.

  12. Vladimír Todt napsal:

    Koukám, že pan Votápka svým příspěvkem na chvíli diskusi spíše rozvířil. 🙂
    On taky příspěvek vyznívá spíše ve stylu „Moc jste si zvykli, zamyslete se a místo toaletního papíru používejte na toaletě sušený mech jako dříve nebo levou ruku“. Přece je již jiná doba a dnes nepícháme do země klackem, ale máme pluhy a traktory.

    Nicméně já bych na místě p. Majera takovou trpělivost s diskusí neměl.
    Ale abych jen neplácal planě zde v diskusi, tak jsem poslal mall.tv svůj příspěvek na toto téma. Protože z technického pohledu (když jsem sám nahrával před 8 lety videa s komentářem za mnohem horších hardwarových podmínek) nechápu v čem je nyní v tomto problém mít záznam ihned nebo brzy po ukončení přenosu. Taky jsem zdůraznil, že mají TV v názvu, což znamená dnes live + rychle poté záznam, pokud ho z právních důvodů lze zveřejnit.
    Plus další věci. Např. se mi nelíbí, že sice po naších poznámkách u nich udělali kontaktní formulář na problémy, ten je ale na tento typ zpráv absolutně nevhodný. Zkuste editovat na půl viditelné řádce delší text!
    To již byl lepší dříve email na zaslání typu jaké chceme natočit video, které jsem použil dříve + prosbu o předání kompetentním. Kdy mi aspoň obecně pak na email poděkovali – tedy potvrzení, že zprávu systém získal. Na tento formulář obecně reakci těžko někdo uvidí pokud se nepřihlásíte a nevyužijí přihlašovací údaje s detaily na kontakt. Doufám, že to není tím, že mají problém s editačním oknem, tak mají jen editační řádek. :O

  13. Matu napsal:

    Děkuji za další výborný česky komentovaný přenos. V noci se mi nepodařilo vstát (za což jsem si posléze tiše nadávala), proto smekám před tolika diváky 😉 Zhlédla jsem později oficiální přenos od SpaceX, ale prostě to bez Vašeho komentáře nebylo ono 🙂 Byla jsem proto moc ráda, že si mohu pustit Váš přenos ze záznamu, vyplatilo se i počkat si na něj 😉 Přeji hodně úspěchů, pevné nervy a spoustu sil do dalších přenosů! Těším se, že by se v blízké době mohl uskutečnit pokus o start mé oblíbené rakety Electron s Vámi avizovaným přenosem 🙂 Moc děkuji za vše!

  14. lvy napsal:

    Prosím o radu jak nastavit video v rozlišení HD, mě se tam stále nabízí jen kvalita VHS rok 1980. Děkuji za radu. Ještě dodám prohlížeč Chrome.

  15. Martin Havrila napsal:

    Dobry den pan Majer. Dakujem Vam za Vase skvele priame prenosy. Chcem sa spytat, ci mate vedomost o tom, ci Mall.TV chysta aj aplikacie pre smartTV?

  16. Petr napsal:

    Kdy bude záznam přenosu? Podle toho, co jsem tady četl byl jeden z důvodů odchodu na mall.tv to že youtube někdy blokoval záznam po odvysílání. Ale nevím co je lepší, jestli to že je záznam blokovaný, nebo že není vůbec… 🙂
    Pro start craw dragonu bych byl pro návrat na youtube…. 😉

  17. entes napsal:

    Tak, kdyz uz jsem se nepodival pri praci, tak doufam ze se podivam alespon vecer pred spanim.
    Nechci si kazit zazitek sledovanim originalniho prenosu 🙂

  18. Vojta napsal:

    Já bych to shrnul:
    Přechodem na MallTV ke snížení kvality došlo. Chybějící záznamy nejsou bohužel nic neobvyklého. Že se na nápravě pracuje, nikdo rozumný nezpochybňuje, jen je otázkou, kdy to bude a v jakém stavu.
    Že lidé prskají tady, není nic neobvyklého. Na tvrdé rohlíky si také stěžují v obchodě a ne v pekárně. U zdroje by to nejspíš mělo větší váhu, ale tak to prostě chodí. Navíc lidi nadávají, pokud se jim něco bere a je jedno, že jde o nadstandard, na který de jure právo nemají. Aspoň je vidět, že o česky komentované přenosy a záznamy je značný zájem.
    Není však úplně taktní se hájit tím, že redakce Kosmonautixu za problémy nemůže. Z technického hlediska opravdu ne, ale změna platformy byla předpokládám svobodné rozhodnutí, za které by nebylo od věci nést alespoň formální odpovědnost. MallTV si z přenosů na Kosmonautixu udělal testovací platformu a z redaktorů a následně i diváků betatestery. To logicky není mnohým po chuti.
    Nicméně, když už došlo ke stavu, že se s přechodem nepočkalo na to, až bude mít Mall svůj systém plně funkční i s kladnými referencemi pro podobný typ vysílání, nebylo by moudré se hned otáčet zpět. Určitě by to nebylo nic snadného a možná by to mohlo být lépe vysvětleno. Technické problémy snad budou vyřešeny (pokud MallTV nezavře krám) a situace se uklidní. Aspoň doufám, protože sám většinou přímé přenosy nestíhám a jsem odkázán na záznamy. Ohledně aktuálního přenosu jsem se tedy musel spokojit s kanálem SpaceX. Aspoň byla lepší příležitost prohlédnout si tamní komentátorky 😉

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Dovolím si pár postřehů – Mall.TV si z nás rozhodně neudělal testovací platformu. Před naším prvním přenosem uskutečnili celou řadu testů a navíc i ostrých přímých přenosů. Není to tak, že by se to testovalo jen na nás. Myslím si, že jde o bouři ve sklenici vody. Hlavní je, že přenosy fungují. Na záznamech se musí zapracovat, ale tentokrát jde o nějaký problém se serverem.

      • Vojta napsal:

        Neříkám, že se netestovalo vůbec, ale pokud se podobné problémy vyskytují v ostrém provozu často, tak je zřejmé, že nebylo testováno dostatečně. Někdy se to ani bez reálného provozu odzkoušet nedá a pak se určité období považuje za testovací provoz. Pokud oficiálně, tak OK. Pokud se to však vydává za ostrý provoz, tak není divu, že chodí stížnosti. Pracuji jako programátor, takže vidím, jak to reálně funguje.
        Chápu to tak, že záznam považujete za podružný a primárně Vás zajímá přímý přenos. To je z určitého úhlu pohledu pochopitelné, ale když se podíváte na sledovanost záznamu do 12 hodin po startu, tak určitě nebude tak malá, že by se ve sledovanosti přímého přenosu ztratila. Prostě je třeba, aby to fungovalo jako celek, jinak jde o polovičaté řešení.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Myslel jsem to tak, že kdyby nešel přímý přenos, ale záznam ano, byl by to větší problém. Kolegové na tom určitě pracují, aby to šlapalo. Tentokrát se bohužel objevil nečekaný problém, na který technici narazili poprvé.

      • Vojta napsal:

        Na problémy se skoro vždycky narazí „poprvé“. V 90 % je to pravda a většinou souvisí to s tím, že se podobná eventualita netestovala. Zbylých 10 % je výmluva pro zákazníka (případně šéfa), kdy problém je známý, ale ještě nebyl opraven. Tohle dokonce neplatí jen pro výpočetní techniku.

  19. Spytihněv napsal:

    Tak jsem si sjel záznam a čekal, až se oddělí Beresheet, ale špatně to v čase T+34 vyšlo a bohužel záběr byl právě směrem do Slunce. Nicméně nějaký pohyb vidět byl. Oddělení primárního nákladu je vidět pěkně.

  20. AlexSky napsal:

    Ráno jsem vyhledal start na YT z jiného zdroje, podílal se a šel do práce 🙂 Komentovat zdejší stav je zbytečné…

  21. Karl napsal:

    Co to tu fur melete, že bude nižší sledovanost. Je to přesně naopak. Vždyť se podívejte jenom na ty úžasné počty komentářů pod články přenosů od přechodu na Mall :o)

    Nemůžeme s tím nic dělat, Dušan se rozhodl a teď je potřeba počkat do konce roku ať Mall dostane šanci věci vychytat, nám vychladnou hlavy a v prosinci musíme nějak vyprovokovat Dušan k tomu, aby vypsal závaznou anketu (referendum) o návratu k YouTube.

    PS: Toto je vůbec první „Živě a česky, které se už ani nepokusím zhlédnout“ a od teď dávám najevo svůj nesouhlas udělením jedné hvězdičky pod každý článek s tímto tématem.

  22. Karl napsal:

    Co to tu fur melete, že bude nižší sledovanost. Je to přesně naopak. Vždyť se podívejte jenom na ty úžasné počty komentářů pod články přenosů od přechodu na Mall :o)

    Nemůžeme s tím nic dělat, Dušan se rozhodl a teď je potřeba počkat do konce roku ať Mall dostane šanci věci vychytat, nám vychladnou hlavy a v prosinci musíme nějak vyprovokovat Dušan k tomu, aby vypsal závaznou anketu (referendum) o návratu k YouTube.

    PS: Toto je vůbec první „Živě a česky, které se už ani nepokusím zhlédnout“ a od teď dávám najevo svůj nesouhlas udělením jedné hvězdičky pod každý článek s tímto tématem.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Anketu rozhodně vypisovat nebudeme. Lidé nemohou rozhodovat o všem.

      Pokud budete takto záměrně ovlivňovat hodnocení článku, riskujete, že budou vaše hvězdičková hodnocení vymazána. Tohle už totiž není nic jiného než škodolibá zákeřnost. To nemá s projevením názoru nic společného. Pokud byste známkoval podle kvality přenosu, pak na to máte právo, ale dávat systematicky jednu hvězdičku všem přenosům, to opravdu není fér.

      • Karl napsal:

        Já jsem to nemyslel až tak zle. Naopak jsem vyzval všechny zůčastněné k trpělivosti a omezení takové hordy komentářů, ale pokud chcete do nekonečna odpovídat na stovky komentářů, že jsou mnohem horší služby vlastně skvělé a báječné tak prosím. Zároveň se omlouvám, že jsem řadu let až dosud 99% článků hodnotil pěti hvězdičkami z úcty k vaší úžasné práci. Achjo :o(

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Mám pocit, že se dělá z komára velbloud. Přenosy fungují, jen záznamy trochu drhnou vinou technických problémů. Ale pracuje se na tom a služba se vyvíjí. Věřím, že se mouchy vychytají. Ostatně někteří lidé už uznali, že na začátku z nich mluvily hlavně emoce a že Mall.TV není tak špatná platforma, jak si mysleli.

  23. Petr napsal:

    Pane Majere vždy jsem se těšil na váš komentáře, postřehy a informace.

    Budou 2hod odpoledne a stále nic, záznam nejde.

    Šel by znovu otevřít kanál na YT, alespoň pro záznam?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ne, záznamy na YT dávat nebudeme. Na záznamu se pracuje.

    • Láďa napsal:

      Zrovna jsem chtěl poprosit o totéž, jsem projektem kosmonautix nadšen, bohužel dobrovolný přechod na po všech stránkách horší vysílací platformu je chyba. Kromě problémů s omezenou nebo vadnou funkcionalitou, které se jakžtakž daří trpět i řešit je zde ale další problém, od okamžiku přechodu se mi již vaše videa neobjevují v YT kanálu doporučených, takže mi přenosy často unikají. Zcela subjektivně mohu říct, že kvalita informačního servisu pro mne šla dolů. Vím že pro rozhodnutí máte své důvody a respektuji ji je, jen jsem vám chtěl dát po těch několika měsících zpětnou vazbu. Přeji mnoho sil do vaší další skvělé práce.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Přenosy vám vůbec utíkat nemusí – nabízíme celou řadu možností, jak se o přenosu dozvědět. Od událostí na Facebooku, přes články, RSS až po mobilní aplikaci.

      • Pavel Riedl napsal:

        Souhlasím s vámi.
        Sice chodím na kosmonautix každý den, ale subjektivně cítím stran videí diskomfort. A taky mi už nějaké uteklo.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pokud k nám chodíte denně, tak nevím, jak Vám mohlo nějaké video utéct. Vždycky několik hodin před přenosem vydáváme článek.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.