Tříčlenná posádka ISS má pořád co dělat

Včera opustila Mezinárodní stanici ruská zásobovací loď, která následně zanikla nad Tichým oceánem. Loď Progress MS-09 byla ke stanici připojená šest a půl měsíce a včera ve 13:55 SEČ se oddělila od ISS. Po brzdícím zážehu následoval sestup do atmosféry a zánik, který přišel zhruba čtyři hodiny po oddělení. Ruská loď naplněná odpadky a nepotřebným materiálem shořela východně od Nového Zélandu. Členové 58. dlouhodobé expedice se tak mohou zaměřit na blížící se odlet jejího amerického protějšku – lodi Cygnus od firmy Northrop Grumman. Anne McClain a David Saint-Jacques proto v těchto dnech prochází postupy pro oddělení lodi a zároveň pokračují v plnění jejích útrob.

Kdo by si ale myslel, že se posádka věnuje pouze přípravě na oddělování zásobovacích lodí, ten by se mýlil – členové západního segmentu stanice strávili prakticky celý včerejšek prací na mnoha různých experimentech i na systémech podpory života. Dvojice nejprve měřila proudění vzduchu v japonském modulu Kibó, následně se pustili do práce na dvojici vědeckých ledniček MELFI a GLACIER, ve kterých se skladují vědecké vzorky při velmi nízkých teplotách.

Místo zániku Progressu MS-09.

Místo zániku Progressu MS-09.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Američanka Anne McClain také vyměnila část zařízení Actiwatch Spectrum, které mohou kosmonauti nosit na svém těle a které analyzuje kvalitu jejich spánku, aktivitu a další denní činnosti. Kanaďan David Saint-Jacques zase aktivoval novou 3D tiskárnu zvanou Refabrikátor, která využívá recyklace plastů. Velitel expedice, Oleg Kononěnko se včera věnoval hlavně odletu výše zmíněné lodi Progress. Sledoval, zda vše probíhá správně a pořídil i fotografie vzdalující se lodi. Po odletu Progressu se vesmírný veterán pustil do kontroly staničních počítačů a následně se podílel na výzkumu, jak kosmonauti zvládají komplexní úkoly.

Odlet Progressu MS-09

Odlet Progressu MS-09
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/spacestation/wp-content/uploads/sites/240/2019/01/ISS_01-25-19.jpg
https://pbs.twimg.com/media/DxzIikXXcAAsb7A.jpg:large
https://pbs.twimg.com/media/DxwciKxWoAApmzf.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Tříčlenná posádka ISS má pořád co dělat”

  1. Josif napsal:

    Vypadá dost opuštěně, když jsou připojené jen tři lodě 🙂

  2. otaznick napsal:

    Tříčlenná posádka ISS bude až do příletu Dragonu s trvalou posádkou?

  3. Tomas Mik napsal:

    Dekuji za pekne shrnuti prace na iss.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.