Smutný příběh sondy ICON pokračuje

Sonda ICON, která má zkoumat interakce mezi nejvyššími vrstvami zemské atmosféry a ionosférou si v minulých měsících prošla mimořádně zajímavým vývojem, který jsme popsali v tomto článku. Na začátku listopadu už byl nosný letoun Stargazer ve vzduchu a my se chystali na živě a česky komentovaný přenos. Kvůli objevené závadě byl však start zrušen, náš přenos nezačal a letoun se i s raketou Pegasus XL vrátil na floridskou ranvej. Čekalo se, že půjde jen o krátkou výměnu a druhý den se poletí znovu, ale už uplynuly skoro dva týdny a místo oznámení termínu startu přišla zpráva o dalším odkladu.

Letoun L-1011 Stargazer s raketou Pegasus XL a družicí ICON po přistání na Floridě 19. října.

Letoun L-1011 Stargazer s raketou Pegasus XL a družicí ICON po přistání na Floridě 19. října.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com

Agentura NASA a firma Northrop Grumman, která provozuje raketu Pegasus, se dohodly, že se letoun Stargazer s raketou Pegasus XL a sondou ICON vrátí z Floridy, odkud se mělo startovat, do Kalifornie, kde se nachází montážní zázemí. K přeletu přes celé Spojené státy by mělo dojít na začátku příštího týdne. Na domácí základně tohoto letounu bude možné v prostředí s kontrolovanými podmínkami důkladně prozkoumat příčiny neobvyklého chování, které bylo zaznamenáno před plánovaným startem.

Je jasné, že dokud nebude tato inspekce dokončena, není možné oznámit nový termín startu. Když si však uvědomíme, jak dlouho u této mise trvaly dřívější analýzy, tak je téměř jisté, že letos ke startu nedojde. Letoun po kontrole a případném servisu přeletí zpět z Kalifornie na Floridu, odkud by mělo dojít k samotnému vypuštění.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/9a-NEW_ICON-Image_Portrait-082918a-Copy.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2018/10/Dp8w9gYX0AENzPn.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.