Nový evropský základ komunikačních družic

Na fotografii vidíte Spacebus Neo – nového zástupce produktové řady firmy Thales Alenia Space, který cílí na sektor telekomunikačních družic. Spacebus Neo vznikl v rámci programu Neosat, který rozběhla Evropská kosmická agentura. První exemplář jeho nového elektrického (iontového) pohonu byl vyfocen ve výrobní hale firmy Thales v britském Belfastu ještě před jeho přesunem do francouzského Cannes, kde proběhne závěrečné sestavení. Tento konkrétní exemplář poletí na družici KONNECT, která patří firmě Eutelsat a jejími úkolem bude pokrýt oblast Evropy a Afriky. Start je momentálně plánován na rok 2021.

Na vývoji Spacebus Neo se podílela divize Evropské kosmické agentury nazvaná ARTES pro pokročilý výzkum telekomunikačních systémů (Advanced Research in Telecommunications Systems) společně s kosmickými agenturami z různých členských států ESA – prim v tomto případě hrály britská agentura a francouzská CNES.

Program Neosat tvoří dvě základní větve – kromě Spacebus Neo, který vyvíjí Thales Alenia Spaces je tu ještě Eurostar Neo, na kterém pracují odborníci z firmy Airbus Defence and Space. Úkolem celého programu je vyvinout a ve vesmíru ověřit fungování nových produktových řad obou firem. Díky tomu budou moci dva hlavní evropští výrobci dodávat konkurenceschopné družice na trh komerčních telekomunikačních družic.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Spacebus_Neo_electric_propulsion_module.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.