Jak se dozvíme o přistání InSight?

Od pondělka za týden, tedy 26. listopadu se můžeme těšit na pokus o přistání amerického landeru InSight na Marsu. Nedávno jsme Vás seznámili s důležitými informacemi o přistání, ale jedné oblasti jsme se nedotkli. Mars bude 26. listopadu od Země vzdálený zhruba 146 milionů kilometrů. Jak se tedy dozvíme, zda bylo přistání úspěšné nebo ne? Pozemní týmy využijí jednak osvědčených technologií, ale vyzkouší i novinku, která by se v budoucnu mohla používat častěji, tedy pokud se osvědčí. Dnes se podíváme detailněji na to, jak bude probíhat přenos informací od Marsu k Zemi. Data budou přenášena několika různými sondami – některé je budou posílat v reálném čase, jiné je uloží a odešlou až za pár hodin.

Radioteleskop v Green Bank Observatory.

Radioteleskop v Green Bank Observatory.
Zdroj: https://public.nrao.edu

Radioteleskopy
Když bude InSight sestupovat atmosférou Marsu, bude jeho anténa vysílat jednoduché radiové signály, které se označují jako tóny. Jejich příjem budou zajišťovat dvě pozemní stanice – Green Bank Observatory v Greenbanku v Západní Virginii a radioastronomické vybavení Institutu Maxe Plancka v německém Effelsbergu. Zachycená data se odešlou do Kalifornie do sídla JPL a do Colorada, kde sídlí firma Lockheed Martin.

Samotné tóny nenesou mnoho informací, ale pozemní týmy z nich mohou vyčíst provedení důležitých momentů sestupné fáze. Když třeba dojde k vystřelení padáku, změní se rychlost sestupu a následkem toho dojde ke změně frekvence přijímaného signálu. Ve své podstatě jde o důsledek Dopplerova efektu, který známe i z běžného života – stačí si vzpomenout jak se liší zvuk přijíždějící houkající sanitky od toho, když se od vás tato houkačka vzdaluje. Díky těmto drobným změnám tedy budeme vědět, jak si sonda vede během sestupu.

MarCO v rozloženém stavu.

MarCO v rozloženém stavu.
Zdroj: https://photojournal.jpl.nasa.gov

Mars Cube One (MarCO)
Dvě družice o velikosti krabice od bot jsou prvními cubesaty v meziplanetárním prostoru. Startovaly společně se sondou InSight a nyní letí v závěsu za ní. Jejich úkolem je přenášet data z InSight směrem k Zemi. Jde o technologickou zkoušku – pokud přenos přes cubesaty selže, bezpečnost přistání to neovlivní. Pokud se to naopak podaří, mohly by na Zemi dorazit informace o průběhu přistání i rozkládání sondy. Možná bychom se mohli dočkat i fotky z palubní kamery landeru těsně po přistání. Nechme se překvapit.

Pokud dojde k ověření, že cubesaty zvládají přenos dat od jiné planety, může jim to otevřít cestu k dalším misím. Jsou malé, jejich výroba není drahá a i přesto mohou hlavní misi velmi zajímavým způsobem pomoci.

Takto by měly cubesaty MarCO přenášet data z InSight na Zemi.

Takto by měly cubesaty MarCO přenášet data z InSight na Zemi.
Zdroj: https://mars.nasa.gov

InSight
S drobnou personifikací můžeme říct, že hned po přistání InSight zakřičí: „Dokázal jsem to!“. A o sedm minut později to zopakuje – hlasitěji a srozumitelněji. Z technického hlediska jde o to, že první zpráva bude přenesena tónovým vysílačem, jehož signál se pokusí zachytit pozemní radioteleskopy. Druhou zprávu vyšle přes svou silnější anténu v pásmu X, která by v té době již měla mířit k Zemi. V této druhé zprávě už bude trochu více informací a důležité je, že se jí dočkáme pouze tehdy, když bude sonda v dobrém stavu. Jakmile tuto zprávu zachytí síť obřích antén systém Deep Space Network, bude to důvěryhodný důkaz, že InSight přečkal přistání. Inženýři však ještě budou čekat několik hodin, aby měli jistotu, že se solární panely bez problémů otevřely.

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO)

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO)
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO)
Zatímco cubesaty kolem Marsu jen proletí, na oběžné dráze kolem rudé planety krouží již několik let americká sonda MRO. Během sestupné fáze InSightu bude zachytávat vysílané údaje a uloží je do své paměti ještě než zajde za horizont. Až se opět vynoří na druhé straně, začne k Zemi odesílat zachycená data. V České republice už bude úterý 27. listopadu a hodiny budou ukazovat půlnoc, když budou moci odborníci začít skládat celou mozaiku údajů z přistání. Sonda MRO plní v tomto případě roli jakési černé skříňky z letadel. Pokud by totiž přistání neproběhlo dobře, budou její údaje velmi cenné při vyšetřování.

Mars Odyssey
Nejdéle fungující sonda u Marsu se bude také věnovat příletu nejnovější návštěvy. Měla by přenášet údaje o sestupu landeru atmosférou a mohla by přidat i nějaké fotky. Budou se přes ni přenášet i údaje o rozkládání solárních panelů, které jsou nezbytné pro dlouhodobé fungování. Tyto údaje by mohly dorazit 27. listopadu ve 2:30 SEČ.

Jakmile bude InSight na povrchu, mohou data z jeho vědecké fáze přenášet různé družice – kromě již zmíněných MRO a Mars Odyssey to jsou americká MAVEN a evropsko-ruská TGO.

Mars Odyssey

Mars Odyssey
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Zdroje informací:
https://mars.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://mars.nasa.gov/system/downloadable_items/42187_PIA22100.png
https://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA22317.jpg
https://mars.nasa.gov/system/news_items/main_images/8385_insight-comms-1041b.gif
https://upload.wikimedia.org/…/1280px-Mars_Reconnaissance_Orbiter.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/phx20100413-full.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

15 komentářů ke článku “Jak se dozvíme o přistání InSight?”

  1. bill napsal:

    Zde jsou nějaké linky pro dnešní den:

    http://www.youtube.com/watch?v=LGygZlegBlc
    mars.nasa.gov/insight/timeline/landing/watch-online/

    Já tedy tuším, že se na tom Kosmonautixi pracuješ… to je jen pro jistotu… protože tu a tam všichni na D1 musíme. 🙂

    tak snad to všechno dobře dopadne. 🙂

  2. Petr napsal:

    Hezký den,
    plánuje se živý přenos z přistání? Pro mě je to docela VELKÁ událost:)

    Děkuji za odpověď a držím InSight palce!

  3. MM napsal:

    Jaké bude v té chvíli zpoždění signálu ?

  4. Alois napsal:

    Sonda je nyní 1,9 mil km od Marsu. K přistání by mělo dojít před devátou večer našeho času a NASA bude vysílat přímý přenos závěrečné fáze ze řídícího střediska.

  5. David napsal:

    Našel jsem dobrá videa o InSight
    Super animace beze slov
    https://www.youtube.com/watch?v=C0lwFLPiZEE
    Rob Manning, chief engineer vysvětuje jednotlivé kroky během EDL

  6. Peter napsal:

    Kam budu cubesaty letiet dalej, maju naplanovanu nejaku dalsiu misiu?

  7. Spytihněv napsal:

    Byl by opět slušný výkon, kdyby se podařilo z oběžné dráhy vyfotit InSight klesající na padáku. Podobně jako to zmákla MRO v případě MSL. Stejně tak se těším na fotky předního i zadního štítu s padákem na povrchu. Ten padák by ideálně mohl zase povlávat ve větru 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.