Blíží se rekordní průlet

Co budete dělat za měsíc? Vánoční svátky budou za námi, do Silvestra bude zbývat jen pár dní, pravděpodobně budete doma s rodinou, kde si chcete užít zasloužený klid. Jenže ve vzdálených končinách Sluneční soustavy se bude tou dobou schylovat k mimořádnému setkání. Sonda New Horizons provede historicky první blízký průlet kolem objektu z Kuiperova pásu. Závěrečná přibližovací fáze právě začala a sonda hlásí, že všechny její systémy jsou připravené na očekávanou misi.

Ultima Thule v představách umělce.

Ultima Thule v představách umělce.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com

Objekt s provizorním názvem Ultima Thule obíhá skoro miliardu a půl kilometrů za Plutem a právě na Nový rok se kolem něj prosmýkne sonda New Horizons – proletí třikrát blíže od povrchu, než v případě Pluta. Tento objekt je 100× menší než Pluto, ale jeho vědecký význam se nedá vyčíslit. Z toho, co zatím víme, vznikla Ultima Thule před 4,6 – 4,5 miliardami let zhruba 6 miliard kilometrů od Slunce. Od té doby uchovává veškerý materiál při teplotách blízkých absolutní nule. Jedná se tedy o skvělý vzorek, který nám ukáže, jak vypadalo složení materiálu, ze kterého se naše soustava formovala. Něco podobného zažijeme poprvé v historii.

Geologie nejvzdálenějšího objektu, kolem kterého proletí lidský vyslanec, nám prozradí více o těchto stavebních kamenech, ze kterých vzniklo Pluto a další objekty v okolí. I tým kolem sondy New Horizons se už nemůže dočkat objevů, které jejich sonda pořídí. Bude Ultima slepencem menších těles vzniklých při vzniku naší soustavy? Bude mít nějakou atmosféru (byť slabou)? Nebude mít prstence? A co třeba měsíce, jsou tam nějaké? Všechny tyto možnosti jsou reálné a již brzy se dozvíme odpovědi.

Dráha sondy New Horizons kolem objektů Kuiperova pásu.

Dráha sondy New Horizons kolem objektů Kuiperova pásu.
Zdroj: http://pluto.jhuapl.edu/

Zdroje informací:
http://pluto.jhuapl.edu/

Zdroje obrázků:
http://pluto.jhuapl.edu/News-Center/PI-Perspectives/images/20181127-02.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2018/05/ultimathule.jpg
http://pluto.jhuapl.edu/News-Center/PI-Perspectives/images/20181127-01.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

13 komentářů ke článku “Blíží se rekordní průlet”

  1. Jana napsal:

    Tak tenhle vánoční dárek si rozbalím ráda. Jinak totiž dostanu prd 🙂 .

  2. PetrVod napsal:

    Na té mapě je zajímavé, že v okolí New Horizon je docela dost i jiných těles Kuiperova pásu, které se zdají blízko a přesto jsou pro sondu nedostupné…škoda.
    JInak na průlet se těším jako malej.

  3. Adhara napsal:

    Čo budem robiť za mesiac? To, čo vždy – sedieť sama doma a pracovať ostošesť. 🙁

    Zdá sa mi neuveriteľné, že ten prelet je už za dverami. A prečo taký blízky? Je to preto, že zrejme ide o finálny cieľ sondy a už nie je obava z kolízie s nejakou časticou obiehajúcou planétku? Nebol však pri Plute problém s tým, že pri bližšom prelete by už prístroje nestíhali snímať povrch bez rozmazania?

    Ale čisto hnidopichšská poznámka – Pluto bolo tiež objektom Kuiperovho pásu. Tak azda to malo byť historicky prvý blízky prelet okolo objektu Kuiperovho pásu, ktorý nie je trpasličou planétou.

  4. Zeonoid napsal:

    Toto je absolutna bomba skoda ze data prijmame naozaj iba v bitoch za den

    • android napsal:

      Je to 900bit za sekundu. Teoreticky tedy cca 77Mbyte za den. A do toho se vejde už dost muziky. Navíc na přenos je hodně měsíců času po průletu. Pohoda rychlost je dostatečná!

      • David R. napsal:

        Ano, ale jestli to dobře chápu, tak přijímací antény nemají na starost jen tuto sondu. Musí tedy existovat nějaký itinerář, kdy která sonda komunikuje se Zemí. A s ohledem na zpoždění se musí sondě itinerář včas poskytnout, aby vysílala, jen když to má smysl. A celé to ještě mírně komplikuje rotace Země.

      • Petr Šída Redakce napsal:

        A proto jsou antény kolem dokola a jsou schopné přijímat víc signálů

        Nehledejte komplikace tam kde nejsou

  5. Cisi napsal:

    Sú nejaké informácie ohľadom toho či sa chystá New Horizons po nášteve Ultima Thule na nejaký ďalší objekt?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Zatím ne, záleží na mnoha faktorech – od množství paliva, které bude k dispozici až po to, zda se podaří v blízkosti dráhy objevit nějaký další cíl.

      • frank napsal:

        a taky se čeká, jak to dopadne , přece jenom se p(r)oletí poměrně blízko a není to jako u Pluta, kdy se ledacos dalo prohlédnout už zhruba od této časové vzdálenosti (9-10 týdnů letu) a něco jsme měli od Hubbla , no a taky si asi počkáme o dost déle na data… údajně až 2 roky to budou vysílat, když to půjde dobře…

      • Vojta napsal:

        U Pluta taky volili bezpečnou trajektorii skrz dráhu Charonu, která jím byla vyčištěná. U UT je mnohem větší loterie, jestli se do cesty nepřiplete nějaký mikroměsíc. Snad to dobře dopadne a dostaneme zpátky data a ne jen dlouhé ticho.

  6. pbpitko napsal:

    O to viac bude chutnať šampanské, ale šetrite ním, aby aj ráno bolo veselé.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.