ANKETA: Na jaký moment roku 2019 se těšíte nejvíce?

Rok se pomalu chýlí ke svému konci a je proto čas na tradiční změnu ankety. Zajímalo by nás, na jaké momenty blížícího se roku 2019 se nejvíce těšíte. Tato anketa se opakuje každý rok – pokaždé je pro nás velmi důležitou sondou do zájmů našeho čtenářského okruhu. Díky těmto anketám poznáváme, které mise Vás zajímají – u těch, které naopak dostanou málo hlasů, nám dáváte signál, že bychom možná měli o daném tématu informovat trochu více, protože třeba jen hlasujícím chybí informace. I dnes bychom Vás tedy požádali o hlasy v nově založené anketě, abychom věděli, na co se v příštím roce hlavně zaměřit.

Výběr možností ankety je každý rok poměrně složitý. Je tu vždy riziko, že se některé projekty v průběhu hlasování přesunou na další rok, ačkoliv v době založení ankety měly start plánovaný na rok následující. Stejně tak není snadné vybrat do ankety zajímavé momenty příštího roku – těch možností nemůže být mnoho, je potřeba vybrat jen ty špičkové události. Ale každý považuje za zajímavé něco jiného – pro někoho je to průzkum nových světů, pro někoho premiéra nové rakety či vynesení nové výzkumné družice. V anketě jsme se proto snažili pokrýt všechny témata událostí, aby si mohl vybrat každý.

Součástí těchto článků bývá již tradičně i vyhodnocení ankety právě skončené. Zajímalo nás, jak se Vám líbí naše titulkovaná videa. Hlasovat jste mohli od 13. května až do dnešního dopoledne. Celkem hlasovalo 1194 čtenářů, Všem, kteří svým hlasem do ankety přispěli, děkujeme!

Výsledky ankety: „Jak se Vám líbí naše titulkovaná videa?“

Výsledky ankety: „Jak se Vám líbí naše titulkovaná videa?“

Jak bylo uvedeno výše, výsledky anket jsou pro nás velmi důležité a proto vždy po ukončení ankety přidáváme i analýzu a rozbor výsledků. Dnes tomu nebude jinak. Jelikož se však anketa týkala titulkovaných videí, bylo by vhodné, aby zhodnocení výsledků ankety provedl Michael Voplatka, tedy člen naší redakce, který za projektem titulkovaných videí stojí. Tímto mu předávám slovo.

V právě ukončené anketě jsme se vás ptali na to, jak se vám líbí naše titulkovaná videa. Tuto novinku jsme jakožto další rozšíření našeho portfolia služeb spustili 8. dubna a od té doby jsme vám nabídli 31 videí v souhrnné délce čítající přes dvě a půl hodiny. Otitulkovali jsme pro vás videa naučná, zábavná, dokumentární i videa pro vaše ratolesti či pro absolutní začátečníky. Máme velkou radost, že se vám tato novinka zalíbila a slibujeme, že se budeme i nadále snažit poskytovat vám kvalitní podívanou v co nejširším spektru žánrů.

A jak dopadla anketa, ve které jste mohli po dobu šesti měsíců hlasovat? Nezbývá nám než být s jejími výsledky nadmíru spokojení! Necelých 80 % z vás je z titulkovaných videí nadšeno a líbí se jim. To je jasný důkaz toho, že to děláme správně a trefili jsme se do vašeho vkusu. Takový krásný výsledek je pro nás motivací v této práci nejen pokračovat, ale nadále ji i zlepšovat.

Desetina tazatelů odpověděla, že ještě žádné video neviděla. Anketu jsme spustili měsíc po spuštění novinky a tak je pochopitelné, že ne každý na nějaké video narazil. Navíc v anketě mohli odpovídat lidé, kteří na náš web zavítali poprvé. Doufáme však, že dnes už všichni o existenci našeho kanálu na YouTube víte, a že jste měli možnost nějaké to video s českými titulky vidět.

Třetí možností v anketě byla odpověď „Nenadchnou, neurazí“, pro kterou se rozhodlo šest procent hlasujících. Domníváme se, že sem bude patřit část našich čtenářů, kteří buďto disponují vysokou úrovní znalostí a žádné z videí pro ně nepřináší nic nového, nebo se jedná o čtenáře, jejichž znalost anglického jazyka je na takové úrovni, že jsou pro ně naše titulky naprosto zbytečné. Přestože je tato odpověď samozřejmě očekávaná, jsme mile překvapení tím, jak malé procento z celkového podílu získala.

Předposlední možností byla odpověď, že naše titulkovaná videa nejsou špatná, ale měli byste nápad na vylepšení. Onu část s nápadem na vylepšení jsme do ankety umístili cíleně. Je totiž velice snadné něco kritizovat, ale poskytnout konstruktivní kritiku nebo dokonce poskytnout nápady na zlepšení už tak jednoduché není. Při spouštění ankety jsme vás také vybídli, abyste své případné nápady na vylepšení či jakoukoliv kritiku napsali do komentářů či je zaslali přímo na emailovou adresu [email protected]. Naši pravidelní čtenáři dobře vědí, že jakoukoliv konstruktivní kritiku vítáme s otevřenou náručí a chceme se stále zlepšovat. Přestože 61 dotazovaných odpovědělo, že videa jsou fajn, ale měli by nápad na zlepšení, do uvedené emailové schránky nepřišla ani jedna zpráva na toto téma, což nás mrzí. Stejně tak v komentářích se nikdy nic neobjevilo.

Poslední možností, kterou si vybralo necelé jedno procento hlasujících, bylo, že videa jsou zbytečná. Pokud si to některý z těch 10 lidí právě teď čte, nezbývá než vám doporučit se našim titulkovaným videím vyhýbat. Pro všechny ostatní tato videa zbytečná nejsou a pro ně budeme rádi pokračovat.

Na tomto místě bychom rádi využili příležitosti a vyjádřili se k některým věcem, o kterých se pod našimi titulkovanými videi diskutovalo. Pro ty z vás, kteří naše titulkování okamžitě zavrhli jako polovičaté řešení a vyžadovali dabing, máme dvě zprávy. Zaprvé, dabing je naprosto odlišná disciplína vyžadující zcela odlišný přístup překladu ze zdrojového jazyka, profesionální technické vybavení a profesionálního dabéra s kvalitním hlasem. Nic z toho nemáme k dispozici. Zadruhé, všichni naši redaktoři vyplňují svůj drahocenný volný čas tím, že pro vás připravují články a videa v co nejlepší kvalitě a vy všechen tento obsah máte přístupný zcela zdarma. Je tedy poněkud nemístné dožadovat se dabingu s tím, že „titulky jsou k ničemu.“ Může se totiž stát, že z objektivních důvodů nebudou ani titulky. Tak jako donedávna.

Druhým tématem, které se v komentářích nemálo probírá, je až přílišná jednoduchost či až dětinskost některých videí, které pro vás titulkujeme. Znovu opakujeme, že náš web je popularizační a jako takový se snaží mířit na co nejširší spektrum čtenářů a diváků, aby povědomí o kosmonautice jakožto našem milovaném odvětví rozšířil co nejvíce. K tomu tedy přirozeně patří i videa, která jsou pro některé až příliš jednoduchá, krátká, nebo nepřinášející nic nového. Víme o tom, že někteří z vás své potomky vedou k lásce ke kosmonautice a vědě obecně a naše videa jsou pro ně výborným pomocníkem. Vždyť obraz přece vydá za tisíc slov. O videu nemluvě.

Stejně tak se nám doneslo zpráv, že jsou naše titulkovaná videa promítána ve školách. Proto budeme i nadále pokračovat v titulkování kreslených, dětských či jinak „jednoduchých“ videí. Na druhou stranu ale chceme poskytovat i složitější obsah o delší stopáži pro náročného diváka. Logicky ale příprava něčeho takového vyžaduje nepoměrně větší množství času a proto je těchto videí méně. Slibujeme vám ale, že videa s vysokou informační hodnotou budou mít vždy v naší nabídce nezastupitelné místo. A jako malé navnadění na tomto místě prozradíme, že právě připravujeme titulky ke krátkému dokumentárnímu filmu o vývoji lunárního vozítka LRV pro pilotované mise Apollo. Rozhodně se máte na co těšit!

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

49 komentářů ke článku “ANKETA: Na jaký moment roku 2019 se těšíte nejvíce?”

  1. Demosthenes napsal:

    Dokážete najít původní zdroj téhle věty ?

    „To oni museli postavit raketoplány, které by nás odvezly na Měsíc, a hlavně dopravily zpět na Zem.“

    Čmuchám novou konspirační teorii 🙂

  2. frank napsal:

    Jako každý rok se nejvíc těším na nějaké skutečné obrovské překvapení.

    Třeba na :
    epochální objev jedné ze současných činných sond
    epochální objev ze záznamů jak činných i již zaniklých sond
    prostě na to, že narazíme na ET či EL …

    v anketě jsem hlasoval pro Ultimu, je to prostě naprosto nejúžasnější co nás “ plánovaně čeká“ a tajně doufám že sonda pak nenarazí na “ křištálovou sféru“od Davida Brina 😀

  3. Pavelll napsal:

    Hmm, taky se budu v r. 2019 asi nejvíc těšit na první komerční starty a přistání Falconu Heavy (start v 2018 a hlavně paralelní přistání postranních stupňů bylo, řek bych, jedním z vrcholných okamžiků celé historie raketové techniky). A taky první testy BFR mohou být zajímavé.

    Nicméně, vzhledem k tomu, že těšení se a hlasování pro FH není v rámci ankety „Na jaký moment roku 2019 se těšíte nejvíce“ povolené 😉 … pro letošek se hlasování zdržím. Obzvlášť když vidím některé jiné povolené kandidáty jako „poslední start XY“.

    No, i tak jsem autorům tohoto webu vděčný za jejich práci. Držím palce při dalším vývoji a úspěších … a pořádání trochu víc demokraticky pojatých anket 😉 Možností a cest je spousta.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Položme si otázku v čem je první komerční start nějaké rakety odlišný od prvního testovacího startu?
      Trochu mi uniká co myslíte těmi demokratičtějšími anketami. Psali jsme, že naším cílem bylo nabídnout témata všech možných okruhů – premiéry i derniéry raket, starty vědeckých sond i zkoumání těch již vypuštěných, aby si každý mohl najít to své. Víte, kdybychom kývli na druhý start Falconu Heavy, tak by se za chvíli ozvali další – proč tam nejsou skoky BFS, proč tam není to, proč tam není to a to a to … Takže bychom časem měli anketu o sto možnostech a lidé by si nakonec z toho kvanta těžko vybírali. Považujeme tedy za vhodnější udělat jakýsi předvýběr a zredukovat počet možností na rozumnou míru. Dovolím si upozornit, že v anketě o největší moment roku 2016 a 2017 mohli hlasující vybírat jen z deseti možností. Pro rok 2018 jsme počet možností zdvojnásobili, abychom pokryli více témat a pro rok 2019 jsme na dvacítce zůstali. Myslíme si, že dvacet možností je dostatečný počet.

      • Pavelll napsal:

        Víc demokraticky pojatá anketě typu „na co se těšíte?“ by mohlo být třeba 10 nebo 20 vámi předvybraných témat plus možnost přidat dalších témat hlasujícími. Nebo – pokud by to bylo programátorsky příliš náročné – zareagovat na diskusi a přidat jedno nebo víc nových témat z pozice administrátora. Jasně, že by ta dodatečná přidaná témata byla poněkud znevýhodnění, co do počtu hlasů, ale i tak by se možná některá prosadila. Zrovna start(y) FH v roce 2019 – ať už „první komerční start“ nebo „první start s Block5“ apod. – by měl solidní šance, řek bych.

        No, ale nejde o život, hlavně když se všechny starty i přistání v r.2019 povedou 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Přidávání možností samotnými hlasujícími není dobrý nápad. Dělá se to třeba na FB a tam se vždy projeví trolling, takže odmazávání hloupostí by byla jen práce navíc. Přidání dalších možností administrátorsky nevím jestli jde (nezkoušel jsem), ale pak by tu byl problém s Vámi zmíněnou nestejnou startovní čárou, pak by pro nové možnosti nemohli hlasovat ti, kdo již hlasovali. Byl by v tom guláš.

      • Pavelll napsal:

        Nemůžu odpovědět přímo pod Váš příspěvek, který jste zakončil slovem „guláš“, pane Majer (schází pod ním ona ikonka „Odpovědět“), tak odpovím tady. Platí, co jsem napsal, že je spousta cest, jak se dá něco vyřešit nebo vylepšit … a taky, že když se (ne)chce, tak všechno jde 😉

        Jedna z mnoha možností, jak umožnit lidem se „demokraticky těšit“ 🙂 … je třeba ta, že dnes vyhlásíte, že se bude konat ona Anketa „Na jaký moment roku 2019 se těšíte nejvíc“ a že hlasování bude spuštěno za 5 dní. A že jste s kolegy předvybrali 20 uvedených témat. A z diskuse pod článkem by určitě vyplynulo pár dalších témat, na které se budou těšit čtenáři. A ty byste mohli přidat k těm 20 a spustit hlasovaní. Jedna z mnoho cest …

        (pokud bude můj návrh označen za guláš, tak nevadí, mám ho rád 🙂

      • Michael Voplatka Redakce napsal:

        Zbytečně to pitváte a děláte složité. Jak jste napsal – nejde o život. Našim cílem je do ankety zahrnout co nejvíce oblastí kosmonautiky. Byť máme všichni SpaceX rádi a startů FH se nemůžeme dočkat, nemůže být polovina ankety o SpaceX. To by byla anketa k ničemu. Takto je možné získat lepší informace o zájmech čtenářů. Navíc bylo několikrát dost jasně vysvětleno, proč se FH do ankety nehodí. Dáváme tam vždy nějaké „poprvé“ nebo „naposled“. A ještě jedna věc. Existují tzv. myšlenkové pasti a určitě jste je už zažil. Představte si, že přijdete do restaurace, kde je v nabídce 50 jídel. Přečtete si jídelní lístek a dostanete chuť na 15 z nich. A teď které si vybrat? Je těžké se rozhodnout. A když už se rozhodnete, stejně vám bude vrtat hlavou, jestli by nebylo lepší dát si něco jiného. Opačný případ je restaurace s pěti jídly, kde si jednoznačně vyberete jedno jediné a budete si jistý, že jste udělal správně. A i kdyby ono vybrané jídlo nebylo tak dobré, jako jídlo vybrané v té první restauraci, vaše spokojenost a psychická pohoda bude větší. Anebo jste možná jiný, než zbytek lidstva a i v té první restauraci byste si prostě dal guláš 😉 Já ho mám taky rád.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, to by sice šlo, ale zcela upřímně říkám, že zase až takové s prominutím cavyky s anketami dělat nechceme. Nejsou to volby. 😉
        P.S. Já mám guláš taky moc rád, ale preferuji ho na talíři ne na webu. 😉

  4. jozef napsal:

    Pravideľne každý rok sa teším, že znova dôjde k odkladu štartu modulu Nauka a rentgenového teleskopu Spektr-RG.

  5. Jiný Honza napsal:

    Tak FH by tam měl být za „zásluhy“ když tam na letošek nebyl. A chybí mi i první úspěšné zachycení krytu F9 do sítě.

    Místa tam je dost stačí vykopnout „poslední lety“ jedné z mnoha verzí Sojuzu a Delty.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Za zásluhy do ankety možnosti opravdu nedáváme. A to, že považujete oba poslední lety obou raket za vhodné kandidáty na vyřazení, je jen Váš osobní názor, se kterým se neztotožňuje zatím 14 (Sojuz) a 7 (Delta) lidí – nevíme samozřejmě, jaký je průnik obou množin. Takže i tyto možnosti tam mají své místo.

  6. Petr Hájek napsal:

    Vážená redakce ,děláte to dobře. Anketa výborná ale těžký výběr ,těším se také na start FH.

  7. Kamil napsal:

    Technická: jsem na mobilním Androidu v Chromu a nevidím žádná tlačítka pro hlasování. To asi není dobře, že?

  8. evzen napsal:

    A co zkusebni poskakovani testeru BFR (ala Grasshoper) – tomu neverite ze bude 2019? 🙂

  9. muf napsal:

    Stejně jako nám to v anketě chybělo loni a nakonec to bylo letos to nejsledovanější tak i letos v anketě chybí Falcon Heavy.

    • Michael Voplatka Redakce napsal:

      Byť bude další start Falconu Heavy nepochybně velmi sledovanou událostí, už se nebude jednat o premiéru. Proto v naší anketě nemá místo.

      • petr napsal:

        Dovolím si nesouhlasit a jsem za přidání startu FH do ankety, byť už to nebude premiéra, ale premiérou bude start FH v nové verzi Block 5 (pokud se nepletu). Já osobně se na start FH těším více než na většinu ostatních událostí.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Premiéra je premiéra. Tu nic nepřekoná. Máte pravdu, že půjde o první let FH ve verzi Block 5, ale to na věci moc nemění. Falcon Heavy má příští rok letět dvakrát, navíc v anketě nechceme mít víc než 20 možností, což je už samo o sobě dost.

      • petr napsal:

        Rozumím požadavku na max 20 možností a je rozumný, nicméně když se podíváte na dosavadní výsledky hlasovaní tak události s minimem hlasů můžete už klidně vyhodit a místo toho dát start FH 😉

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nemůžeme, i málo preferované možnosti mají v anketě své místo, jak bylo popsáno v článku.

      • Goodman napsal:

        to Dušan Majer: „Premiéra je premiéra“ s tím samozřejmě souhlasím, ale pak nechápu, proč je jednou z možností „Poslední let rakety Delta IV M+“. Nechci být rejpal, ale osobně bych tam spíš zařadil suborbitální skok BFS. Sice je pravděpodobný skluz, ale tady je otázka, na co se těšíme. Ne co pokládáme za pravděpodobné. A já se těším na nepravděpodbné BFS jako malej kluk zamilovanej do pančelky ve školce.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        BFS má zatím termín startu stanoven velmi volně na konec příštího roku. To z něj spolu s technickou náročností celé akce dělá velmi horkého kandidáta na odklad. Reálně a bez emocí hodnoceno.
        A proč jsou tam derniéry? Má to svůj důvod. Obě rakety mají za sebou velké množství zajímavých a důležitých misí. Jejich posledním startem skončí určitá éra. Rozhodně bych do ankety nedával poslední starty všech raket, ale Sojuz-FG i Delta IV M+ si to zaslouží.

      • muf napsal:

        Loni jste nás o možnost hlasovat „ochudili“, protože jste tvrdili, že poletí ještě v roce 2017 i když už bylo celkem jasné, že se to nestihne.
        I když to nebude premiéra tak se na to zase těšíme.
        Pokud vám jde o premiéru tak to můžete nazvat premiérový komerční let Falconu Heavy 😉

  10. Hawk napsal:

    Chtel jsem napsat, jestli tam nahodou nechybi zacatek budovani 3. Nebeskeho palace , ale koukam ze byl zrusen(Mission status Cancelled), asi jsem to zaspal 🙂
    V kazdem pripade je to skoda, dalsi velky projekt v haji.

    Crew 3
    Mission status Cancelled
    Mass 22,000 kilograms (49,000 lb)
    Length 18.1 meters (59 ft)
    Diameter 4.2 meters (14 ft)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Tiangong-3

  11. Alois napsal:

    Hlasoval jsem pro NH, OsR a Hayabusu2 s vědomím, že vše podstatné se odehraje v prosinci 2018 u H2 se vlastně již odehrálo. Mise jsou ale tak zásadní a atraktivní, že si hlas zaslouží.
    Ovšem Číňané a Indové by si též hlas zasloužili, ale pohříchu je jen pět možností a obě soukromé lodi pro pilotový let jsou mimo diskuzi.

  12. Spytihněv napsal:

    Takže na jedné straně věříme Číně, že misi na odvrácenou stranu vmáčkne ještě do konce roku 2018 a na druhé straně Orion nestíhá. Měl jsem dojem, že NASA hlásila něco o půlce prosince 2019. Takže už oficiálně sklouzl do roku 2020 nebo to jen považujete za velmi pravděpodobné?

  13. Spytihněv napsal:

    „Díky těmto anketám poznáváme, které mise Vás zajímají – u těch, které naopak dostanou málo hlasů, nám dáváte signál, že bychom možná měli o daném tématu informovat trochu více, protože třeba jen hlasujícím chybí informace.“ Tohle je velice chvályhodný přístup. Jinde by se jednoduše zaměřili především na ty nejpopulárnější, které přitáhnou největší zájem. Kosmonautix jde opačnou cestou. Díky za to.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Vycházíme ze základní myšlenky, že každá informace je zajímavá, jen s tím rozdílem, že každá dokáže zasáhnout trochu jiné publikum. A my bychom rádi vycházeli vstříc všem. 😉

      • ventYl napsal:

        Tato myslienka hlavne sposobuje, ze sa nam rozsiruje obzor. Ja osobne som na zaciatku z kosmonautixu cital hlavne to, co ma zaujimalo, ale postupom casu som zacal proste citat pausalne vsetko, pretoze (a ked sa nad tym clovek zamysli, tak je to logicke…) najzaujimavejsie nove informacie sa dozviem prave v clankoch o misiach, ktore ma prvoplanovo velmi nezaujimaju.

        A k videam: ak sa premietaju v skolach a nadchnu pre studium techniky coilen jedno dieta tak si myslim, ze to je uspech, ktory predci lubovolne velky zaujem ludi tu na webe.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.