Kosmotýdeník 314 (17.9. – 23.9.)

Kosmotýdeník je tu od toho, aby vám nabídl souhrn událostí uplynulého týdne, které jsme vám předali, ale také těch, na které nezbylo místo. V hlavním tématu se tentokrát podíváme na velmi zajímavý objev astrometrické družice Gaia, z jejíchž dat se dalo vypátrat, že před stovkami milionů let došlo v naší galaxii ke kolizi. V dalších tématech se podíváme na možnost, že by Rusko odstoupilo z projektu mezinárodní stanice u Měsíce, anebo na výsadek na asteroid Ryugu. Přeji vám dobré čtení a hezkou neděli.

Gaia objevila dávnou kolizi Galaxie

Evropská astrometrická družice Gaia neustále udivuje množstvím kvalitních dat, která doslova a do písmene mění náš náhled na naši galaxii. Aktuální objev dokonce způsobil, že vědci nevěřili svým datům a několikrát je ověřovali, než je vypustili ven. Je to krásná ukázka, jak tento projekt, zaměřený na pečlivé mapování hvězd, může být převratný.

Model pohybu hvězd vytvoření z dat z Gaia

Model pohybu hvězd vytvoření z dat z Gaia
Zdroj: https://www.esa.int/

Představte si, že do rybníku hodíte kámen. Každý z nás ví, že se od místa dopadu začne šířit vlnění. Nicméně zatímco molekuly vody v rybníku se o sebe třou a tím se nakonec vyrovnají, pokud jde o hvězdy, tak ty letí takřka dokonalým vakuem a k ustálení jejich pohybu tak nikdy nedojde. Díky tomu se právě v něm pak uloží předešlé události. Právě Gaia zaznamenala podivné pohyby mnoha hvězd v naší galaxii, které vědci nyní interpretují jako zmíněné vlny na rybníku. Rybníkem je však v tomto případě galaxie a kámen byla jiná menší galaxie nebo hvězdokupa.

Zřejmě před 300 – 900 miliony let došlo ke střetu naší galaxie s velkým množstvím jiných hvězd. Tento střet dal naší galaxii jeden z podstatných pohybů, které dnes vykonávají její ramena. Také s sebou přinesl velkou složku nových hvězd. A zanechal po sobě otisk v pohybu hvězd. Dalo by se říci, že tato událost vytvořila dnešní charakteristiky galaxie tak, jak je poznáváme.

Tento otisk byl odhalen, protože Gaia nejen přesně měří pozice více než miliardy hvězd, ale také přesně určuje jejich vzájemnou rychlost v rovině galaktického disku. Pro podmnožinu několika milionů hvězd Gaia poskytla odhad plných trojrozměrných rychlostí a vzájemných pohybů hvězd, což umožnilo studium pohybu pomocí kombinace polohy a rychlosti, která je známá jako „phase space“. Právě v něm hvězdné pohyby odhalily zajímavý a naprosto neočekávaný vzorec, který ukazoval na opačný pohyb některých hvězd vůči jiným. Některé hvězdy jakoby letěly vzhůru a jiné zase zpět a to se opakovalo s rostoucí vzdáleností. Teresa Antoja z univerzity v Barceloně ve Španělsku, která vedla výzkum, nedokázala uvěřit svým očím, když tato data poprvé viděla na obrazovce svého počítače. Zvláště jí upoutal jeden tvar. V grafu, který vykreslil výšku hvězd nad, nebo pod rovinou Galaxie byly hvězdy s rostoucí vzdáleností střídavě nahoře a dole, byl to šachovnicový vzor. Nikdy předtím nebylo nic podobného zaznamenáno.

Vlny prostupující galaxií

Vlny prostupující galaxií
Zdroj: https://www.esa.int/

„Na začátku se nám tyto šachovnicové pozice hvězd zdály nějaké podivné,“ říká Teresa. „Byli jsme trochu šokováni a mysleli jsme si, že by mohl být problém s daty, protože tvary, které to vytvářelo, byly velmi přesné.“

Ale údaje ze sondy Gaia prošly před jejich zveřejněním několika verifikačními testy týmů z Gaia Data Processing and Analysis Consortium po celé Evropě. Také společně se spolupracovníky z týmu, provedla Teresa mnoho testů, aby vyhledala možné chyby, které by mohly tyto údaje vysvětlit. Nicméně bez ohledu na to, co zkontrolovali, jediný závěr, který mohli vyvodit, je, že tyto vzory v hvězdném poli skutečně existují. Důvod, proč je nikdy dříve nikdo nezaznamenal, byl ten, že kvalita dat z Gaiy byla neporovnatelně přesnější a rozsáhlejší, než ze všech předchozích pozorování dohromady.

„Bylo to úplně stejné, jako kdybyste si po mnoha letech nasadili ty správné brýle, a konečně jste viděli svět ostře,“ říká Teresa.

Poté, co bylo definitivně potvrzeno, že nalezená struktura je skutečně podložená vypovídajícími daty, nastal čas s hledáním odpovědi na to, jak tato struktura vznikla. „Vypadalo to skutečně, jako když se hází do rybníku kameny a vytvořené vlny se navzájem překrývají,“ vysvětluje Teresa.

Gaia

Gaia
Zdroj: https://gaia-mission.cnes.fr

Podobné teorie, že by naše galaxie mohla skrz vzájemné pohyby hvězd zaznamenat dřívější kolizi, již existovaly. Byly mnohokrát propočítány a bylo vyvozeno velké množství závěrů. Nicméně teprve až mise sondy Gaia dala první hmatatelný důkaz, že je to skutečně tak, jak se předpokládalo. „Je to opravdu úžasné, že můžeme vidět tyto útvary v naší galaxii. Vypadají přesně tak, jak jsou popsány v učebnicích,“ říká spolupracovnice projektu Gaia Amina Helmi z Univerzity v Groningenu v Nizozemsku.

Kosmický přehled týdne:

Mise sondy Hayabusa 2 učinila další velký pokrok. Zatím se sonda pohybovala v bezpečné vzdálenosti od asteroidu Ryugu. Dokonce byl během testovacího klesání před několika dny zaznamenán problém s Lidarem, který nedokázal dekódovat signály přicházející odrazem z povrchu asteroidu. Všechny problémy se však podařilo překonat a 21. září byla vypuštěna dvojice „roverů“ MINERVA-II1, které o několik hodin později úspěšně dosedly na povrch. Slovíčko rover máme v uvozovkách, protože oba stroje se po povrchu budou přemisťovat skákáním pomocí reakčních kol umístěných uvnitř těchto strojů. Během soboty JAXA potvrdila, že oba rovery úspěšně přistály a vysílají úspěšně data z povrchu.

Záběr z MINERVA krátce po oddělení od Hayabusy 2

Záběr z MINERVA během poskoku po asteroidu Ryugu. 
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Záběr z MINERVy během skoku na povrch asteroidu

Záběr z MINERVy během sestupu na povrch asteroidu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Objevily se informace, že Rusko zvažuje opuštění spolupráce na budování DSG, tedy mezinárodní stanice u Měsíce. Vedoucí ruské vesmírné agentury Roscosmos Dmitrij Rogozin řekl, že Rusko by mohlo ukončit společný program a namísto toho nabídnout vlastní projekt vesmírné stanice na oběžné dráze Měsíce. Upozorňoval také na to, že v současném projektu hraje Rusko druhořadou roli. A to si prý Rusko nemůže dovolit. Mluvčí Roscosmosu však prohlášení mírnil, že neexistují zatím žádné konkrétní plány opuštění tohoto projektu. Vývoji se budeme jistě ještě podrobněji věnovat.

Devatenáctého září uskutečnila Čína další úspěšný start. Raketa CZ-3B vynesla další dva exempláře družic globálního navigačního systému Beidou a celý systém tak opět rozšířil své pokrytí, které směřuje ke globálním úrovni. Jedná se již o 12. a 13. družici této sítě. Šlo o první družice systému, které nesou mezinárodní zařízení pro záchranářské aktivity. Přijímač na každém satelitu bude naslouchat tísňovým signálům a bude schopen se připojit k jiným družicím z jiných zemí, které mají podobné vyhledávací a záchranné zařízení. Do konce roku by se pak měly uskutečnit ještě minimálně další dva starty s družicemi Beidou. Tento start byl letos již 25. startem Číny, která celosvětově vede v počtu vypuštěných raket.

Start rakety CZ-3B s dvojicí družic Beidou

Start rakety CZ-3B s dvojicí družic Beidou
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Přehled z Kosmonautixu:

Událostmi nabitý týden je za námi a pojďme si nyní shrnout, jakými články o kosmonautice jsme vás zásobovali. Začněme pohledem ke Slunci, ke kterému se blíží sonda Parker Solar Probe, která se už umí chladit. Společnost Lockheed Martin dostala pěknou zakázku. Bude stavět 22 družic systému GPS. Událostmi tohoto týden opět zahýbal Elon Musk, který své fanoušky a investory informoval o dalším vývoji v přípravě systému BFR/BFS. Přenos s tiskovky jsme vám nabídli živě s česky psaným přenosem. Hned další den jsme tematicky navázali s druhým dílem rozsáhlého článku o BFR/BFS. Po delší pauze odstartuje z Ruska vědecká družice. Už příští rok bychom se měli dočkat startu rentgenového teleskopu Spektr-RG. Připravili jsme pro vás také obsáhlejší shrnutí o novinkách systému BFR/BFS, které představil Elon Musk v rámci své konference. Takřka jako v akčním filmu jsme mohli sledovat záznam vystřelení sítě na cubesat a jeho následné chycení. Šlo o nácvik technologií vhodných pro řešení kosmického odpadu. Podívali jsme se také na zoubek programu NASA, který podporuje vývoj malých a levných soukromých nosičů pro malé náklady. Tento týden jste nám vy, fanoušci udělali velkou radost! Nominovali jste nás do ankety Křišťálová lupa. Děkujeme! Teleskop TESS se činí a analýzy prvních dat jsou velmi pěkné. Můžeme se těšit na dávku mnoha nových exoplanet. Zato na Marsu se schyluje k malému dramatu kolem vozítka Curiosity, které má problémy s komunikací se Zemí. Evropa připravuje tři nové kandidáty na vyspělé průzkumní družice pro průzkum Země. Z Japonska odstartovala raketa H-2B se sedmou zásobovací lodí HTV pro ISS. Start jsme pro Vás komentovali živě a česky.

Snímek týdne:

Sonda InSight nadále úspěšně směřuje k Marsu, kde by měla na konci listopadu přistát. Nyní se objevila fotografie, kde kamera na sondě zabírá kalibrační terčíky. Vidíme tam také laser retroreflektor a mikročip. InSight hlásí, že je vše zatím naprosto v pořádku.

Vesmírné selfie z InSight

Vesmírné selfie z InSight
Zdroj: https://photojournal.jpl.nasa.gov/

Video týdne:

Elon Musk představil aktualizované plány systému BFR/BFS. Už v první polovině 20. let bychom se měli dočkat letů BFR s lidskou posádkou a snad hned na prvním letu, se BFS vypraví na oblet Měsíce. Půjde o dráhu volného návratu a na palubě bude japonský podnikatel Jusaku Maezawa. Ten si sebou na palubu vezme šest až osm umělců, kteří poletí zdarma a budou se moci vesmírem a Měsícem inspirovat. Právě zmíněný Maezawa zaplatil celý let BFR a výrazně tak přispěl k financování systému. V rámci představení pak bylo ukázáno video, které na tuto výpravu zve.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
http://www.esa.int/
https://www.reuters.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/spaceinimages/Images/2018/09/Snail_shell_pattern_in_the_velocity_of_stars
https://www.esa.int/spaceinimages/Images/2018/09/Perturbations_in_the_Milky_Way
https://pbs.twimg.com/media/Dns1vIhU8AEJeXX.jpg:orig
https://pbs.twimg.com/media/DnszMxtUUAAS_cD.jpg:small
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…15374015433081n-678×452.jpg
https://gaia-mission.cnes.fr/…/image/bpc_gaia-illustration_p44224.jpg?itok=P-yzxcYO
https://www.universetoday.com/…/2014/02/Gaia_mapping_the_stars_of_the_Milky_Way.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

22 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 314 (17.9. – 23.9.)”

  1. Spytihněv napsal:

    Pořád koukám na to „selfie“ z InSight. Opravdu jde o snímek z paluby letící sondy? Připadá mi to až moc dokonale nasvícené.

  2. Aurelius napsal:

    ja predpokladám, že je to ako už tu ďalší zmienili skôr preto, že nemajú financie, tak z toho chcú vybrusliť so vztýčenou hlavou… ale ak sa tak stane, bude to škoda, bol som rád, že spolu spolupracovali aspoň vo vesmíre, ale tak hlavne nech to NASA/ESA/JAXA uskutočnia celé

    • Anton napsal:

      Nemusí to byť finančný problém, možno ide o geostrategické smerovanie. Svetové ceny ropy stúpaju a Ruská ekonomika sa zotavuje. Tie financie by asi zohnali.
      Medzinárodna stanica u Mesiaca bude určite užitočná. Ak už budú nejaké posádky na Mesiaci, v blízkom vesmíre, vždy je väčšia šanca na pomoc v prípade havárie, napríklad zo spomínanej DSG.Pri DSG môže kotviť, jedná záložna návratová kozmická loď. Budovanie DSG je určite finančne menej nákladne, pri účasti viacerých štátov, veľmocí.
      Čo ak ale ľudia typu Ragozina rátajú budúce vesmírné aktivity s Čínou???
      Veď aj Čína zvyšuje svoje aktivity na mesiaci.
      Embargami sme dotlačili Rusko do zväzkou s Čínou.Už im predávajú aj špičkovú vojenskú techniku napríklad S-400 a podobne, čo bolo pre Rusko pred embargami nemysliteľné. Veď sú už aj v BRICS a Šangahjskom spolku, tak prečo by nezvažovali aj spoluprácu s Čínou vo Vesmíre a na Mesiaci?
      Čínu vylúčili s projektov ISS pre výhrady USA, kvôli obavam s kradeži technológii. Číne to veľmi nevadilo a onedlh bude mať vlastnú vesmírnu stanicu. Objavili sa dohady, že tam je veľa technológii z Ruska. Čína súčasne stavia svoj navigačný system BEIDU,Čínské robotické vysadky na Mesiaci utešene narastajú.
      Nevidno koniec embárg západu na Rusko. Naopak Trumpovci hodili na Čínu 200 miliárdové cla. A vyhrážali sa zavedením dalších 200 miliárd ciel. To by už znamenalo takmer úplné zastavenie obchodu medzi týmito ekonomickými veľmociami.
      Niektorí experti uvádzajú že tieto obchodné vojny môžu vyustiť až do 3 svetovej hospodárskej krízy. Čítal som už expertov, ktorí odhadujú, že to silno zasiahne aj také štáty ako SR, ČR v rámci dominového efektu.
      Aj na EU uvalili Trumpovci počiatočné cla v hodnote 25 miliárd a tiež aj EU odpovedala. Tiež už padli hrozby, že zavedú na EU stomiliárdové cla. Zatiaľ to beriem, že blafujú, lebo na viacerých frontoch to asi neutiahnú.Ekonomické a obchodné spory majú aj s Kanadou a Mexikom.
      Svet môže o pár rokov úplne niekam inam smerovať. Prečo by teda Rusi nezvažovali pri tých nekončiacích embargach, obchodných vojnách, a silnej protiruskej propagande na Západe so záložnými stratégiami, vymeniť aj vesmírných spojencov. Ako bude svet vypadať napríklad po tretej svetovej ekonomickej kríze? Ako to zasiahne svetový obchod, meny, vesmírne aktivity a spojenectva? Až priveľa premenných na predpovede blízkej budúcnosti.

      • Jiří Brunner napsal:

        Dobrý komentář.

      • Radim Redakce napsal:

        Opravdu se musíme s těmito trollovinama značky „Sputnik“ potkávat i na Kosmonautixu? Co má tento komentář společného se zaměřením tohoto webu?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Plně souhlasím. Tenhle komentář zabíhá až příliš do témat, která jsou mimo náš rozsah. Bylo by vhodné na to příště pamatovat.

      • sam napsal:

        Vetsi cast prispevku byla docela k tematu, ale priste si alespon symbolicky kopnete do Ruska, at je klid a nemusime vest neosvazacke spory kdo cte Sputnik, kouka na CNN ci duveryhodnou nezavislou CT1, ktera tapetuje 4-5% TOP09, kde se da.

      • MichaelM napsal:

        Nu tož, tak já celou tuto diskuzi, jestli dovolíte, shrnu nesmrtelnými slovy Dmitrije Rogozina: „Мы сами с усами“.

      • Lukáš Houška Redakce napsal:

        Vážení diskutující. Respektujte, že na Kosmonautixu není volná plocha k monologům o tom, komu zrovna kdo fandí a k osočování se navzájem. Diskuze pod příspěvkem se jmenuje diskuze z toho důvodu, že očekáváme, že budete diskutovat. U nás ještě specificky k jasnému tématu, na které je zaměřen celý portál. Podobné řeči můžete vést kdekoli na českém internetu a jistě uznáte, že i díky tomu jsou diskuze jinde naprosto nepoužitelné a bezobsažné. Prosím všechny, aby se již dále nevyjadřovali, pokud nechtějí přispět přímo k tématům diskutovaným v článku.

  3. Alois napsal:

    “ Odstoupení “ nebo neschopnost se toho vůbec aktivně účastnit ? Čím by tam létali, Sojuzem? Čím by tam dopravili nějaký modul, Protonem? Vždyť na ISS, která je za humny jim trvá přidat svůj vědecký modul druhu desítku let, než se k tomu rozhoupají bude ISS na odpis. Co na ISS vůbec dělají, když nemají vědecký modul ?

    • Hawk napsal:

      Myslim ze Sojuz(Zond) uz Mesic obletel. Jako vsude je to o penezich a prioritach. Technicky, kdyz Rusko dokazalo rozchodit system Energia-Buran, by jiste dokazalo i stanici u Mesice. Ale k cemu jim to bude, ta zeme ma spoustu jinych problemu.
      Spise bych radeji videl podobnou emancipaci u ESA. Evropa ma ohromny potencial a  plytva jim na plno hovadin.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Na ISS mají Rusové dva malé vědecké moduly Pirs a Poisk, které sice nemohou nahradit velký laboratorní modul, ale aspoň něco. Pro stanici DSG se měla využívat připravovaná loď Federacija a zpočátku rakety Angara, později nějaký nespecifikovaný těžkotonážní nosič (cca. 100 tun na LEO).

    • Radim Redakce napsal:

      Tady česká media zaspala. V tomhle rozhovoru pro TASS ze 16.srpna https://tass.ru/interviews/5460502 Rogozin uvádí, že o americký projekt DSG nemají zájem. Pouze pokud budou brání jako rovnocení parneři (!?).

      A pak si honí triko, že Rusko má dopravní systémy pro lety za LEO srovnatelné s USA, Sojuz je připraven pro lunární program, mají Angaru, Federace bude co nevidět…

      Je to samozřejmě určené pro domácí publikum, které povětšinou řeší existenční problémy a nemá šanci problematiku hlouběji studovat.

      Na druhé straně musí být Rogozinovi jasné, že to čtou zahraniční partneři (viz i objevení se těchto informaci i v českých mediíci), se kterými jedná. To musí být hodně „zajímavá“ persona. Nejsem si jistý, jestli současné ruské pilotované kosmonautice může ještě něco víc uškodit. Rogozin ji ale zcela určitě neprospívá…

      • Spytihněv napsal:

        Podle mě mají Rusové obavy, že v jejich současné kondici by ani rovnocennými partnery být nemohli a že by celý projekt jen zdržovali nebo by přímo nebyli schopni se účastnit. A tak hledají cestu kudy ven a zachovat si přitom tvář. Mělo by jim to být umožněno. Odpadne sice nadšené hýkání nad spoluprací ve vesmíru, ale za cenu riskování nevyhnutelných budovatelských problémů to nestojí.

        Pokud jde o Rogozina, tak tento pán dlouhodobě dělá Putinovi užitečného idiota. Je to člověk na černou politickou práci.

  4. tonda napsal:

    Děkuji z a kosmotýdeník a za včerejší komentovaný start H-2B,bylo to výborný! Na poprvé vážně dobrý,Dušanovi roste velká konkurence!Nebo následovník!
    Co se týče prohlášení Rosskosmosu nebo Rogozina ohledně odstoupení od stanice DSG,tak to vidím jako pozitivní krok!Ať předvedou něco sami a bude jasno,kdo je tahoun,ale ne jen na papíře, ale ve skutečnosti!Doposud byli vždy jen brzda,nebudu to tady rozvádět,všichni vědí.

    • Lukáš Houška Redakce napsal:

      Dobrý den,
      děkuji za pochvalu včerejšího přenosu a myslím, že si tu v redakci rozhodně nebudeme konkurovat. Dugiho hlas a nadšení je neopakovatelné a jediné, co se nabízí je vzájemná výpomoc. 🙂 Jinak díky za vše slova, byl jsem rád, že všechno tak nějak vyšlo 🙂

  5. Spytihněv napsal:

    Je to MINERVA-II1, nikoliv dvojka a popis pod fotografií „Záběr z MINERVy během skoku na povrch asteroidu“ má znamenat přesně co…? Že jde o záběr při skoku na povrchu (s vypadlým písmenkem „u“) nebo je slovo skok zvláštní popis pádu na povrch po oddělení od sondy?

    • Lukáš Houška Redakce napsal:

      Dobrý den,
      děkuji za upozornění na překlepy. Informaci v popisku jsem upravil. Příště klidně použijte možnost nahlášení chyby, ať to není v diskuzi pod článkem 🙂

      • Spytihněv napsal:

        Mám pocit, že to pořád není ono. Ten první obrázek by měl být z Roveru-1A během skoku po povrchu (takže opravdu šlo o vypadlé písmenko „u“) a ne „krátce po oddělení“. Alespoň tak to dává překladač z japonštiny. Omlouvám se za hnidopišství, jinde je to asi fuk, ale na kosmonautixu bych tomu určitou důležitost přikládal 🙂

      • Lukáš Houška Redakce napsal:

        Máte samozřejmě pravdu, díky za připomínku a jdu to napravit 🙂

      • Spytihněv napsal:

        Díky. Jinak jsem toho názoru, že takovéto opravy faktických věcí je na místě dávat zde do diskuse, protože jde v podstatě o aktualizaci článku. Jinak by si čtenáři těžko všimli, že to, co četli včera, je vlastně omyl.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To je pravda, ale na druhou stranu komentář může zapadnout. Zvláště pak v případě, kdy je nějaké období se zvýšeným počtem komentářů. Může se stát (nechtěně), že si autor článku nevšimne komentáře s upozorněním na chybu, což se nám stalo před pár týdny. V případě nahlášení chyby, dostane autor článku i já samostatný mail, který se téměř nedá přehlédnout.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.