Aeolus otevřel oči

Ještě máme v živé paměti start rakety Vega, která 22. srpna vynesla na polární dráhu evropskou družici Aeolus, která disponuje unikátním vědeckým přístrojem Aladin pro mimořádně přesné globální měření proudění vzduchu. Nyní přišla potěšující zpráva – tento špičkový přístroj byl úspěšně aktivován a již začal do zemské atmosféry vysílat laserové pulsy ultrafialového světla. Ještě lepší zprávou ale je, že už z této prvotní fáze máme k dispozici zajímavé údaje, které jsou jen drobnou ochutnávkou toho, co všechno tato mise dokáže.

Start rakety Vega s družicí Aeolus

Start rakety Vega s družicí Aeolus
Zdroj: http://www.esa.int

Aeolus má hrát klíčovou roli při cestě vstříc lepšímu pochopení procesů a principů, které ovlivňují atmosféru – ve výsledku bychom se mohli dočkat i přesnějších předpovědí počasí. Takto významný úkol se nedá splnit bez odpovídajícího technického vybavení. V tomto případě jde o výkonný laser a citlivý přijímač, které jsou součástí již zmíněného přístroje Aladin. Každou sekundu putuje k Zemi 50 laserových pulsů v ultrafialové části spektra. Detektor pak zaznamenává tyto signály, které se odrazí od molekul vzduchu, prachových částic, nebo kapiček vody. Výsledkem je vertikální profil, který hlavně ukazuje, jak rychle proudí vzduch v různých vrstvách nejnižší atmosféry, tedy do výšky 30 kilometrů nad povrchem.

Celá mise nyní prochází aktivační fází, která bude trvat tři měsíce. Jedním z prvních úkolů na dlouhém seznamu, byl ten bezesporu nejdůležitější – zapnout přístroj Aladin a zkontrolovat, zda jeho laser funguje. „Aeolus je světová premiéra. Po dvou týdnech od startu byla celá komunita nervózní a čekala na spuštění laseru, který je technologickým zázrakem,“ vysvětluje Josef Aschbacher, ředitel Programu pro sledování Země v rámci ESA a dodává: „Aktivace byla úspěšná. Vyšlapali jsme cestu k nové technologii pro jednu z největších datových mezer v meteorologii – globální větrné profily na bezoblačné obloze. Jsem vděčný všem, kdo nám umožnili dosáhnout takového úspěchu.

Útroby přístroje Aladin

Útroby přístroje Aladin
Zdroj: http://www.esa.int

Aeolus byl jednou z nejnáročnějších misí, které měla ESA v hledáčku. Není proto překvapivé, že jsme museli překonat mnoho technologických překážek,“ přidává Anders Elfving, projektový manažer mise Aeolus a dodává: „Po mnoha letech vývoje jsme měli naprostou jistotu, že přístroj bude ve vesmíru fungovat. Ale stejně to byly nervy, když jsme před pár dny přístroj poprvé zapnuli. Ty roky práce se ale určitě vyplatily. Po aktivování přístroje jsme začali pomalu a postupně zvyšovat energii pulsů. V současné chvíli jsme na vysoké úrovni a nemůžeme být šťastnější.

Průzkum větrů pomocí satelitu Aeolus

Průzkum větrů pomocí satelitu Aeolus
Zdroj: http://www.esa.int/

Situaci okomentoval i Richard Wimmer z firmy Airbus Defence and Space: „Je skvělé vidět, že Aeolus je na oběžné dráze a dělá to, na čem jsme my a naše týmy z průmyslu strávili roky, aby dělal.“ V současné době jsou již k dispozici první výsledky měření a ty jsou přímo úžasné. „Už jsme měli možnost zpracovat první větrná data, která jsou skutečně pozoruhodná,“ chválí Fabio Buscaglione, který stojí v čele týmu pro zpracování dat z družice Aeolus. Jeho slova potvrzuje i Oliver Reitebuch z Německého aerokosmického střediska DLR: „Jsme mimořádně šťastní, že první získané světlo z atmosféry vypadá přesně tak, jak jsme doufali – jde o potvrzení toho, že celá mise je na velmi dobré cestě.

První údaje z družice Aeolus – graf ukazuje měření nasbíraná během kompletního oběhu Země – od Arktidy k Antarktidě a zase zpět. Světle modrá a žlutá značí oblasti, které jsou bez oblačnosti, tmavší žlutá a červená pak indikují prachové částice, tenké a silnější mraky a v některých případech může červená souviset i s odrazem od zemského povrchu. Tmavě modrá barva patří oblastem, kde ultrafialové pulsy cestovaly skrz silnou oblačnost, nebo kde nebyl žádný signál.

První údaje z družice Aeolus – graf ukazuje měření nasbíraná během kompletního oběhu Země – od Arktidy k Antarktidě a zase zpět. Světle modrá a žlutá značí oblasti, které jsou bez oblačnosti, tmavší žlutá a červená pak indikují prachové částice, tenké a silnější mraky a v některých případech může červená souviset i s odrazem od zemského povrchu. Tmavě modrá barva patří oblastem, kde ultrafialové pulsy cestovaly skrz silnou oblačnost, nebo kde nebyl žádný signál.
Zdroj: http://www.esa.int

Jsme teprve v extrémně časné fázi celé mise. Pouhé tři dny po zapnutí přístroje už Aeolus překonal naše očekávání a poslal data, která naprosto čistě ukazují proudění vzduchu,“ vysvětluje Michael Rennie z Evropského střediska pro střednědobé předpovědi počasí a pokračuje: „Přístroj vlastně ještě ani není kompletně zkalibrovaný, takže ty výsledky jsou mimořádné.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/ADM-Aeolus_ESA_s_wind_mission_large.png
http://www.esa.int/…/ESA_s_wind_mission_lifts_off.jpg
http://www.esa.int/…/17650749-1-eng-GB/Aladin_revealed.jpg
http://www.esa.int/…/Profiling_the_world_s_winds.jpg
http://www.esa.int/…/17674059-2-eng-GB/First_light_from_Aeolus.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Aeolus otevřel oči”

  1. Tobijáš Vitoušek napsal:

    Souhlasím.Je to úžasný satelit.Ať Aeolus dlouho slouží !

  2. Geo napsal:

    To je naprosto úžasné ! ESA na nás chrlí nesmírně důležité přístroje pro pochopení různých procesů na Zemi. Paráda .

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.