Mise Hera míří do přípravné fáze

Na konci školního roku jsme vydali článek zaměřený na evropskou misi Hera, která by měla prozkoumat duální asteroid. Nyní se projekt dočkal dalšího kroku vpřed – německá firma OHB System AG byla pověřena vedením tvorby detailní studie celé mise. V rámci kontraktu za několik milionů euro by měla společnost sídlící Brémách optimalizovat návrh původní mise AIM. Na jejím odkazu vznikne mise Hera, o jejíž realizaci bude definitivně rozhodovat příští rok Rada ministrů členských zemí ESA.

Hera by měla využívat zkušeností získaných při stavbě a realizaci veleúspěšné mise Rosetta. Navštíví totiž také malé tělesa. jen už to nebude kometa, ale blízkozemní duální asteroid. Zajímavý je především menší ze dvou asteroidů, přezdívaný Didymoon. Jeho průměr je zhruba 160 metrů, takže svými rozměry připomíná pyramidu v Gize a obíhá kolem hlavního asteroidu s průměrem 780 metrů. V roce 2026, kdy má Hera k systému dorazit, už za sebou bude Didymoon mít unikátní zkušenost – jako první objekt ve vesmíru by u něj mělo dojít k měřitelné změně oběžné dráhy zásahem člověka.

Mise DART má odstartovat mezi roky 2020 a 2021, aby v říjnu 2022 narazila do Didymoonu.

Mise DART má odstartovat mezi roky 2020 a 2021, aby v říjnu 2022 narazila do Didymoonu.
Zdroj: http://www.esa.int

V říjnu roku 2022 by do Didymoonu měla v rychlosti několika kilometrů za sekundu narazit americká sonda DART, která kromě vědeckého úkolu – odkrytí podložních vrstev poslouží i k praktickému nácviku prvních zkušeností pro odklon tělesa, které by se objevilo na kolizní dráze se Zemí. Hera pak zmapuje povrch s důrazem na vzniklý kráter, kromě toho bude provádět měření hmotnosti asteroidu a pokusí se složit obraz toho, jak probíhala kolize a jaké byly její následky.

Hera by ale neměla těžit jen ze starých technologií. ESA ji považuje za misi pro testování technologií – jmenovat můžeme třeba pokročilý autonomní řídící systém pro orientaci v prostoru, nebo dva cubesaty, které by měly pracovat v okolí Didymoonu. Díky nim by měla u asteroidu vzniknout družicová síť, což jsme zatím v hlubokém vesmíru nikdy nezkoušeli. Na palubě samozřejmě budou miniaturizované systémy, které by mohly vyšlapat cestu k budoucí těžbě na asteroidech. Zapomínat nesmíme ani na další sběr zkušeností s prací kosmických průzkumníků v okolí objektů s velmi slabou gravitací.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Hera_networking_with_CubeSats.jpg
http://www.esa.int/…/17534515-1-eng-GB/DART_mission_profile.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Mise Hera míří do přípravné fáze”

  1. pbpitko napsal:

    Správa je to dobrá, bude sa na čo tešiť !
    pb 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.