ŽIVĚ A ČESKY: SES-12 na Falconu s použitým stupněm

Zítřejší ráno by měl zpestřit start rakety Falcon 9, která pro tuto misi použije první stupeň, který již jednou letěl. Stupeň, který vloni v září vynášel tajný armádní miniraketoplán X-37B je nyní připraven na své druhé a poslední použití. Součástí této mise totiž není pokus o přistání na mořské plošině ani na pevnině. SpaceX tak pokračuje v přechodném období, kdy se potřebuje zbavit zbývajících zachráněných prvních stupňů ze starších vývojových verzí, které již nepotřebuje. Pokud tedy chcete sledovat, jak proběhne vypuštění skoro pět a půl tuny těžké telekomunikační družice, budeme rádi, když si pustíte náš přenos.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v pondělí 4. června. Startovní okno trvá dlouhé 4 hodiny a otevírá se v 6:29 středoevropského letního času a náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy lehce před 6:15. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky – stránku obnovujte pouze v případě, kdy se nový příspěvek neobjeví více než pět minut.

Zdroje informací:
http://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2018/04/SES-SES-12-2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

15 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: SES-12 na Falconu s použitým stupněm”

  1. Lukas napsal:

    Falcon 9 mohol tej druzici pomoct na vyssiu obeznu drahu ked nepotreboval palivo na pristatie.

  2. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Dnes sem byl úplně ukázkový příklad, jak nesledovat start. Sem se probudil v 6:15 (dle času na Elonx.cz), zjistil jsem, že se to v noci posunulo a start bude o 16 minut později. Tak jsem usnul, probudil se o pul, zjistil, že Dušan už vysílá, podíval se, kam bude družice směřovat své transpondéry, pak jsem se probudil až v momentě, kdy hořel druhý stupeň 😀 Tak takhle by to fakt nešlo. Po probuzení o půl deváté sem to samozřejmě sjel celé ze záznamu. Díky za něj.
    Jen se mi pořád zdá nějak divný ten záběr z druhého stupně v blocku 5. Pořád sem si na něj ještě nezvykl.

  3. czipis napsal:

    Co to bylo par sekund po startu (v zaznamu v case 17:30)? Jakoby neco horiciho padalo zpet na startovaci rampu.

    • PaRi napsal:

      Považoval jsem to za odraz v optice dalekohledu, ale čím déle na to čučím… tak už si nejsem tak jistej.

      • czipis napsal:

        no mozna to opravdu bude ten odlesk, tvarem by to odpovidalo plamenu spalin z rakety. Jenom je divne ze v to dobu je raketa jeste v „ohnive kouli“ a nejde vlastne videt.

      • czipis napsal:

        kdyz nad tim premyslim, tak kdyby to bylo neco co odpadlo z rakety, tak by to muselo padat strasne rychle, protoze by to bylo „smeteno“ dolu tim tahem plynu z motoru. Tim ze to „pada“ pomalu tak to spis vypada jako rychlost te stoupajici rakety.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Optický jev je nejpravděpodobnější vysvětlení.

      • Jiný Honza napsal:

        Taková optická vada dalekohledu / kamery to působí dost podivně, ale možné je všechno. Aspoň je vidět, jak je i ta dokonalá dnešní technika nedokonalá.

  4. jregent napsal:

    Prijemne se s vami snida, panove
    Moc diky 🙂

  5. Petr napsal:

    Jj, taky pospíchám, abych to měl pěkně naživo…
    Přeji krásný start všem!

  6. Zdeněk napsal:

    To zrovna půjdu do práce, ale skusím přijít dřív a pustit si to .

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.