USA zakládají vesmírnou armádu?

Na třetím veřejném zasedání Národní rady pro vesmír, orgánu, jehož znovuobnovení inicioval prezident Donald Trump, právě on inicioval založení takzvaných Space Force, tedy samostatné armády, která bude mít za úkol řídit a hlídat vojenské aktivity ve vesmíru. Co to vlastně znamená? Máme se bát vesmírných bitevníků létajících kolem Mezinárodní vesmírné stanice? A má toto prohlášení zákonnou platnost? Na to i na další záležitosti se podíváme v článku. Mimochodem, dohody o mírovém využití vesmírného prostoru zatím stále platí.

Donald Trump se na zasedání Národní rady pro vesmír objevil jen na zahájení programu. Předně pochválil její dosavadní činnost, upozornil na to, že dobře realizuje záměr nejdříve se navrátit na Měsíc a až posléze letět na Mars. Mluvil také o tom, že podepsal směrnici, která pomůže lépe sledovat odpad kolem Země a předcházet jeho vzniku. Dále radě doporučil, aby nadále pokračovala v hledání cest, jak snížit byrokracii při udělování různých licencí souvisejících s využíváním vesmíru a tím lépe koordinovat aktivity soukromých firem. Nejvíce pozornosti však vyvolalo jeho oznámení o oficiálním založení samostatné šesté složky amerických ozbrojených sil, takzvaných Space Force.

Donald Trump na třetím veřejném zasedání Národní rady pro vesmír

Donald Trump na třetím veřejném zasedání Národní rady pro vesmír
Zdroj: https://www.siasat.com/

„Má administrativa se snaží zachovat americké dědictví, ve kterém jsou USA největším vesmírným průkopníkem a státem,“ pokračoval. „Podstatou amerického charakteru je zkoumat nové horizonty a zkrotit nové hranice. Náš osud mimo Zem však není jen záležitostí národní identity, ale i záležitostí národní bezpečnosti.“ Dodal, že pokud jde o obranu Ameriky, „nestačí pouze americká přítomnost ve vesmíru. Amerika musí mít ve vesmíru nadvládu. „Co pro Středoevropana poněkud pompézní slova vlastně znamenají prakticky? Zatím nic určitého, nicméně nastavují pohled, jakým se asi další aktivity ve vesmíru chtě nechtě budou ubírat. S tím, jak se do vesmíru bude dostávat stále více aktivit, létat více lidí, brzy nastane i potřeba tyto lidi chránit před jinými lidmi, kteří je budou chtít napadnout. Tudíž přirozený vývoj nakonec ke vzniku vojenských vesmírných sil povede, nicméně zatím se i po tomto prohlášení zřejmě mnoho nezmění. Vraťme se ale ještě k prezidentovi.

Trump dále prohlásil. „Velmi důležité je, že tímto nařizuji ministerstvu obrany a Pentagonu, aby okamžitě zahájili proces potřebný k vytvoření Space Force jako šesté části ozbrojených sil. Nyní máme Air Force a společně s ní bude i Space Force, oddělené ale vzájemně si rovné.“ Následně požádal přítomného generála Josepha Dunforda, zda je ochoten zřízení této šesté armády řídit. Generál souhlasil.

Pojďme se nyní podívat na několik faktických věcí. Vesmírný prostor je skutečně kritickým prvkem při organizaci a provádění vojenských operací USA. Družice, které jsou tam nyní umístěné, poskytují ozbrojeným silám i jiným státním agenturám informace i komunikační podporu. Podobně jako USA, mají své vojenské satelity i další velmoci, jako jsou Čína a Rusko. Všechny státy také vyvíjí zbraně, které by v případě jejich napadení mohly nepřítelovy satelity na oběžné dráze zničit. Zatím k takovým incidentům nedošlo, protože spolu naštěstí velmoci neválčí. Vojenské aplikace ve vesmíru se však rozvíjí a může nastat situace, kdy na podobné zbraně dosáhnou i jiné státy. V hlavách generálů a politiků všech států se proto pojem militarizace vesmíru rozvijí dlouhodobě. Myšlenka na založení samostatné složky ozbrojených sil dohlížející na vesmírné aktivity byla dokonce i v USA na jednacím stole hned několikrát. Nakonec od toho Pentagon vždy ustoupil a ponechal velení těchto operací podsložce Air Force, takzvanému Space Command.

Destruktorů z Hvězdných válek se zatím obávat nemusíme

Destruktorů z Hvězdných válek se zatím obávat nemusíme
Zdroj: https://cdn.shopify.com/

Pentagon dlouhodobě tvrdí, že založení šesté samostatné složky ozbrojených sil zabývající se vesmírnými aktivitami je předčasné a také velmi nákladné. Musela by se vytvořit celá nová struktura takové složky ozbrojených sil a to by samozřejmě bylo časově i finančně náročné. Myšlenka ostatně nemá příliš velkou podporu mezi ostatními generály a nemá silnou podporu ani v Kongresu, bez jehož souhlasu k takovému aktu nemůže dojít. I když se Bílý dům snažil do nového rozpočtu zahrnout i finance na dělení Air Force a vytvoření nové složky, nakonec většina potřebných položek přes Kongres neprošla.

Floridský demokratický senátor Bill Nelson, kterého možná znáte jako astronauta létajícího na raketoplánech, se ještě před skončením zasedání Národní rady pro vesmír vyjádřil následovně: „Prezident řekl americkému generálovi, aby dnes vytvořil nové Space Force jako 6. složku ozbrojených sil, kterou ovšem generálové nechtějí,“ dodal. „Naštěstí to prezident nemůže udělat bez Kongresu, protože teď není čas na to, aby se Air Force dělily. Příliš mnoho důležitých misí, by bylo v té chvíli v sázce.“

Dění kolem založení šesté složky ozbrojených sil bude ještě zajímavé sledovat. Trump neukázal žádný ani přibližný časový a finanční harmonogram, jak by k tomu mělo dojít. Prezident si také musí nejdříve zajistit podporu jak mezi generály, tak i mezi kongresmany, což může být náramně složitá záležitost. Nicméně je nutné říct, že například Rusko má samostatnou armádní složku pro vesmírné aktivity již od roku 1992. Společně s narůstající lidskou přítomností ve vesmíru nakonec dojde i na další státy. Nicméně to, zda je už nyní ten správný čas, se musí politici nejdříve mezi sebou dohodnout.

Poté, co Donald Trump opustil zahájení jednání Národní rady pro vesmír, ujal se dalšího řízení diskuze viceprezident Mike Pence. Dostalo se tak i na další témata. Jednání se nesla v duchu hodnocení dosavadních činů a úspěchů rady. Bylo konstatováno, že skutečně došlo ke snížení byrokratické zátěže pro firmy podnikající ve vesmírných aktivitách.

Tématem byla i stanice u Měsíce

Tématem byla i stanice u Měsíce
Zdroj: http://image.freshnewsasia.com/

Dalším velkým tématem byla mezinárodní stanice u Měsíce. Diskutující souhlasili s tím, že je třeba nejdříve se vrátit na Měsíc a až pak vyrazit na Mars. Na Měsíci se mají nabrat zkušenosti, které se pak zužitkují při letu k Rudé planetě. Opět zazněl návrh, že by USA opustily Mezinárodní kosmickou stanici v roce 2025, aby se uvolnily ruce při stavbě nové stanice u Měsíce. Nicméně k uskutečnění tohoto plánu bude probíhat ještě bouřlivá debata. Jediný, kdo se během jednání projevil nesouhlasně, byl veterán letů raketoplánem Terry Virts.

„V podstatě požadujete vybudování jiné orbitální vesmírné stanice, dovednosti, kterou moji kolegové a já již prokázali při budování ISS,“ řekl Virts. „Deep Space Gateway nás jen zpomalí a vezme si čas a vzácné dolary od hlavního cíle, kterým je návrat na měsíční povrch a nakonec let k Marsu.“ Dodal ještě, že nakonec všechny budoucí plány jsou závislé nejen na vědě o raketách, ale také na politické vědě.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/2018/06/18/trump-calls-for-establishment-of-u-s-space-force/
https://www.theguardian.com/us-news/2018/jun/18/space-force-donald-trump-orders-new-branch-of-us-military

Zdroje obrázků:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0747/3829/products/mV0110_1024x1024.jpeg?v=1485014193
https://www.siasat.com/wp-content/uploads/2018/06/19June13R.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2018/06/41980120825_ae211e52cd_k-678×437.jpg
https://i.cbc.ca/1.4313569.1506703640!/fileImage/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/16x9_780/deep-space-gateway.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

21 komentářů ke článku “USA zakládají vesmírnou armádu?”

  1. Vojta napsal:

    Pokud dojde na vytvoření Space Force, tak by nemuselo jít jen o rozštěpení letectva, ale mohlo by tam spadnout i Space and Missile Defense Command, které má na starosti jaderné balistické střely a obranu před nimi. A momentálně nepatří pod letectvo, ale pod US Army. V podstatě by mohlo jít o variaci na sovětská raketová vojska, která byla taky trochu mimo zbytku armády. Nevím, jak je to v Rusku teď, ale asi nebyl důvod to měnit. V každém případě to vypadá podivně a cítím z toho snahu, aby po sobě Trump zanechal něco stabilního a nebyl tak zapomenut.

  2. entes napsal:

    Zvlastni ze jsou tu vpodstate same negativni komentare. Pro mne, pripoustim povrchnim pohledem, se jedna o uznani vesmiru jako neceho podstatneho, o zalozeni agentury ktera ktera casem preroste vyznamem cele air force a o samostatne financovani coz kratkodobe bude mozna mensi kus kolacku ale casem poradny kolac.

  3. Jana napsal:

    No, pozor 🙂 … zdaleka největší problém bude, pokud se vytvoří další složka armády zodpovědná za vesmír, když tohle doteď dělalo letectvo…, že zase budou muset stěhovat Hvězdnou bránu 🙂 . To bude hukot.

    Ne, pardon. Nemůžu si pomoci, na mě Trump působí hrozně nesympaticky i tím, jak se projevuje. A pravda, kolikrát mi vážně není jasné, co má zase na mysli, proč to tam má a jestli tam má zároveň i něco dalšího, i když jej tedy nijak intenzivně nesleduji. Zdá se mi, že dokáže lidi hodně naštvat a poštvat, hlavně proti sobě. A pak přihodí nějakou tu repliku o nepříteli všude kolem, zatímco největším nebezpečím je on – hlavně tedy sám pro sebe. Neberu ho moc vážně.

    A souhlasím, víc takových článků o aktuálním zákulisním dění.

  4. asdf napsal:

    Základní Trumpův problém je ten, že vidí svět svojí sociopatickou optikou: predátor – oběť (či vítěz – poražený). Pro něj je svět vzájemný boj všech se všemi a spojenectví pro něj mnoho neznamená, proto odstupuje od dohod, spouští obchodní války, hrozí každému, kdo mu není po vůli a proto se ani nezdráhá začít militarizovat vesmír, což bylo dlouho považováno za v podstatě tabu.

    • 3,14ranha napsal:

      Smiřte se s tím, že světová politika je do jisté míry přesně taková – sociopatická

      Když tedy americký prezident chce uhájit prostor pro své voliče (čistě aritmeticky malou menšinu světové populace) musí mít ostré lokty.

      Úplně se stačí podívat na (ne)funkčnost OSN v oblasti lidských práv (s rostoucím počtem obyvatel mají čím dál větší hlas v OSN tvrdě represivní muslimské režimy).
      Nebo podívat se jaký dvojí metr OSN uplatňuje vůči Izraeli oproti palestinským teroristům.

      Svět se změnil – OSN už není ten projekt západních křesťanů kteří přežili holokaust světové války… ale semeniště různých lobbystů, diktátorů, ideologů (muslimských, „eko“logických, marxistických) a právě sociopatů (byť to maskují)

  5. Pavel Kralicek napsal:

    Kdyz bych mel hledat na tehle zprave pozitiva, byla by to nadeje, ze si vesmirne aktivity casem tak jako tak ukousnou vic a vic z masivniho US vojenskeho rozpoctu, z cehoz by meli profitovat soukromnici (BO, Spx pro nosice a lodi, Bigellow pro stanice a zakladny?) coz prenesene pomuze i nevojenskym aktivitam ve vesmiru. Proto bych prekousl napriklad i militarizovanou BFS…predstavte si ty nove kamuflaze na BFS: Vesmirna cern, Marsovka ruda, Mesicni seda!;-) a pak samozrejme BFS2 s laserovymi dely a BFS3 s fotonovymi torpedy!;-)

  6. Alois napsal:

    „Dohody “ o mírovém využívání kosmu jsou sice uzavřeny a „platí“, ale nikdo je nedodržuje. Ten kdo nejvíc “ bojoval“ za mír – Sověti na ně zcela kašlali a propagovali je jen aby přibrzdili Ameriku a získali výhodu. Příkladem jsou “ globální “ rakety, program Saljut/Sojuz , družice Kosmos a podobně. Amerika dělala totéž – Corona, Samosy, Midasy, snad jen nezneužívala astronauty jako Sověti a to nikoli z nějaké humanity, ale neb zcela postačily její o několik generací dokonalejší automaty než byli schopni postavit Sověti.
    Regan nakonec Studenou válku vyhrál v kosmu, hvězdnými válkami Sověty přivedl hospodářsky na buben.

  7. Anton napsal:

    O militarizácii vesmíru už dlhšie upozorňujem. Ako poznám myslenie a stratégie naších podarených veľmoci ťažko tomu zabrániť. Svoj satelit už zostrelili vo vesmíre, ako Čína (veľká kritika za kozmické smetie), tak aj USA. Počul som aj slová geostratéga USA, G.Friedmana na linku mistem války Europa?…Dominancia v blízkom vesmíre a v oceánoch je základom našej moci. Umožňuje nám napadáť a nebyť napadány…
    https://www.youtube.com/watch?v=LLtm-3jTJWE
    Aké to je nebezpečne? Rusi čosi odtajnili, že Andropov bývaly prezident ZSSR dospel k názoru (po rétorike Regana o hviezdných vojnách), ako aj ich superpočítač danej doby, že USA zvíťazia v pretekoch v zbrojení vo vesmíre a zautočia z vesmíru. Začal pripravovať ZSSR na tretiu svetovú!
    Bolo šťastie pre náš svet, že nás musel skoro opustiť.
    Na wikipédiach sa uvádza, že aj Jelcin mal raz aktivovaný jadrový kufrík. Súčasne štartovali dve rakety Západu. Mohli byť predvoj zbraní prvého úderu, takzvané EMP zbrane, ktoré mohli vyradiť protivzdušnú obranu Ruska.
    Severná Kórea má údajne na obežnej dráhe dva satelity s EMP zbraňami, ktoré mohli narušiť aj bankovnictvo USA a podobne. To bol hlavný faktor tlaku USA na Severnú Kóreu, lebo Kórejské rakety by ťažko doleteli cez vyspelú protivzdušnú obranu do USA, iba ak na neaké ostrovy ako Guam. A tak sa Trump radšej dohodol o jadrovom odzbrojení Kórey.
    Jadrové zbrane mali už vyvinute aj v Južnej Afrike. Ak už v Severnej Kórey odzbroja, dajme tomu, že neako prinútia aj Izrael, technológie sú už vivinuté a nik nezaruči, že budú existovať plány na znovu zahajeníe ich výroby do pár hodín. Podobne sa postavili k tomu problému aj Japonsko s Nemeckom. Majú postavený priemysel a vyspelé technológie tak, že ak sa budú cítiť ohrozený vyvinu si tie jadrové zbrane, že ani nestihneme zareagovať. V Japonsku stále prebiehajú úvahy, či vyvinuť zbrane hromadného ničenia. Podobné úvahy jadrovo vyzbrojiť Japonsko už vyjadroval aj Trump v predvolebnej kampani.
    Chcel tak znížiť veľké ekonomické zaťaženie USA na ochranu Japonska ako spojenca.
    Alebo diplomatický, geostrategický ťah, nech nejaké rakety vyčlenia Rusko, alebo Čína aj na Japonsko, nemusí ich toľko mieriť na USA.
    Vesmírne nosiče Japonsko má už vyvinuté cez vyspelú JAXU.
    Rusi, Čína, India už vyvinuli supersonické rakety, ktoré dosahujú rychlosť cez
    mach 5, a vážne ohrozujú americké lietadlové lode. Teda aj tú dominanciu v oceánou. Čína stavia aj prieplavy v Nikaragui, Thajsku. Nedávno uzavrela dohody s Pákistanom o svojich námornych vojenskýc základňach na 99 rokov, prenajala prístav v Pákistane a hodvábnej pozemnej ceste cez Pákistan. Výrazne to naštvalo aj elity v Indii, lebo hodvábna cesta pôjde cez sporný Kašmír. India má aj vážne pohraničné spory s Čínou. Asi to je vážna trhlina v spolku BRICS a Šanghajskom vojenskom spolku.
    Niektorí uvádzali, že najviac hrozí tretia svetová medzi Indiou a Pákistanom. Počas veľkej krízy medzi Indiou a Pákistanom, spadol do Stedozemného mora asteroid. Ak by spadol v tom čase niekde medzi Indiu a Pákistan, nemuseli mať čas dobre to vyhodnotiť tieto jadrové štáty.
    Naše podarené veľmoci sa vôbec nechystajú na dalšie kola odzbrojenia od zbraní hromadného ničenia. Iba oni majú superprávo vyšších rás vyvíjať stále ničivejšie zbrane hromadného ničenia. Niektoré štáty môžu ničiť aj za vývoj nosičov do vesmíru, veď môžu byť použité ako nosiče jadrových zbraní a zbraní EMP. Preto aj Irán chytro tvrdil, že poslal nejakú opicu do vesmíru. Už za vesmírny program nemôžu embargovať.
    Tie reči o jadrovom odzbrojení mali len pribrzdiť ostaný svet.
    Veľmoci veľmi dobre vedia, že onedlho poskočia technológie tak, že tie zbrane hromadného ničenia si bude môcť vyvinuť kde-kto. Medzi tým si ale naše podarené veľmoci vybudujú vojenskú dominanciu v blízkom vesmíre.
    Veľmoci tam nemusia mať teraz zbrane a protiraketové obrany. Na to treba veľký pozemný personál, satelity im možno zostreliť, vyradi ich napríklad silnejšia slnečná erupcia, či zbrane EMP a podobne. Porušili by aj niektoré medzinárodné zmluvy.
    Karibská kríza, kedy bol svet na hrane tretej svetovej, neeskalovala behom niekoľkých hodín, ale v horizonte dní. Naše veľmoci tam tie zbrane a obranu môžu vyniesť do niekoľký hodín, dní. V dobe mieru stačí si tie zbrane vo vesmíre len odskúšať. Ostatné varianty a veci tu diskutujúci dostatočne vysvetlili.

  8. Zdeněk napsal:

    Článek super. Tyto výňatky z jednání Národní rady pro vesmír by tu měli být pravidelně. Jsou dost přehledné a velice zajímavé+ sledují směřování cest největší kosmické agentury. Terry Virts – má možná pravdu( i když se ozval jako jediný), DSG je možná opravdu zbytečná. Nejen že duplikuje ISS, ale co bude dělat víc než to co by dokázala základna na měsíci?

    • Vojta napsal:

      Zčásti duplicitní bude, ale také bude řádově levnější a bezpečnější než základna na povrchu Měsíce. Zatím na to prostě nemáme, ale až bude v běžném operačním nasazení FH, New Glenn a třeba i BFR, tak bude mít smysl o tom uvažovat.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      DSG neduplikuje ISS, ale naopak její odkaz rozvíjí. Na DSG se mají dělat experimenty, které na ISS nejsou možné z mnoha důvodů z nichž tím hlavním je to, že ISS obíhá pod van Allenovými pásy, takže tam nejsou podmínky srovnatelné s meziplanetárním prostorem. A oproti povrchové základně má DSG výhodu v levnějším provozu (na povrchu je to opět o řád výš) a také v přítomnosti mikrogravitace, kterou je potřeba zkoumat.

      • android napsal:

        DSG je prostě malá. A to nejen počtem modulů ale i velikostí průlezů. DSG bude sice pro vědu asi přinese pár nových možností, ale z pohledu technologie stavby vesmírných lodí to je prostě zase stagnace. A abych byl konkrétní tak se podívejme na pohybové možnosti a porovnejme: Skylab >> ISS >> DSG. 😉

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, vím, jak to myslíte. Ale záleží, podle jakého parametru to porovnáváme. Pokud si vezmeme vzdálenost od země či shodnost daného prostředí s meziplanetárním prostorem, DSG vyhrává nad všemi ostatními na celé čáře.

  9. Spytihněv napsal:

    My všichni a ozbrojené síly samozřejmě také jsme čím dál více závislí na zařízeních ve vesmíru. Asi těžko bude někdy svět plný lásky a porozumnění mezi národy a satelity se dají považovat za infrastrukturu určenou k likvidaci tak, jak to vídáme při konfliktech na Zemi. Takže jejich ochrana je asi nezbytná. To znamená schopnost ničit objekty na oběžné dráze. Další level by byly zbraňové systémy zaměřené na zemský povrch. Ale toho se snad nedožiju.

  10. Tom napsal:

    Odhledneme od Trumpovych ostatnich navrhu – ale co se vytvoreni samostatne casti vojenskych sil tyce…. Vzhledem ze jsem ve vzdalene analogickem prostredi kdysi pracoval tak muzu rici ze tohle nebyl dobry krok k ziskani popularity mezi vojaky.
    Ono v podstate se o nic nejedna, zadne nove zbrojeni ve vesmiru, spis vyclenit ty slozky ktere se vesmirem zabyvaji jiz nyni do samostatneho celku. Ale to se nebude libit nikomu.
    Air Force by nerada prisla o jednu svoji vicemene prestizni jednotku. A lide pracujici v ramci Air Force urcite radeji budou prestizni casti velke Air Force, ktera si myslim se k nim nechova macessky, nez byt nejmensi samostatnou casti armady, ktera si bude muset vse vydupavat sama.
    Podle mne to neprojde a navic si Trump neudelal moc pratele ani mezi Air Force generaly ani mezi vojaky pracujici ve vesmirne sekci Air Force.
    Jinak diky autorovi za hezky a velmi velmi fakticky psany clanek bez nejakeho viditelneho biasu. To se dneska vidi malo. Skvela prace. Diky.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.