Pražská vesmírná noc ve znamení cubesatů

Malé cubesaty zažívají v posledních letech boom a ze zábavy pro studenty se začíná stávat svébytný obor kosmonautiky se širokým spektrem využití – od technologických demonstrátorů inovativních metod až po levnou možnost, jak současně sbírat data z mnoha míst. Pokud Vás cubesaty a novinky kolem nich zajímají, pak byste měli navštívit již devátou akci jménem Space Night, kterou organizuje kosmický podnikatelský inkubátor ESA BIC Prague! 25. června od 18:00 začne na adrese Jungmannova 36/31 (vchod A, 3. patro) akce zaměřená právě na cubesaty.

VZLUSAT-1 v rozloženém stavu

VZLUSAT-1 v rozloženém stavu
Zdroj: VZLÚ

A nebude to jen tak ledajaká akce – organizátoři chtějí připomenout, že 23. června, tedy jen dva dny před samotnou Space Night, oslaví Češi a Slováci jeden rok od vypuštění svých cubesatů – VZLUSAT-1 a skCUBE. Pokud do Prahy dorazíte, můžete se těšit hlavně na panelovou diskusi které se zúčastní Vladimír Dániel (VZLUSAT-1), Jakub Kapuš (skCUBE) a také Jaroslav Laifr (CzechTechSat/Lucky-7). Přímo z první ruky tak získáte osobní zkušenosti lidí a zjistíte, jaké problémy s sebou stavba družic nese, nebo jaké jsou výsledky obou „našich“ cubesatů.

Řeč ale samozřejmě nebude jen o VZLUSAT-1 a skCUBE, probírat se budou i širší témata spojená s malými družicemi, kterých bylo jen za loňský rok vypuštěno více než 300. Diskuse se proto zaměří i na obecné možnosti cubesatů a na jejich další rozvoj. Organizátoři slibují, že Space Night, na kterou je po registraci vstup zdarma, zaujme jak zájemce z oboru, tak i širokou veřejnost.

První slovenská družice SkCUBE

První slovenská družice SkCUBE
Zdroj: http://www.skcube.sk

Zdroje informací:
http://www.esa-bic.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.esa-bic.cz/…/2018/06/ESA-BIC-pozvanka_SPACE_NIGHT_IX-01-002.jpg
VZLÚ
http://www.skcube.sk/wp-content/uploads/2016/05/skcube-2-700×524.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Pražská vesmírná noc ve znamení cubesatů”

  1. Svihak Lazensky napsal:

    Zdravim z Anglie, byla by sance videt prednasku online nebo ze zaznamu?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.