ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 poprvé ve finální verzi

Družice Bangabandhu-1 by byla jen tuctovým telekomunikačním satelitem a význam by měla jen pro Bangladéš, který zatím žádnou takovou družici neměl. Ovšem její start bude se zatajeným dechem sledovat celý svět. O její vynesení se totiž postará raketa Falcon 9, která poprvé poletí ve své finální verzi označované jako Block 5. Tahle verze disponuje řadou vylepšení, ale hlavně bez přehánění otevře stavidla znovupoužitelnosti raket naplno – bavíme se minimálně o deseti opakovaných použitích. Pokud chcete sledovat tento historický start i pokus o přistání, budeme velmi rádi, když využijete našeho živě a česky komentovaného přenosu.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy ve čtvrtek 10. května. Startovní okno dlouhé 130 minut se otevírá ve 22:12 středoevropského letního času a náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy krátce před 22:00. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky – stránku obnovujte pouze v případě, kdy se nový příspěvek neobjeví více než pět minut.

Zdroje informací:
http://www.spacex.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://instagram.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…209037936363460_7225796096243531776_n.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

25 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 poprvé ve finální verzi”

  1. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Zeptal bych se ( v prácí mám dost ořezaný přístup k twitteru a podobným zdrojům), ví se prosím už nějaký důvod zastavení odpočtu? A v důsledku toho odkladu?

    • juraj napsal:

      Moc zpráv k tomu není, zatím to vypadá na selhání v pozemním řídícím středisku:

      Michael Baylor:
      Ground computers were at fault for today’s #SpaceX launch abort from Pad 39A. Ground computers were also to blame for back to back aborts during the Intelsat 35e mission in July of last year.

      SpaceX:
      Standing down today due to a standard ground system auto abort at T-1 min. Rocket and payload are in good health—teams are working towards tomorrow’s backup launch opportunity at 4:14 p.m. EDT, or 20:14 UTC.

  2. entes napsal:

    Uz slysim Dusana: „Ted at nevybuchne, at nevybuchne…“ 😛

  3. Štěpán Krňanský napsal:

    Dobrý den,

    můžu pánové jeden dotaz?

    Proč neustále píšete pokus o přistání? Já Vám do toho nechci moc kecat, protože články zde jsou perfektní. Ale tohle mi nedá..

    Přece pokus je něco, když se o něco nového pokouším. I SpaceX ve své grafice uváděla pokus o přistání u prvních asi třech úspěšných přistáních a pak už ne…
    Ale pokud nepočítám FH(kde to pokus byl – bylo to poprvé) tak mají asi přes 20 úspěšných přistání v řadě? Když startuje úplně nová raketa, tak je to taky pokus o start a jakmile se to 2krát nebo 3krát povede už to není pokus 🙂

    Možná se na to dívám blbě – tak mě prosím moc v diskusi nesežerte 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Úplně v pohodě, je to normální otázka. Stejně jako u všech našich přenosů na YouTube píšeme, že jde o pokus o start rakety, tak i tady chceme zdůraznit, že úspěch rozhodně není jistý. Stále bychom to měli mít na paměti. Radovat se z úspěchů a pokroků, ale přitom zůstávat pokorní.

      • Jirka Hadac Redakce napsal:

        Jen dodam, ze do urcite doby to tam psala sama SpaceX, ikdyz uz se tou dobou pristavalo, stalo tam experimental landing, myslim v te ikonografice pod obrazem

      • Štěpán Krňanský napsal:

        Díky za odpověď 🙂

      • Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

        SpaceX stále uvádí, i v tiskové zprávě pro tento start, že se „pokusí o přistání“ prvního stupně na plovoucí plošinu, v originále píšou : „Following stage separation, SpaceX will attempt to land Falcon 9’s first stage on the “Of Course I Still Love You” droneship, which will be stationed in the Atlantic Ocean.“

      • tyčka napsal:

        Zde bych se osobně přimlouval k pokusu o přistání prvního stupně. Inovace jsou možná dost rozsáhlé a nebylo by to ve vývoji poprvé co po inovacích, které měli zlepšit spolehlivost, došlo k naopak k selhání.
        Rozhodně jejich úspěšnost můžeme hodnotit až podle toho kolik opakování startů a přistání stejný stupeň vydrží.

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Miroslav Pospíšil, díky, to sem nevěděl, tuto část press kitu sem trošku pomíjel, poslední dobou sem se soustředil hlavně na náklad 🙂

      • Pospíšil Redakce napsal:

        To Jirka Hadač
        V pohodě, takové lapsy se stávají i mě a to čím dál častěji … prostě ten německý doktor nedá pokoj a nedá. 🙂

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Já z toho sháněl informace o satelitech, jejich hmotnostech, drahách, pohonu atd 🙂 nechal jsem se ukecat a musel jsem makat a makat 😀 ty profily se neudělaj sami 😀 Toho němce mám taky.

    • dfx napsal:

      Priorita je vyniest satelit. Pristanie je bonus. Za pristanie zakaznik neplati. Najlepsie pre vsetkych je, ak vyjde aj vynesenieaj pristanie.

    • Petr napsal:

      Jo ze, jakoby DP psal, ze po ukonceni jizd tramvaje probehne pokus o zaparkovani do depa ☺ Ale je pravda, ze i po tolika uspesnych pristanich byvam nervozni. Mimochodem dik teamu v kosmonautix za vasi praci

  4. zvejkal napsal:

    Tempo inovacii u spacex je neuveritelne.

  5. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Zdravím, po přečtení názvu článku a autorů sem se už zaradoval, že to bude duální přenos D. Majer, M. Gembec a přiznám se, měl jsem velkou radost. Od KoreaSatu jsem vás dohromady neslyšel.
    No, každopádně, moc se těším.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.