Posviťme astronautům na cestu

Popularizace kosmonautiky má různé formy, jak k oboru přitáhnout nové zájemce. Dnes bychom Vás rádi informovali o akci, která je součástí projektu, v rámci kterého letěl Krtek s Andrew Feustelem na ISSna jehož webu najdete doplňující informace. V noci z 24. na 25. května přijde jeden z prvních večerních dobře viditelných přeletů ISS od chvíle, kdy na stanici dorazil Krtek i se třemi lidskými kolegy. Organizátoři proto vyzývají fanoušky kosmonautiky, aby v tento večer vyšli ven i se svými ratolestmi a společně zamávali na oblohu a libovolnou baterkou symbolicky astronautům posvítili na cestu.

Mapka oblohy a dráha stanice pro přelet 24. května večer.

Mapka oblohy a dráha stanice pro přelet 24. května večer.
Zdroj: https://www.heavens-above.com

U celé akce se můžete vyfotit, nebo namalovat obrázek, který pošlete organizátorům na mail, Facebook či Instagram. Ty povedené výtvory se dočkají zveřejnění a ty úplně nejlepší dostanou malý dárek. Přelet s vysokou jasností -3,7 magnitud by měl pro pozorovatele z Prahy vrcholit ve 22:56:57 SELČ (pro ostatní města se čas liší o pár sekund) a stanice poletí prakticky přímo nad naší hlavou. Přesný čas se ale ještě může změnit vlivem drobných změn dráhy stanice. Ve hře je samozřejmě počasí, které může zkazit pozorování, ale v takovém případě není potřeba házet flintu do žita. Do Krtkova návratu budeme mít z ČR ještě několik povedených přeletů. Všem, kdo se do akce zapojí, přejeme dobré pozorovací podmínky a děkujeme za pomoc s popularizací kosmonautiky mezi zástupci nové generace.

Zdroje informací:
https://www.facebook.com/
https://www.krtek2018.cz/

Zdroje obrázků:
https://i2-prod.dailyrecord.co.uk/…/article7685885.ece/ALTERNATES/s615/JS38244150.jpg
https://www.heavens-above.com/…14.4378&loc=Praha&alt=248&tz=CET&showUnlit=false

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Posviťme astronautům na cestu”

  1. KarelK napsal:

    Tak snad lidi nebudou tahat světlomety do okolí hvězdáren, když už v noci budou chtít ISS pozdravit.

  2. vonSchmeks napsal:

    chcel by som sa opýtať, či existuje nejaká stránka alebo aplikácia ktorá vypočítava predpokladanú polohu ISS v budúcnosti. Viem že je niekoľko trekovacích stránok ktoré ukazujú aktuálnu polohu, ale nikdy neviem predpovedať kedy bude možné ISS pozorovať.

  3. android napsal:

    Tak kolika watowé ledky máte připravené? 😀
    Kolik W/m2 energie tipujete, že z čr na iss bude dopadat?
    Bude se na ISS provádět nějaké měření ?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.