NASA nominovala dva nováčky na kosmickou misi

Jedna z věcí, kterou mám na kosmonautice opravdu rád, je kontinuita příběhů. Že nevíte, co tím myslím? Rád vysvětlím! V roce 2013, když náš blog neexistoval ještě ani rok, jsme vydali článek o tom, že NASA přijala do oddílu astronautů osm nových tváří – čtyři muže a čtyři ženy. Příběh však pokračuje – NASA nyní oznámila, že další dva zástupci z tohoto výběru poletí za pár měsíců na ISS. Je krásné vidět návaznost na události a články staré několik let – příběhy nekončí vydáním zprávy, ale postupně se k nim vracíme a dopisujeme k nim další kapitoly. Ať už jde o nepilotovanou misi, které se věnujeme od návrhu až po ukončení provozu, nebo osudy astronautů – od jejich přijetí až po kosmickou misi. Osm vybraných astronautů tehdy vzešlo ze šesti tisíc přihlášek a po vybrání se podrobili základnímu všeobecnému výcviku, který podstupují všichni astronauti. Nyní jsou již připraveni na skutečnou kosmickou misi.

Christina Hammock Koch

Christina Hammock Koch
Zdroj: https://www.nasa.gov

Na let se již chystají Tyler Hague a Anne McCain a nyní se radostnou zprávu dozvěděli jejich dva kolegové. Na dlouhodobý pobyt ve stavu beztíže se mohou těšit Christina Hammock Koch a Andrew Morgan. A protože dámy mají přednost, tak jako první poletí právě Christina, kterou jsme před pěti lety označovali pouze příjmením Hammock. Byla totiž nominována do letové posádky dlouhodobých expedic 59 a 60, takže její start přijde v dubnu 2019. Christina se na ISS setká se svým kolegou Andrew Morganem, který byl mezi astronauty přijat ve stejném roce. Jeho start by měl přijít v červenci 2019 a Andrew bude součástí expedic 60 a 61.

Christina by měla podle webu spacefacts.de letět v Sojuzu MS-12, kde jí bude dělat společnost ruský velitel Oleg Skripočka a jeden další zatím neoznámený astronaut. Zatím nekompletní záložní posádku pro tuto misi tvoří Andrej Borisenko a Jessica Meir (další astronautka z výběru z roku 2013). Andrew má usednout do Sojuzu MS-13, kterému bude velet Alexandr Skvorcov a do třetího sedadla usedne Ital Luca Parmitano. I zde známe záložní posádku – Sergej Ryžikov, Sojči Noguči z Japonska a opět Jessica Meir. Web agentury NASA hovoří pouze o výše zmíněné dvojici nových astronautů, ale podle harmonogramu na webu spacefacts.de by měla v Sojuzu MS-15 se Sergejem Ryžikovem letět Jessica Meir.

Pokud by Vás zajímaly sociální sítě obou nominovaných astronautů, pak vězte, že Christina má Twitter, FacebookInstagram. Andrew se může pochlubit svými profily na stejných sítích, což znamená Twitter, FacebookInstagram.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
http://www.spacefacts.de/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/jsc2014e007869.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/jsc2014e007974.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “NASA nominovala dva nováčky na kosmickou misi”

  1. Kamil napsal:

    Taky běží druhé kolo letů evropských kosmonautů, ale na dlouhodobý let neletěl Dán Morgensen. Ví se proč? Nebo mu Dánsko zaplatilo jen sedmidenní let a víc už ne?

    • Luděk napsal:

      Kromě Dána Mogensena (nikoli Morgensena) nemá zatím letovou nominaci ani Němec Matthias Maurer, ale ten byl do korpusu ESA zařazen dodatečně a jako poslední. Druhé nominace mají zatím jen Němec A. Gerst (na rok 2018), Ital L. Parmitano (2019) a neoficiálně pro rok 2020/2021 Brit T. Peake. Je také klidně možné, že Mogensen poletí na Dragonu nebo Starlineru (i když nevím, jestli ESA bude mít nějaká místa v am. lodích na ISS) a pak se hovoří o spolupráci s Čínou – Sam. Cristoforetti už nevím s kým dalším z ESA si vyzkoušela čínský skafandr a simulované přistání na moři v čínském výcvikovém středisku. Může se stát, že Dán poletí v nějakém budoucím ShenZhou.

  2. pbpitko napsal:

    Šťastný let, už čoskoro.
    pb 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.