Květnová Kosmoschůzka

2018_05_3 zdroj:qip.ru, mek.kosmo.cz

Vždy poslední středu v měsíci pořádá Kosmo Klub o.s. akci s názvem Kosmoschůzka, na níž můžete shlédnout a poslechnout si obvykle dvě až tři zajímavé přednášky z kosmonautiky a příbuzných oborů. Kosmoschůzka proběhne opět v prostorách pražského Planetária. (viz mapa níže). První část květnové Kosmoschůzky bude vyhrazena aktualitám z kosmonautiky. Ve druhé části se můžete těšit na legendární raketu TITAN II a finále bude patřit vývoji nové ruské kosmické lodě FEDERACE. Akce začíná v 17:30.

Pozvánka na květnovou kosmoschůzku zdroj: klub.kosmo.cz

Pozvánka na květnovou kosmoschůzku
zdroj: klub.kosmo.cz


Květnová Kosmoschůzka:

středa 30. května 2018 od 17:30 do 20:00 hodin,

Planetárium Praha
Královská obora 233,
170 21 Praha 7

vstup zdarma

 

zobrazit mapu
 

Kosmonautické aktuality — Michal Polák

Zajímavosti z kosmonautiky za uplynulé období

 

Titan II — Petr Tomek

Mezikontinetální raketa postavená na motoru či motorové sestavě LR-87, která se stala nosičem v projektu Gemini, ale už nemohla posloužit v projektu Dyna Soar.

 

Stav vývoje nové kosmické lodi „Federacija“ — Jiří Myška

Rusko se snažilo najít náhradu za kosmickou loď Sojuz prakticky od 70-tých let. Ruští inženýři uvažovali o možných konfiguracích nové kosmické lodi, která by mohla nahradit úctyhodný, ale relativně malý Sojuz. Před rozpadem SSSR, RKK Energia – vývojář a výrobce Sojuzu – se pokusil řešit problém několikrát, ale technické a finanční problémy zadržely všechny tyto snahy. Vznikaly projekty jako např. Euro-Sojuz, Kliper, ACTS, PPTS atd. Nicméně jakmile se ruská ekonomika začala vynořovat z post-sovětského přechodu, všichni vývojáři obnovili práce na náhradě Sojuzu. Rokem 2010 se datuje počátek reálných projekčních a konstrukčních prací na nové kosmické lodi, která byla označena PTK NP, posléze získala název FEDERACE. V současné době probíhá konstrukce a výroba skutečných zkušebních a letových exemplářů FEDERACE. Začaly i práce na nové nosné raketě. Předchozí nápad s použitím nejtěžší varianty rakety ANGARA byl opuštěn a probíhá projekce nové rakety Sojuz 5. Přehledem činností kolem FEDERACE od roku 2010 do dneška se zabývá přednáška.

 

Změna programu vyhrazena

Více informací na webových stránkách Kosmo Klubu, o.s. (http://klub.kosmo.cz/novinky) nebo na e-mailu Kosmoschůzek ([email protected]). Hlavním organizátorem akce je Petr Tomek – petrtomek98(c)gmail.com.

Přidejte se k události také na Facebooku!

Zdroje obrázků:
http://mek.kosmo.cz/cz/kk/kklogoc.jpg
http://f2.s.qip.ru/cMfvWpsE.jpg
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.