Kosmotýdeník 297 (21.5. – 27.5.)

Ačkoli největším tahákem právě uplynulého týdne byl další start Falconu 9, odehrály se v minulých sedmi dnech i další události kosmonautiky, které si stojí za to připomenout. Od toho je tady další Kosmotýdeník, který vám už 297 týdnů přináší pravidelná shrnutí událostí kosmonautiky. V hlavním tématu dnes zabrousíme do evropské zemědělské politiky a toho, jak dokáže využít data družic Sentinel. Nevynecháme ani zprávu o novém oknu pro třetí start rakety Electron, které se dokonce v mezičase zvětšil náklad. Na řadu přijdou i další rubriky. Přeji vám hezké čtení a pěknou neděli.

Kosmická technika upravuje zemědělskou politiku EU

Příklad využití dat z vesmíru pro zmapování plodin rostoucích v aktuálním čase v Nizozemsku

Příklad využití dat z vesmíru pro zmapování plodin rostoucích v aktuálním čase v Nizozemsku
Zdroj: http://www.esa.int/

O evropských družicích Sentinel zde informujeme často. Je to opravdu unikátní program velmi užitečných environmentálních družic, které zkoumají široké spektrum přírodních procesů a aktivit na Zemi. Aktuálně se k jejich využití přidává evropská SZP (Společná zemědělská politika), která koordinuje zemědělství v Evropské unii. Tato jedna z nejstarších koordinovaných politik Evropy má sloužit asi 22 milionům zemědělců, kterým má vytvářet ideální podmínky pro pěstování tak, aby docházelo ke koordinované ideální zemědělské produkci tak, aby bylo zajištěno veškeré potřebné jídlo bez nadměrné konkurence mezi jednotlivými zeměmi EU a naopak velké konkurenceschopnosti mimo EU. Této politice bývá často vyčítáno, že je nemoderní a nereaguje na současný vývoj. Nově se však právě toto rozhodla změnit. Družice Sentinel nyní poslouží jejím účelům.

S cílem řešit zmíněné problémy, jakož i snížit byrokracii a zvýšit efektivitu, podnikla EU kroky k reformě SZP. Vzhledem k obrovskému potenciálu přesných a včasných údajů poskytovaných družicemi Sentinel se EU obrátila na ESA. Během uplynulého roku ESA prostřednictvím projektu Sentinels for Common Agricultural Policy (Sen4CAP) úzce spolupracoval s generálními ředitelstvími DG-Agri, DG-GrowDG-JRC ES s cílem ukázat, jak mohou Sentinely pomoci oživit evropskou zemědělskou politiku.

Sentinel 1

Sentinel 1
Zdroj: http://collgs.czechspaceportal.cz/

Nové zapojení Sentinelů má z počátku hlavně snížit byrokracii a omezit fyzické návštěvy kontrolorů na polích zemědělců, což dle slov SZP způsobuje zemědělcům stres. Nyní půjde produkce kontrolovat z vesmíru a dle těchto výsledků budou zemědělcům vypláceny platby. Phil Hogan, evropský komisař pro zemědělství a rozvoj venkova, řekl: „Tato nová družicová technologie výrazně sníží počet inspekcí v terénu, čímž odstraní klima strachu, které způsobuje zemědělcům výrazný stres. Také to bude mít kladné dopady na veřejnou správu tím, že sníží náklady na provádění kontrol.“

Nicméně je důležité říct, že krom byrokratických a politických pozitivních změn, budou Sentinely dělat i skutečnou prospěšnou práci pro zemědělce. Například radarové družice Sentinel-1 mohou dodat údaje o biomase plodin a zjistit, kdy je správný čas na sklizeň. Důležité je, že dvojice Sentinelů prochází nad Evropou nejméně jednou za dva dny, což znamená, že družice dodávají vždy čerstvé informace. Družice Sentinel-2 nese zase kamery s vysokým rozlišením, z nichž je možné rozlišit různé typy plodin, posoudit jejich zdraví a sledovat změny ve využívání půdy. Podobně jako Sentinel-1 prolétá nad Evropou každé 3-4 dny.

Data z vesmíru upraví Společnou zemědělskou politiku

Data z vesmíru upraví Společnou zemědělskou politiku
Zdroj: http://www.esa.int/

Benjamin Koetz z ESA, který je zároveň součástí týmu Sen4CAP, uvedl: „Operativní a systematické pozorování Sentinelů bylo průlomem pro zemědělské monitorování z vesmíru a nyní umožnilo inovační přístup ke kontrole SZP ze strany generálního ředitelství EU pro zemědělství. “ Přístup k monitorování SZP je rovněž ideální pro diverzifikaci plodin. Právě proto mají zemědělci, pokud chtějí, aby dostávali platby v rámci SZP, pěstovat různé druhy plodin v závislosti na velikosti jejich hospodářství.“

Data jsou analyzována pomocí nejnovějších algoritmů pro strojové učení, které poskytují národní mapy plodin v průběhu sezóny. V Nizozemsku bylo prokázáno, že mohou tyto informace zemědělcům pomoci porozumět a pochopit SZP a chápat její potřebu.

Společně s vnitrostátními orgány šesti vybraných pilotních zemí EU (Česká republika, Itálie, Litva, Nizozemsko, Rumunsko, Španělsko) konsorcium Sen4CAP vedené belgickou univerzitou Catholique de Louvain v současné době demonstruje, jak mohou být Sentinely použity na vnitrostátní úrovni pro nový Přístup k monitorování SZP a jak se dají družice využít prakticky pro zemědělce těchto zemí.

Kosmický přehled týdne:

Na 31. května je připravován start dalšího Falconu 9. Tentokrát s již jednou použitým stupněm poletí telekomunikační družice SES-12 (to, jaký je tato družice drobeček, se můžete podívat níže). 25. května proběhl úspěšný statický zážeh a startu nestojí nic v cestě. Startovat se bude z rampy SLC-40 na Floridě. Poletí již jednou použitý stupeň ve verzi Block 4, takže se neočekává záchrana této starší verze nosičů Falconů 9. Ještě jedna drobnost mimo téma. Elon Musk na Twitteru prozradil, že dvě zkušební družice konstelace Starlink zatím fungují dobře. Dle jeho slov má systém poměrně pěknou odezvu 25 ms.

SES-12

SES-12
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Soukromá společnost Rocket Lab působící na Novém Zélandu a v USA, zveřejnila nové startovací okno pro jejich třetí let rakety Electron. Okno dlouhé 14 dní se otevírá 23. června a bude končit 6. července. Původně se mělo startovat již v dubnu, nicméně podivné chování regulátoru motoru způsobilo, že raketa musela projít podrobnými testy. Start byl proto odložen. Třetí start rakety Electron je první, který má být čistě komerční a již nemá být testovací. Nově byly do nákladu, který měl být původně při třetím letu vynesen přidány další položky. Jde o dva cubesaty dvou společností. Jednak IRVINE01 a pak NABEO. Zakladatel a generální ředitel společnosti Rocket Lab Peter Beck říká, že přidání nových položek nákladu, zvýrazňuje schopnost společnosti Rocket Lab rychle a pružně reagovat na poptávku zákazníků na stále se vyvíjejícím trhu s cubesaty a malými družicemi.

Alan Bean (* 15. března 1932), slavný astronaut programů Apollo a Skylab, dle této zprávy zemřel 26. května. Jako čtvrtý muž sestoupil v rámci mise Apollo 12 na Měsíc a byl součástí posádky mise Skylab 2. Jeho připomínce se pokusíme věnovat v rozsáhlejším textu.

Loď Cygnus OA-9 byla 25. května zachycena robotickou paží a po třídenním letu ke stanici úspěšně připojena k modulu Unity. Astronauti Drew Feustel a Norishige Kanai loď posléze otevřeli a započala vykládka doručeného nákladu.

Cygnus OA-9

Cygnus OA-9
Zdroj: https://www.flickr.com/

Přehled z Kosmonautixu

Přichází čas na tradiční shrnutí toho, co za články o kosmonautice jsme vám na našem portálu přinesli. Každý den na Kosmonautixu vychází minimálně dva. Začali jsme Živě a česky komentovaným přenosem ze startu rakety Antares 230 s lodí Cygnus na misi OA-9. Na druhý pokuse se tento start povedl. Loď Cygnus tedy zamířila k ISS a my jsme se podívali na zprávu z Ruska, že loď Sojuz možná příští rok vyrazí k ISS zcela bez posádky. Ze stanice jsme se vrátili zpět na Zem a vstřebali pro nás možná na jednu stranu smutnou a na druhou dobrou zprávu, že jediný Čech, který pracuje ve SpaceXDavid Pavlík, končí. Tento týden se do vesmíru chystal Falcon 9. Blíže jsme se podívali na velmi zajímavou vědeckou misi určenou k sledování a měření zemské gravitace GRACE-FO, kterou Falcon později skutečně vynesl do vesmíru. Soukromá zásobovací loď Cygnus neveze tentokrát jen standardní náklad, ale přidaly se i cubesaty, které budou testovat nové technologie. Falcon 9 opět úspěšně odstartoval a krom další várky družic Iridium NEXT, vynesl také vědeckou misi NASA GRACE-FO. Start jsme přenášeli Živě a česky. Mise k Europě se začínají zhmotňovat a krom orbiteru se chystá také lander. Jeho vědecká náplň je nyní otevřená a mohou se přihlásit vědečtí zájemci o její naplnění. Informovali jsme také o velmi zajímavé možnosti pro středoškolské studenty, kteří by se rádi podívali do Hvězdného městečka. Na evropském vědeckém modulu Columbus je nově umístěn sledovač bouří a byla z něj uvolněna první vědecká data. Americká sonda InSight směřuje k Marsu a má za sebou nově zatím největší úpravu dráhy. Poměrně překvapivá zpráva přišla od SpaceX, když jsme zjistili, že premiérový kus Falconu 9 ve verzi Block 5 neměl ještě nainstalované nové heliové nádrže, jejichž starší bratříčci stáli u zkázy mise Amos 6. Vědecká družice GOES-17 je ve vesmíru jen chvíli a už má vážný problém. Nevidí totiž v infraoblasti. Dobrá zpráva přišla pro dva nováčky v oddílu astronautů NASA, agentura je jmenovala na misi. Jeden Falcon 9 odstartoval, druhý se chystá na start. Zvykejme si. Těšit se na konci května můžeme na další let s již jednou použitým stupněm. A pokud vás zajímá, jak vzniká první loď Orion pro ostrou misi, možná Vás zaujme tento článek.

Snímek týdne:

Loď MrSteven byla zachycena z návratu po nepodařeném pokusu o zachycení aerodynamického krytu z letu Falconu 9 s Iridium NEXT / GRACE-FO, který proběhl minulý týden. Loď však neveze jen jeden z hladiny oceánu vylovený kryt, ale rovnou obě poloviny! Záchyt se tedy nepodařil, ale i tak je vidět, že se systém záchrany stále vyvíjí. Cílem má být zachycení obou polovin na padáku se snášejících polovin krytu do sítě na lodi. Kryty jsou nepoužitelné, pokud dojde k jejich pádu do mořské vody, která je znehodnotí.

Dvě vylovené poloviny aerodynamického krytu Falconu 9

Dvě vylovené poloviny aerodynamického krytu Falconu 9
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com/

Video týdne:

Video tohoto týdne nebude tak úplně video, ale gif složený z několika snímků, které zachycují start Falconu 9 s družicemi Iridium NEXT a GRACE-FO. Jedná se o záznam snímků z proslaveného nataveného fotoaparátu, který naplno okusil žár spalin ze startujícího Falconu. Přiložený gif je všeříkající, užijte si jej.

 

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
http://www.esa.int/
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2018/05/Wheat_harvest
http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2018/05/Crop_map
https://www.flickr.com/photos/nasa2explore/27476863977/
https://forum.nasaspaceflight.com/…37727.0;attach=1493317;image
http://collgs.czechspaceportal.cz/files/images/SENTINEL1/sent1.png
http://www.astro.cz/images/obrazky/original/056864.jpg
https://hips.hearstapps.com/…1.00xw:0.893xh;0,0.0435xh&resize=768:*
https://pbs.twimg.com/media/DeDiV3KWAAE9_oJ?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 297 (21.5. – 27.5.)”

  1. frank napsal:

    Alan Bean, další smutná zpráva, zde link na jeho „cvičení na Skylabu“

    https://www.youtube.com/watch?v=dmnmuTv4pGE

    I tohle video nakonec ukazuje, že se lidstvo zatím jen pomalu vrací na místa, kde už před 45-50 lety bylo.

    Čest jeho památce.

  2. peter napsal:

    celý program Copernicus je fajn, kto chce, tak si môže urobiť online „kurz“ a naučiť sa aspoň základnému spracovaniu dát z niektorých Sentinelov (Sentinel 1 určite), sú voľne prístupné (po registrácii na: https://scihub.copernicus.eu/dhus/#/home), len človek potrebuje veľa, veľa, veľa RAM 😀
    Tu len doplním, že typy plodín sa dajú do istej miery určiť aj z radarových snímkov Sentinelu 1

    [tu som tak trochu zvedavý jak dlho sa to bude zavádzať, u nás stále v diskusiách na tému točia len o leteckom snímkovaní a….ach škoda reči :D]

  3. Vladimír napsal:

    Evropská unie není Evropa. Zaměňování těchto dvou termínů považuji za velmi agresivní propagandu, snažící se implikovat, že kdo je proti EU jako organizaci, je proti Evropě jako skupině zemí a národů.

    • Lukáš Houška Redakce napsal:

      Promiňte, ale nebudu úplně příjemný. Trochu se mě dotklo, že jste mě obvinil z propagandy, ale věřím, že jste to myslel jen jako takový obecný hejt, které jsou teď v módě. Chtěl bych jen říct, že pojem Evropská unie a Evropa jsem zde používal proto, že opak dokola jeden z pojmů není stylisticky správné. Zbytek, co píšete v komentáři je zcela mimo téma článku a poprosil bych vás, abyste se zda na Kosmonautixu podobným komentářům napříště vyvaroval. Stavíme si na tom, že zdejší diskuze jsou hodnotné a k tématu. Neradi bychom si zvykali na něco, co jste nyní předvedl.
      Pěkný den.

    • Spytihněv napsal:

      No jako obvykle. Zmínka o EU a hned tu máme podmíněný pavlovův reflex. Ovšem pojmout to jako nařčení z ohrožování mravní výchovy, to je originální hloupost. Gratuluji 🙂

    • vj napsal:

      EU a kandidátské země tvoří většinu států i obyvatel Evropy.

    • peter napsal:

      meh, tak isto ako EU nie je ESA a ani EU ani ESA nie je Európa…no, napriek tomu oba celky sú v Európe,…hm, zapeklité, že…

      neviem, prečítal som článok a nijako na mňa nepôsobil tak ako to píšete vy

      • ldx napsal:

        Lukáš Houška by se měl zdržet poznámek mimo téma. Většině lidí to, jak byl napsaný článek nevadí. Toto se může řešit na politických webech a k tomu určených diskuzních forech.

      • ldx napsal:

        Pardon blbě jsem to napsal týká se to příspěvku od „Vladimíra“. Trochu mně ten agresivní tón rozhodil.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.