ŽIVĚ A ČESKY: Falcon se o přistání nakonec nepokusí

Situace kolem startu Falconu 9 s telekomunikační družicí Hispasat 30W-6 se v posledních týdnech stihla několikrát změnit. Start samotný se několikrát odkládal a měnily se také plány na záchranu prvního stupně. Nejprve se zdálo, že se zachraňovat nebude, protože náklad mířící na dráhu přechodovou ke geostacionární je příliš těžký, o několik dní později se situace změnila – přistávací plošina vyplula na moře a svědci hlásili, že nosič má roštová kormidla a přistávací nohy. Zdálo se, že SpaceX vyzkouší agresivní přistávací manévr, ale kvůli odkladu se plavidla vrátila do přístavu a do dopadové oblasti už by nestihla doplout. na moři je navíc špatné počasí a velké vlny, které znemožňují pokus o přistání. Je tedy jasné, že tenhle start bude bez přistání, ale to nám nebrání v tom, abychom Vám jej přinesli živě a s českým komentářem.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v úterý 6. března v 6:33 středoevropského času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 6:15 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky – stránku obnovujte pouze v případě, kdy se nový příspěvek neobjeví více než pět minut.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2018/03/IMG_7157.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

25 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon se o přistání nakonec nepokusí”

  1. Magy napsal:

    Co presne je vidiet okolo T+ 1:17-1:20 (zhruba okolo Max Q)? Su to sokove vlny? Tie ale vacsinou vidiet len pri prechode do nadzvukovej rychlosti, a ta uz bola davno dosiahnuta, zhruba nieco malo po 65 sek. letu…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Taky mne to napadlo, ale říkám si, že by to mohlo souviset s podmínkami v dané výšce. Třeba je tam vyšší vlhkost a podobně.

    • peter napsal:

      Je to vidieť aj v čase T+1:38 až 1:55. Povedal by som, že sú to skôr nejaké artefakty spôsobené optikou, alebo snímacou technikou. To vzhľadom na to, ako tie čiary vyzerajú (priame rovnobežné, farby plameňou, objavujú sa len keď je falcon v centre obrazu, ako odíjde na stranu v čase T+1:44 až 1:47 tak to nieje vidieť, a pod.). Moje podozrenie je, že to je podobný jav, ktorý „dáva“ hviezdam „lúče“ v zrkadlových ďalekohľadoch (spôsobuje to uchytenie sekundárneho zrkadla). Preskúmal som aj staršie nočné štarty a prakticky v rovnakom čase je to vidieť len pri misii JCSAT 14 (http://bit.ly/2D54nkT), ostatné boli snímané asi inou technikou vzhľadom na uhly a farby…

      • Jožka Somík napsal:

        Pokud by to bylo ona difrakce v objektivu, tak by to bylo vidět pořád. I ony lúče jsou na fotografiích kolem všech jasných hvězd, a to bez ohledu na to, jestli je hvězda uprostřed obrazového pole, nebo někde v jeho rohu.

      • Jožka Somík napsal:

        Pokud by to byla ona difrakce v objektivu, tak by to bylo vidět pořád. I ony lúče jsou na fotografiích kolem všech jasných hvězd, a to bez ohledu na to, jestli je hvězda uprostřed obrazového pole, nebo někde v jeho rohu.

    • Jožka Somík napsal:

      Pokud raketa překročí rychlost zvuku, tak se vytvoří ona šoková respektive rázová vlna. Ale ta tam je přeci pořád, i když raketa zrychluje dál.
      Ty „pruhy“ vypadají jako „skoky“ v indexu lomu v atmosféře a jsou krásně vidět díky kontrastu jasných plamenů z motorů na temné obloze. Také bych se přiklonil k tomu, že se tímto způsobem na chvilku zviditelnila ona rázová vlna při supersonické rychlosti rakety.

      • Tovy napsal:

        Zdá se mi ale, že na šokovou vlnu jsou moc dokonalé, rovnoběžné. Sonická vlna by měla spíš mít tvar kužele (který se různě „chvěje“), alespoň co jsem měl možnost vidět na fotkách a simulacích.
        Spíše bych to přisuzoval objektivu ve spojení s nočním startem.

      • Jožka Somík napsal:

        Jenže my se díváme na hodně nazoomovaný záběr poměrně hodně vzdálené rakety, jejíž podélná osa nejspíš svírá podobný úhel s optickou osou onoho objektivu, jaký má kužel rázové vlny. Ten kužel je už za raketou a rozptýlený na velký průměr a světlo z plamenů je široké, ne bodové, takže se celá jeho šířka promítne v tom skoku tlaku vzduchu na rázové vlně, což může vyvolat iluzi přímky.
        Popravdě, nevím. Ale jak jsem psal, kdyby to byl jev v objektivu, je to vidět pořád. Ne jen takto sporadicky. Zkuste si udělat otisk prstu na objektiv svého fotoaparátu a pak vyfoťte třeba Měsíc na noční obloze. Budou od něj pruhy, ale budou tam pořád, ať je tem Měsíc uprostřed nebo na kraji fotky.

  2. Vladimír Todt napsal:

    Testované přistání bylo. Jinak by tam nekroužil kolem přistávací oblasti Elonův vzdušný kočár. Mají určitě záběry jak z letadla tak z kamery na 1. stupni. Možná to zase uvolní po nějaké době jak záběry z nepovedených přistání.

  3. Kamil napsal:

    Po padesáté a stále poprvé 🙂 nebo jak se jmenoval ten film? Doufal jsem, že padesátý start bude s lidmi nebo v to doufal kdysi Elon?

  4. Vendelin napsal:

    Dobre rano vsem. Par dni jsem byl mimo tak se chci zaptat jestli pofrci nahoru block5

  5. Tom J. napsal:

    Supéééééér těším se jenom se zeptám:
    Mám od vás to oznámení v google kalendáři a je tam napsáno že poletí Soyuz vy to ještě dneska aktualizujete nebo už to bylo dnes aktualizováno (jen se ptám protože tento nápad s kalendářem se mi hrozně líbí)

  6. Vladimír Todt napsal:

    Takže koukám, že titanová kormidla budou sloužit jako luxusní škrabky krakaticím apod. havěti.

    • Martin napsal:

      Pochybuju, že tam budou, když se nepokusí o přistání. Musk se dost jasně vyjádřil že jsou zatraceně drahá. Nejspíše je spolu s nohama odmontujou.

      • Vladimír Todt napsal:

        Vždyť jsou na aktuálním fotu. Těžko teď polezou po raketě na startovací rampě a budou je dávat dolu. 😀

      • tyčka napsal:

        Spíše bude zase nějaký test řízeného přistání do moře – test přistání, když vynášejí těžký náklad.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Těžko říct, v okolí není žádná loď, která by sledovala průběh takového pokusu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.