Příprava na start Sentinelu je v plném proudu

Vědecká družice Sentinel 3B již 18. března dorazila na kosmodrom Pleseck, kde se pilně připravuje na start plánovaný na 25. dubna ve 21:57 našeho času. Technici po příjezdu zkontrolovali transportní kontejner, který se hlavně při překládání z letadla na vlak v Archangelsku musel vypořádat s teplotami až -15°C. Následně kontejner otevřeli, aby měli přístup k samotné družici. „S pomocí jeřábu jsme naše děťátko vyjmuli z kontejneru. Hodně práce nám dalo i vybalování veškeré techniky, kterou potřebujeme k otestování družice před připojením k nosné raketě Rokot,“ uvedl Kristof Gantois, inženýr a manažer projektu Sentinel 3B.

Zvedání víka kontejneru Sentinelu 3B.

Zvedání víka kontejneru Sentinelu 3B.
Zdroj: http://www.esa.int

Technici následně družici připojili na speciální otočný stůl, který umožňuje naklánět družici a libovolně s ní otáčet, aby se pracovníci dostali ke všem jejím částem. Zatímco venku na kosmodromu sněží a teploty kolísají od -4 do -14°C, v kontrolní hale 111 je stálá teplota 19,4°C a vlhkost v rozmezí 40 – 45%. V místnosti je umístěn i zvlhčovač vzduchu, aby vlhkost neklesla pod 40%. Přípravou prochází i samotná nosná raketa Rokot. Její aerodynamický kryt je již připraven na přesun do čisté místnosti, raketa prochází elektrickými zkouškami a horní stupeň je na testech.

Až se družice dostane na oběžnou dráhu, připojí se ke svému dvojčeti – Sentinelu-3A. Díky dvojici družic se stejným přístrojovým vybavením se zlepší pokrytí a frekvence dodávaných dat. Řada Sentinel 3 se zaměřuje na výzkum oceánů. Vědci mohou díky nim sledovat biologickou aktivitu v mořích, ale i znečištění oceánů, mapovat změny výšky hladiny a předvídat další vývoj pro bezpečnější cestování lodí. Družice ale poskytne také informace o dění na pevnině, o vegetaci, o teplotních ostrovech v obydlených oblastech, nebo pomůže sledovat lesní požáry.

Sentinel-3B na otočném stolku.

Sentinel-3B na otočném stolku.
Zdroj: http://blogs.esa.int/

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://blogs.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/images/2018/03/first_inspection/17424378-1-eng-GB/First_inspection.jpg
http://www.esa.int/…/unveiling_sentinel-3b/17424341-1-eng-GB/Unveiling_Sentinel-3B.jpg
http://blogs.esa.int/eolaunches/files/2018/03/img_1428-1024×768.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.