Dragon na ISS poveze opět spoustu vědy

Kosmická loď Dragon se již pomalu chystá na svou další misi u Mezinárodní vesmírné stanice. Jak je zvykem, tak po statickém zážehu Falconu přineseme článek rozebírající samotnou misi se všemi důležitými informacemi, ale ještě předtím jsme se rozhodli vydat tento článek, který se zaměří misi SpaceX CRS-14 z hlediska nových vědeckých experimentů, které na stanici dopraví. Pokud se nic nepokazí, mělo by ke startu na Floridě dojít nejdříve 2. dubna, přičemž Dragon poveze kromě vědy i zásoby a vybavení k provozu stanice.

Na palubě najdeme přístroj studující bouře bičující Zemi, nebo experiment zaměřený na výrobu vysoce kvalitních produktů z kovového prášku. Dragon zároveň ponese i několik experimentů střediska CASIS (Center for the Advancement of Science in Space), což jsou hlavně materiálové experimenty studující vliv kosmického prostředí, experiment hledající na ISS potenciální patogeny, nebo studující náplasti, které uvolňují antibiotika. Nyní se na některé zajímavé kousky podíváme detailněji.

ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor)

ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor)
Zdroj: https://www.nasa.gov

ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor)
Přístroj studující silné bouřky a nadatmosférické blesky. Mezi tyto jevy patří třeba skřítci, záblesky způsobené elektrickými poruchami v mezosféře, modré výtrysky, tedy výboje z vrcholků mraků vzhůru do stratosféry, nebo elfové, soustředné kruhy emisí způsobené elektromagnetickými pulsy v ionosféře.

ASIM by měl posunout naše znalosti spojené s projevy bouří v atmosféře, zlepšit naše schopnosti vytvářet přesné výpočetní modely nutné pro meteorologické a klimatologické předpovědi. Přístroj kromě toho pomůže pochopit efekty prachových bouří, urbanistického znečištění, lesních požárů a výbuchů sopek na formování oblačnosti. Aby toho nebylo málo, tak by měl prostudovat i nabíjení mraků v hurikánech i jejich zesilování.

Schematický princip spékání s kapalnou fází.

Schematický princip spékání s kapalnou fází.
Zdroj: https://www.researchgate.net

MSL SCA-GEDS-German
Tento experiment by měl pomoci určit základní vědecké principy pro výrobní proces zvaný spékání s kapalnou fází (liquid phase sintering) v podmínkách mikrogravitace. Na Zemi si můžeme tento výrobní proces zjednodušeně představit jako stavbu hradu z písku, který musí být správně vlhký. Zahřátí prášku vytvoří mezičásticové vazby a vznik kapalné fáze urychlí jejich vytvrzování, což vytvoří pevnou strukturu.

Ovšem ve stavu mikrogravitace nedojde k usazení prachových zrn a vznikají velké dutiny, takže materiál je oproti pozemské výrobě pórovitý a zkřivený. Spékání (sintrování) má na Zemi mnoho využití – od výroby kovových řezných nástrojů, přes výrobu prvků automobilových motorů až po samolubrikační ložiska. Metoda má potenciál pro využití i při výrobě ve vesmíru – ať už pro nástroje či opravy, tak pro stavbu velkých struktur na Měsíci.

Schéma pece pro zkoušky spékání na ISS.

Schéma pece pro zkoušky spékání na ISS.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

MISSE-FF (Materials ISS Experiment Flight Facility)
Jedná se o unikátní platformu ke zkouškám, jak materiály, nátěry a různé komponenty reagují na drsné kosmické podmínky – od vystavení ultrafialovému záření a ionizující radiaci, přes atomární kyslík, nabité částice, prudké změny teplot, elektromagnetické vlivy až po dopady mikrometeoritů. Podobných experimentů se už na ISS dělalo několik, ale tento používá inovativní metody, díky kterým není potřeba účast kosmonautů při jejich výstupech do volného prostoru.

MISSE-FF

MISSE-FF
Zdroj: https://www.nasa.gov

Nové technologie umožňují pořizovat každý měsíc (nebo i častěji) fotky jednotlivých vzorků, takže vědci budou mít možnost sledovat, jak se v průběhu času měnil vzhled jednotlivých materiálů. Výhody z tohoto výzkumu by měly zasáhnout široké spektrum oborů – od automobilového, přes letectví a kosmonautiku až po energetiku či dopravu obecně.

Hydrogely jsou látky s širokými možnostmi využití.

Hydrogely jsou látky s širokými možnostmi využití.
Zdroj: https://reliawire.com

NanoRacks Module 74 Wound Healing
Jde o testovací náplast, která obsahuje antimikrobiální hydrogel, který urychluje hojení ran, jelikož slouží jakožto lešení pro nově vznikající tkáň. Omezený pohyb kapalin ve stavu mikrogravitace umožní přesnější analýzu chování hydrogelu i kontrolované uvolňování antibiotik z náplasti. Tato inovativní metoda by mohla najít uplatnění například v extrémních podmínkách – například při zraněních vojáků v boji by mohla omezit riziko sepsí, které vznikají v důsledku kontaminace otevřené rány.

Poznatky se ale budou dát využít i v běžné medicíně. V současné době neexistuje žádný obvaz či náplast, které by přímo do rány uvolňovaly antibiotika nebo jiná činidla, zatímco by současně udržovaly strukturální integritu nezbytnou pro úspěšné hojení ran.

Comparative Real-time Metabolic Activity Tracking for Improved Therapeutic Assessment Screening Panels (Metabolic Tracking)
Velmi dlouhý název má experiment studující efekty mikrogravitace na metabolické vlivy pěti různých léčivých látek. Tento výzkum hledá možnosti vývoje vylepšených léků v mikrogravitaci s použitím nových metod pro testování metabolických vlivů různých látek. Pokud by se to podařilo, mohla by to být cesta k efektivnějším a levnějším lékům.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/iss047e156123.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/jsc2017e140778.jpg
https://www.researchgate.net/…changes-during-liquid-phase-sintering-starting-with.jpg
https://www.nasa.gov/…/explorer/Images/Figure2_MSL%20SCA_GEDS_German.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/misse_ff_3.png
https://reliawire.com/wp-content/uploads/2016/10/cellulose-hydrogel.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

12 komentářů ke článku “Dragon na ISS poveze opět spoustu vědy”

  1. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Mě se líbí ten MISSE-FF, protože jak jsem si přečetl, půjde nahoru trunkem, tj, pěkně se bude vytahovat rukou. A nápad na ty výměnné moduly, ten je taky fajn. Přijde mi to jako něco, co tam nahoře mělo být už dávno, prostě hodně fajn nápad.

  2. Alois napsal:

    Uteklo již pomalu čtvrt roku a pilotovaný Dragon kde nic tu nic. Připomínám, že ještě v loňském roce na letošek “ plánoval“ Musk turisty okolo Měsíce.

    • Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

      Aktuální plán hovoří o startu Crew Dragona i CST-100 Starliner k prvnímu nepilotovanému testovacímu letu letos v srpnu. První pilotovaný let je u obou lodí plánován na listopad – prosinec 2018.

      Ohledně turistického obletu CD na FH kolem Měsíce Musk letos oznámil, že je odložen o 3-4 roky, až bude připraven BFR/FFS. Pro SpaceX nedává ekonomický smysl pracovat na certifikaci FH pro lety s posádkou, když pracují na nové perspektivnější architektuře. Pro pilotované lety budou certifikovány pouze F9/CD a později také BFR/BFS.

      • První pilotované lety CST-100 a Crew Dragon už sklouzávají v plánování do začátku roku 2019, záležet bude také na výsledné dohodě o délce jejich misí.

      • Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

        Jj, máš pravdu, pilotované lety v letošním roce jsou už asi pasé.
        https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2018/03/nasa_fy_2019_budget_overview.Slide-8-Mission-Launches.Work-2.png

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Jen pro upřesnění – v odkazu na nasaspaceflight jsou sloupce v členění podle fiskálních roků (FY). FY2019 představuje období 1.10.2018 – 30.9.2019.
        Tím samozřejmě nechci popřít, že pilotované lety sklouzávají do kalendářního roku (CY) 2019, jen to z této tabulky není zřejmé.

      • pbpitko napsal:

        Ja by som povedal že až na koniec r.2019, či pravdepodobnejšie až na r.2020.
        A turisti okolo Mesiaca tak po 2025 keď to aspoň raz či 2x predvedie nepilotovane.

        A Mars ? Iba nepilotované pristátie až keď Elon predvenie zo 2-3 nepilotované pristátia na Mesiaci, a tam sa zatiaľ ozaj neponáhľa.

        Pilotovane poletia spoločne NASA a SpaceX, (možno aj niekto tretí – bláznivý typ-Electron) ale to si ešte počkáme až po 2030-35.
        pb

      • Michael Voplatka Redakce napsal:

        pbitko: A můžu se zeptat na jakých základech děláte tyto kvalifikované odhady?

    • Ľubomír Mlích napsal:

      Tak to by mně zajímalo, co s tím budete dělat, když ten termín letu turistů kolem Měsíce Musk jako obvykle prošvihne 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.