Odepsaná družice se hlásí o pozornost

NASA se pokouší obnovit komunikaci s dávno ztracenou družicí IMAGE (Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration). Sonda určená ke studiu magnetosféry a polárních září startovala do vesmíru 25. března 2000. Během úspěšné prodloužené mise se však v roce 2005 nečekaně odmlčela. O dva roky později již nekomunikující IMAGE měla strávit delší čas v zemském stínu a její operátoři tedy doufali, že se jí vybijí palubní baterie, řídící počítač se restartuje a sonda zavolá domů. To se však nestalo, a tak NASA sondu odepsala a misi ukončila.

Před pár dny však astronom/radioamatér Scott Tilley z Kanady zachytil signál z neznámého satelitu, když skenoval oblohu ve snaze zjistit, jestli přeci jen na oběžné dráze nelétá nějaká družice vypuštěná při tajné misi Zuma na začátku ledna. Ukázalo se však, že zachycené signály přicházejí z míst, kde by měl obíhat nefunkční vrak družice IMAGE. Scott předal informace o nálezu původnímu týmu a ten pomocí několika radioteleskopů potvrdil, že charakter signálu skutečně odpovídá jejich družici. Mezitím jiný nadšený lovec družic Dr. Cees Bassa prohledal svoje archivní data a zjistil, že z oblasti, kde se tehdy měla IMAGE nacházet, detekoval signál jíž v říjnu 2016. Zdá se tedy, že tahle skoro zapomenutá sonda se snaží dovolat domů už nějakou dobu. Operátoři snažící se o její záchranu se nyní musejí vrátit k dávno nepoužívaným postupům i technologiím, aby vůbec byli schopni signál dekódovat a zkusit sondě poslat nějaké příkazy. Uvidíme, zda se po deseti letech podaří misi IMAGE obnovit.

Družice IMAGE při předstartovních přípravách v roce 2000

Družice IMAGE při předstartovních přípravách v roce 2000
Zdroj: https://www.nasa.gov

Zdroje informací:
https://spaceweatherarchive.com/
https://skyriddles.wordpress.com/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://i2.wp.com/spaceweather.com/../image_strip.jpg
https://www.nasa.gov/../p005327.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Odepsaná družice se hlásí o pozornost”

  1. Jan Dryák Redakce napsal:

    Přidávám odkaz na článek o družici IMAGE na UniverseToday (anglicky):

    https://www.universetoday.com/138428/now-that-nasas-missing-image-satellite-has-been-found-talking-to-it-is-going-to-be-difficult/

    Najdete v něm třeba fotku startu IMAGE na raketě Delta II nebo výpis sedmi vědeckých přístrojů družice a další informace.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ne a v nejbližších letech nic nečekám.

      • zvejkal napsal:

        🙁
        Myslel som si, ze pokial tam doslo k zlyhaniu, tak sa nejakeho prehlasenia resp. vysvetlenia dockame.

      • maro napsal:

        A to nás právě dělí od toho amatérského borce. Ten si neřekl, že už nic nečeká a zkouší to hledat dál. A občas něco zajímavého najde. Třeba tu Image. I když to bude pro NASA spíš danajský dar. Po deseti letech už nemá ten tým lidí, postupy a někdy ani starou technologii pro znovunavázání práce s ní, nehledě na finance. A je otázka, jestli ještě je ta družice schopná dodat něco nového, když už má NASA beztak modernější stroje pracující v dané oblasti.

      • Jan Dryák Redakce napsal:

        Právěže souběžná data z IMAGE a navazující stále pracující mise MMS by byla velice cenná. Nejdřív ale musí zjistit v jakém stavu družice je a pak se bude rozhodovat, jestli se s ní něco bude dělat.. Uvidíme..

  2. Jan Dryák Redakce napsal:

    Johns Hopkins Applied Physics Lab má telemetrii ze satelitu, která definitivně potvrzuje, že se jedná o IMAGE a že její operační systém funguje. Během jednoho až dvou týdnů by se měli dopracovat k údajům o stavu palubních systémů a vědeckých přístrojů.

  3. Android napsal:

    Musel jsem si vzpomenout na Philae. Ten to taky zkoušel.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.