Zavolejte si do vesmíru!

Paolo Nespoli

S tímto titulkem přišla ESERO, což je v Česku tzv. Vzdělávací kancelář Evropské vesmírné agentury. Ačkoli je tento vzkaz mířen především k žákům, studentům a jejich učitelům, věříme, že si tato aktivita zaslouží pozornost i v širší komunitě fanoušků kosmonautiky. Vždyť tím zlatým hřebem na programu celého odpoledne, který proběhne 4. prosince na ČVUT, bude první živý videohovor z našeho území s kosmonautem na Mezinárodní vesmírné stanici, Italem Paolo Nespolim. Místo konání akce je nám všeobecně známé, protože se zde nedávno uskutečnilo velmi hojně navštívené setkání s jediným Čechem ve SpaceX, Davidem Pavlíkem (a nečekaně také jedním z bývalých designerů Tesly Ottou Fabri). 4. prosince zde proběhne celodenní akce pro učitele a žáky, takže věříme, že pokud tyto řádky čtete, jistě projevíte zájem se zúčastnit osobně.

Místnost K1 na Fakultě Elektrotechnické ČVUT na Karlově náměstí v Praze

Místnost K1 na Fakultě Elektrotechnické ČVUT na Karlově náměstí v Praze

Lukáš Holman z ESERO dále uvádí:

Na programu dne jsou inspirativní přednášky a workshopy a přibližně 20minutový videohovor s astronautem, kdy budou moci čeští učitelé položit 3 otázky. ESERO kancelář proto vyhlašuje soutěž o nejlepší otázku pro Paola Nespoliho. Otázky navrhujte do 2. 11. 2017 zde. Autoři nejlepších otázek, které budou vybrány ve spolupráci s ESA, budou odměněni věcnou cenou od ESA.

Projekt VITA, ESA

Projekt VITA, ESA

Bylo by vhodné, abychom při kladení otázek měli na paměti, že Paolova nynější (v pořadí již třetí) vesmírná mise se nazývá VITA (Vitality, Innovation, Technology and Ability). Rozsáhlý program mise VITA obsahuje experimenty z biologie, lidské fyziologie, monitoring vesmírného prostředí a testování nových technologií a materiálů v něm. Proto na téma Paolovy mise je navázáno také téma celého videohovoru – život ve vesmíru – a k tomu by se měly vázat navrhované otázky.

Podle současných parametrů dráhy stanice je zřejmé, že přelet nad ČR by se měl uskutečnit až v pozdějších odpoledních hodinách a z délky hovoru je též patrné, že nepůjde o klasický radioamatérský experiment, jako v předchozích událostech na území ČR. Naopak využity budou klasické linky přes translační družice a díky tomu se máme opravdu nač těšit.

Zdroj informací:
http://www.esero.scientica.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.esero.scientica.cz/tmp_gallery_images/gallery/2017_12_04_Inflight%20call%20Paolo%20Nespoli/h800/CVUT1.jpg
http://www.esero.scientica.cz/tmp_gallery_images/gallery/2017_12_04_Inflight%20call%20Paolo%20Nespoli/h800/paolo%20nespoli%20VITA.jpg
http://www.esero.scientica.cz/tmp_gallery_images/gallery/2017_12_04_Inflight%20call%20Paolo%20Nespoli/h800/paolo%20nespoli.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Zavolejte si do vesmíru!”

  1. Vítek napsal:

    Já jen pro zajímavost doplním, že první videohovor na ISS z území ČR proběhl v roce 2009, když se na ČVUT konal kongres ASE. Své kolegy tehdy z vesmíru pozdravil Frank De Winne a Robert Thirsk.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.