ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 vynáší korejskou družici

SpaceX se dnes možná dočká již třetího startu v průběhu října. Na rampě 39A už stojí raketa Falcon 9, která by měla dnes večer vynést telekomunikační družici KoreaSat-5A, která pokryje televizním signálem oblast Jižní a jihovýchodní Asie. Jelikož nejde o těžký náklad (družice váží jen kolem tří a čtvrt tuny), pokusí se nově vyrobený první stupeň rakety opět přistát na mořské plošině. Pokud Vás tedy šestnáctá mise SpaceX v letošním roce zajímá, budeme rádi, když se připojíte k našemu živě a česky komentovanému přenosu.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy v pondělí 30. října ve 20:34 středoevropského času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 20:20 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Daniel Heřt. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
http://spaceflight101.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://spacenews360.com/…Alenia-Space-plant-in-Cannes-France.-PHOTO-REUTERS.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

34 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 vynáší korejskou družici”

  1. Paveler napsal:

    Musim se propojit k podekovani za super prenos startu rakety F9. Nejsem takovy srdcar abych sledoval prenosy live, ale na zaznam a nejdulezitejsi momenty startu a pristani se nikdy nezapomenu podivat. SX me svymi pokroky neprestava fascinovat. V porovnani s jinymi odvetvi top technologickeho prumyslu mi kosmonautika prijde mimo jine i diky vam jako nejviditelnejsi.

  2. Jansa Jaroslav napsal:

    Dobrý den. Já jsem jen čekal kdo a kdy bude reagovat na opakované starty a jako první jsou Číňané.
    Tisková agentura Xinhua informovala, že China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) vyvíjí mnohonásobně použitelný nosič, jehož první zkušební let se má uskutečnit už v roce 2020. Až bude nosič kompletně hotov, má být schopen odstartovat desetkrát v průběhu deseti dní a cena za vynesení klesne ve srovnání s klasickou nosnou raketou čtyřikrát až pětkrát. Vývoj takového nosiče je zmíněn v materiálu Kosmická činnost Číny v roce 2016 publikovaném v minulém roce.

  3. Petr K. napsal:

    I já se připojuji s poděkováním; mám za to,že poslední přenos byl jedním z nejlepších, které jsem měl od vás možnost zhlédnout!

  4. jregent napsal:

    Zapomel jsem podekovAT. Takze dodatecne: dekuji 🙂

  5. M_M napsal:

    Duální komentář super!!! Dneska naprosto profesionální a na jedničku. Díky

    • Martin Gembec napsal:

      Díky. Minule nejen nás mrzelo, že to nebylo takové, jaké bychom to chtěli mít, tak jsme rádi, že jsme zkusili další. Per aspera ad astra. Stále je co zlepšovat, ale dneska to bylo příjemné.

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Dneska vám oběma to opravdu sedlo o dost líp, určitě tam budou ještě rezervy, ale bylo to o moc lepší, stíhal se líp i ten chat. Mimochodem, opět hezká přirovnání, jako budu upřímný, informace o 7kW mě fakt nic neřekne, krb je jasnější.

      • RiMr napsal:

        …tak to sem se u toho trošku kroutil, i u těch tramvají a nákladních aut a říkal jsem si, že tam už chybí jen Fabie a fotbalová hřiště… 🙂
        Ale jasně, nedá se vyhovět všem a komu jednotky nic neříkají a potřebuje přirovnání, tak mu to prospěje a my ostatní to překousnem 🙂
        SKvělá práce!

      • Daniel Heřt napsal:

        Jinak Martin se při přenosu s těmi kW asi přeřekl, 7 kW není vysílací výkon ale maximální výkon který zbyde pro payload ze solárních panelů, vysílací výkon bude řádově nižší. Vysílací výkon v řádu jednotek až desítek kW má například DSN, což je trochu jiná bestie než telekomunikační družice.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za upřesnění, to, že jde o vysílací výkon je moje chyba.

  6. Petr napsal:

    Co jsou to za páry ,ktere vychazi z rakety kdyz je na rampe

  7. Vladimír Podivínský napsal:

    Ještě jsem nikdy na start Falco na nechyběl a nebudu chybět ani dnes 🙂

  8. Bohumil Boruvka napsal:

    Diky za prenos chlapi!! Akorad mi to v hokne vyslo na pauzu!! Super!!

  9. Jiří Roman napsal:

    Omrzení nikdy nenastane, pokud jseš srdcař jako komentátor p.Dušan. Jen tak dááál

  10. Alois napsal:

    Návrat prvého stupně se jen tak neokouká.

  11. RiMr napsal:

    …moc všichni skáčete a málo říkáte hop… jedna vzpěra a…

  12. Zbyněk napsal:

    Všechny starty v letošním roce jsem neviděl, protoze jsem pokazde v praci… Ach jo

  13. RiMr napsal:

    …tohle hned tak neomrzí… 🙂
    Díky za přenos.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.