ŽIVĚ: Ruský Proton startuje se španělskou družicí

Dnes ve 21:23 našeho času by se měly zapálit motory rakety Proton, která umožní španělské komunikační družici dostat se do vesmíru. 58 metrů vysoká raketa byla na odpalovací rampu vyvezena v pátek 8. září, kde byla s pomocí hydrauliky vztyčena do svislé polohy. K Protonu pak přijela posuvná obslužná věž, s pomocí které se mohli technici dostat ke všem místům na raketě. Start proběhne za hluboké kazašské noci – na místě bude 1:23 po půlnoci. Raketa letící pod hlavičkou mezinárodní společnosti ILS, která zajišťuje neruským klientům starty na ruských raketách, pak zamíří k obloze.

Nosič zamíří směrem k severovýchodu. Po dvou minutách odpadne první stupeň, druhý bude hořet tři minuty a třetí pak čtyři minuty. Horní stupeň Briz-M vykoná celkem pět zážehů (T+11:16, T+1:7:33, T+ 3:28:22, T+3:42:2, T+8:49:1). Zhruba devět hodin po startu by se měla družice oddělit od horního stupně na dráze přechodové ke geostacionární. Nejvyšší bod má být ve výšce 35 286 km, nejnižší 4450 km vysoko a sklon dráhy vůči rovníku je plánován na 22,9°. Proton tak absolvuje svou 415. misi od roku 1965.

Na Bajkonuru se připravují ke startu dvě družice - Amazonas-5 je na této fotce napravo.

Na Bajkonuru se připravují ke startu dvě družice – Amazonas-5 je na této fotce napravo.
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com

Družice Amazonas-5 se s pomocí vlastních motorů usadí na geostacionární dráze nad 61. stupněm západní délky, odkud pokryje oblast Brazílie a Latinské Ameriky, přičemž jejím operátorem bude firma Hispasat. K tomu, aby jí během 15 let dlouhé služby nedošel dech, se postará 34 transpondérů v pásmu Ka a 24 v pásmu Ku. Jejím úkolem je šířit téměř 50 televizních kanálů včetně některých ve 4K rozlišení. Pásmo Ka bude zajišťovat bezdrátové internetové připojení pro zhruba půl milionu lidí a mělo by podpořit rozvoj tohoto průmyslu od Mexika po Patagonii.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
http://www.hispasat.com/

Zdroje obrázků:
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/09/10110318/3557699096.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…/uploads/2017/09/10110009/DIpQjhvWsAANwg7-2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Ruský Proton startuje se španělskou družicí”

  1. jakubv napsal:

    Mám dotaz k Protonu, na mnoha snímcích je vidět, že aerodynamický kryt pod kterým je náklad je pokryt nějakým „sešitým“ krytem/izolací. Je to tepelná izolace aby družici nebyla zima a při startu se to vlivem zrychlení samo strhne nebo to sundají těsně před startem?
    třeba tady je to vidět dobře
    http://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2016/03/proton_rocket_moved_into_vertical_position8/15862998-2-eng-GB/Proton_rocket_moved_into_vertical_position.jpg

  2. Rado napsal:

    Satelit oddelený. Proton si môže pripísať ďalší úspešný štart. Je to pekná raketa ale pri jeho štarte nikdy nikto nevie aké divadlo urobí 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.