Starlink – satelitní internet od SpaceX

Jak informoval web ElonX.cz, SpaceX si zaregistrovalo název Starlink. Zřejmě jde o systém internetu šířeného masivní letkou tisíců družic.
18. září 13:02

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “Starlink – satelitní internet od SpaceX”

  1. Václav Trličík napsal:

    Ve vesmíru je v současné době přibližně 1459 funkčních satelitů a 2600 nefunkčních. K tomu přidáme 4425 satelitů Starlinku a odhadneme průměrnou výšku ve které se pohybují na 600 km nad povrchem. Z toho vychází, že na každý jeden satelit (funkční či nefunkční) zbývá stále 72 122 km^2 prostoru. To je přibližně velikost celé České Republiky. Tudíž i kdyby se s podobnou konstelací zapojil do hry Starlink i Facebook nebude to mít na množství vesmírného smetí v reálu moc velký vliv. Navíc tuším, že životnost těchto satelitů je 10 let a poté sestoupí do atmosféry a shoří, takže se nebudou do budoucna hromadit…

  2. marian Redakce napsal:

    to Goodman: Niekolko tisíc satelitov vypustených v priebehu pár rokov JE veľké číslo. Samozrejme netreba mať naivné predstavy o tom, že teraz sa na LEO nebude dať ani pohnúť ale to som ani netvrdil. Len opakujem jednoznačný fakt, že s takýmto rapídnym nárastom objektov sa dohľad nad LEO skomplikuje a riziko kolízii sa zvýši, či sa to niekomu páči alebo nie. A žiadnu parabolu smerovať nebudeš (s LEO satelitmy by si to mal aj dosť ťažké, že? ;)), tieto systémy budú využívať špeciálne fázovo smerované antény.

  3. Štěpán napsal:

    Hodně lidí nadává, že postavením tisíců družic se zaneřádí oběžná dráha. Ale co teprve, když to postaví třeba 3 společnosti??? Myslíte že do toho Musk půjde, ikdyž vziká ONEWEB?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Tím, že vznikne více projektů, bude konkurence, která sníží ceny a zákazník na tom celkově vydělá.

      • Štěpán napsal:

        To ano, šlo o téma zaneřádění oběžné dráhy. To jestli má musk konkurenci je věc druhá, škoda peněz o které přijde ztrátou monopolu, protože ostatní firmy je umí stěží tak využít jako on, ale to je věc jiná, která je mnou velmi zaujatá…

      • ventyl napsal:

        Pokial viem, tieto projekty cielia na nizsie obezne drahy, nez standardne telekomunikacne druzice (kvoli znizeniu round-trip time) kde sice bude hustejsie, ale druzice sa aj lahsie budu z obeznej drahy stahovat do atmosfery.

      • Štěpán napsal:

        To je pravda. Trošku by mě ale zajímalo, a teď to nemyslím kriticky, jestli to nějak ohrozí starty raket. Jestli se v budoucnu budou muset manévrovat mezi satelity, aby bezpečně vynesly satelit…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Domnívám se, že by nemělo. Ano, těch družic by mělo být opravdu hodně, ale naše Země je velká a prostoru je tam dost.

      • marian Redakce napsal:

        Bez ohľadu na to, na aké dráhy to ciely, tisíce nových satelitov na bezpečnosti kozmického priestoru rozhodne nepridajú, ale naopak – to je štatistická istota. Toľko objektov bude výrazne ťažšie ustrážiť, riziko kolízii sa výrazne zvýši a áno, skomplikuje to aj plánovanie iných misii, o tom niet pochýb. A stojí nám to vôbec pri stále sa rozširujúcej dostupnosti pozemných mobilných sietí (aj v odľahlých končinách sveta) vôbec za to? Je mi ľúto, ale nech sa na to snažím pozerať akokoľvek optimisticky, aj tak nie som fanda týchto projektov, či už od OneWeb alebo SpaceX.

      • Goodman napsal:

        to Marian: několik tisíc satelitů není moc velké číslo. Nutné je si umět představit tu obrovskou plochu. I kdyby těch satelitů bylo milion, tak stále je šance kolize velmi malá. Zákeřnost kosmického smetí je v náročné sledovatelnosti a hlavně nemožnosti odklonit jejich trajektorie.
        to everybody: má někdo představu jak by měl Starlink fungovat? Chápu to dobře, že bych už nemusel platit internetovému providerovi (a začal platit bakšiš Muskovi) a rovnou nasměroval parabolu na satelit?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.