Dva Američané a jeden Rus dorazili na ISS

Startu kosmické lodi Sojuz MS-06 jsme se věnovali v úterý pozdě večer v rámci živě a česky komentovaného přenosu. Sojuz následně využil rychlé přeletové dráhy a spojil se s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Přes průlez v modulu Poisk pak tři muži (Alexandr Misurkin, Mark Vande Hei a Joseph Acaba) vstoupili do útrob stanice, kde už na ně čekal zárodek 53. dlouhodobé expedice (Sergej Rjazanskij, Randolph Bresnik a Paolo Nespoli). V dnešním článku se podíváme na životopisy všech tří nových obyvatel ISS. Bude řeč o jednom kosmickém nováčkovi a dvou mužích, kteří již zkušenost s dlouhodobým pobytem ve vesmíru mají.

Alexandr Misurkin

Alexandr Misurkin
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Alexandr Alexandrovič Misurkin – velitel lodi – 39 let
Sociální sítě: 

Narodil se v městě Jeršiči ve Smolenské oblasti Sovětského svazu na Západě dnešního Ruska. Vystudoval střední školu a pak zamířil na Kačinskou vojenskou vysokou leteckou školu. Tu však během studií v roce 1998 zrušili a tak přestoupil na Armavirský vojenský letecký institut. Zdejší studia dokončil v roce 1999 a získal specializaci letec-inženýr. Po studiích přešel do Tichorecku ke gardovému učebnímu leteckému pluku Krasnodarského vojenského leteckého institutu.

Kromě letadel ale zatoužil po strojích, které míří ještě výš. Podal si přihlášku do oddílu kosmonautů, která byla úspěšná. Už v říjnu roku 2006 jej státní meziresortní komise doporučila k zařazení mezi kosmonauty. Po dvouleté základní přípravě se z něj v červnu 2009 stal zkušební kosmonaut. Letová nominace pak přišla hodně rychle – už v prosinci 2010 se na veřejnost dostala informace o jeho nominaci do záložní posádky 33 a 34 dlouhodobé expedice na ISS a do letové posádky 35. a 36. dlouhodobé expedice.

Fjodor Jurčichin (skafandr s červeným pruhem) a Alexandr Misurkin (skafandr s modrým pruhem) během výstupu do otevřeného kosmu.

Fjodor Jurčichin (skafandr s červeným pruhem) a Alexandr Misurkin (skafandr s modrým pruhem) během výstupu do otevřeného kosmu.
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Středisko přípravy kosmonautů v dalších letech začalo přecházet od vojenského letectva k agentuře Roskosmos. Důsledkem toho byli kosmonauti-vojáci uvolňováni z armády. Alexandr to řešil tím, že s hodností podplukovníka odešel v létě 2012 do záloh. Jeho zatím jediná kosmická cesta začala v březnu 2013 na palubě Sojuzu TMA-08M, kde mu společnost dělali Pavel Vinogradov a Chris Cassidy. Sojuz se po šesti hodinách připojil k ISS a trojice mužů přešla do 35. dlouhodobé expedice. O několik měsíců později se stali zárodkem 36. dlouhodobé expedice a v září 2013 se ve svém Sojuzu vrátili domů.

Alexandr Misurkin má na svém kontě 166 dní, 6 hodin a 15 minut ve vesmíru, přičemž 20 hodin a 2 minuty strávil na třech výstupech do volného prostoru. Všechny tři vesmírné vycházky absolvoval s Fjodorem Jurčichinem. 24. června 2013 vyměnili regulátor toku kapalin na modulu Zarja, otestovali dokovací systém Kurs, nainstalovali protimeteorický štít nebo odebrali vzorky z povrchu stanice – tento výstup trval 6 hodin a 34 minut. Druhý výstup přišel 16. srpna a kosmonauti měli za úkol natáhnout na vnější části modulu Zarja dvojici kabelů pro budoucí modul Nauka, nebo instalovali materiálové experimenty na modul Poisk – s délkou 7 hodin a 29 minut šlo o nejdelší ruský výstup do té doby (dnes už byl překonán). Poslední výstup následoval 22. srpna a spočíval v odstranění laserového komunikačního zařízení, nainstalovali platformu pro instalaci kamer a kromě toho provedli inspekci krytů antén na modulu Zvezda – výstup trval 5 hodin a 58 minut. V soukromém životě je ženatý a má dvě děti.

Mark Vande Hei

Mark Vande Hei
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Mark Thomas Vande Hei – palubní inženýr 1 – 50 let
Sociální sítě:  

Rodák z města Falls Church ve Virginii studoval do roku 1985 střední školu v Minnesotě. O čtyři roky později už měl v kapse titul bakaláře ze Saint John’s University v Minnesotě. Po studiu zamířil k armádě, kde získal post bojového inženýra. To mu ale nestačilo a tak zamířil na Stanfordovu univerzitu, na které v roce 1999 úspěšně zakončil magisterské studium zaměřené na aplikovanou fyziku. Vyšší akademický titul mu zajistil i povýšení v armádě – stal se asistentem v United States Military Academy ve West Pointu. Zúčastnil se třeba operace Irácká svoboda.

V roce 2006 se začala psát další kapitola jeho života, protože zahájil spolupráci s agenturou NASA. Zastával funkci označovanou jako capcom – byl člověkem, který komunikuje s astronauty na ISS a předává jim informace od pozemního personálu. Po nějaké době zatoužil po pocitu beztíže a podal si přihlášku mezi astronauty. V roce 2009 byl vybrán a o dva roky později dokončil základní výcvik. Podle informací z roku 2015 měl letět na Expedice 51 a 52, ale následně byl přeložen do expedic 53 a 54. Na Zemi bude na jeho návrat čekat především jeho manželka a dvě děti.

Joseph Acaba

Joseph Acaba
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Joseph Michael „Joe“ Acaba – palubní inženýr 2 – 50 let
Sociální sítě:  

Narodil se v kalifornském městě Ingelwood, ale rodina se krátce poté přestěhovala do Anaheimu. Rodiče mu v dětství pouštěli mnoho vzdělávacích filmů a právě záznam Armstorngova dobrodružství jej nadchl pro vesmír. V roce 1990 dokončil studium na University of California v Santa Barbaře, kde se věnoval geologii. Tomuto oboru zůstal věrný i na University of Arizona, kde o dva roky později dokončil studium.

Celých šest let pak sloužil v záloze námořní pěchoty, jako hydrogeolog pracoval v Los Angeles, dva roky strávil v Dominikánské republice, kde školil místní učitele moderní vyučovací metody. Pracoval na výzkumných stanicích v Karibiku a na Floridě. Ve výčtu jeho pracovních aktivit najdeme i místo učitele – od roku 2004 pracoval na Dunnellon Middle School a v témže roce si podal přihlášku do oddílu astronautů. O dva roky později se dočkal zařazení do oddílu NASA – stal se vůbec prvním americkým astronautem s portorickým původem (jeho rodiče přišli z Portorika do Kalifornie v šedesátých letech) a zakrátko přišla i letová nominace.

Acaba s portorickou vlajkou na misi STS-119

Acaba s portorickou vlajkou na misi STS-119
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Joseph měl letět jako specialista na misi STS-119, v rámci které dopravil raketoplán Discovery na ISS poslední díl solárních panelů. Tato mise trvala 12 dní a 19 hodin, ale již brzy měla přijít mnohem delší zkušenost. Ještě předtím začal studovat na Ph.D. v rámci dálkového studia na Texas Tech University.

V listopadu 2009 se objevily informace o tom, že by se měl zúčastnit 31. a 32. dlouhodobé expedice, což v dalším roce NASA oficiálně potvrdila. Na palubě Sojuzu TMA-04M vzlétl vstříc obloze v květnu 2012. Společnost mu dělali ruští kolegové Gennadij Padalka a Sergej Revin. Loď se dva dny po startu připojila k ISS a začal jejich čtyřměsíční pobyt na stanici. V září 2012 se návratová kabina po 124 dnech, 23 hodinách a 52 minutách bezpečně vrátila na Zemi.

Aktuální trojice bude na ISS pobývat zhruba pět a půl měsíce. Nejprve v rámci 53. dlouhodobé expedice, ale až se od stanice oddělí Sojuz MS-05, který poveze domů Rjazanského, Nespoliho a Bresnika, stane se z aktuální trojice zárodek 54. dlouhodobé expedice, které bude velet Alexandr Misurkin. Na kompletní šestičlenný počet se osazenstvo stanice vrátí ve druhé polovině prosince, až k ISS přiletí Sojuz MS-07 (Anton Škaplerov, Norišige Kanaj a Scott Tingle). Sojuz MS-06 se na Zemi vrátí na konci února příštího roku – současná mise je plánována na 167 dní.

Posádka Sojuzu MS-06 - zleva Joseph Acaba - Alexandr Misurkin - Mark Vande Hei

Posádka Sojuzu MS-06 – zleva Joseph Acaba – Alexandr Misurkin – Mark Vande Hei
Zdroj: http://spaceflight101.com

Zdroje informací:
https://upload.wikimedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://cs.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://cs.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://cs.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…/1280px-Soyuz-MS-06-Mission-Patch.png
http://upload.wikimedia.org/…Alexander_Misurkin_and_Fyodor_Yurchikhin.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Aleksandr_Misurkin.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/Vande_Hei_Official_Photo.jpg
https://cs.wikipedia.org/wiki/Joseph_Acab%C3%A1#/media/File:Joseph_Acaba.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Acaba_with_PR_Flag.jpg
http://spaceflight101.com…/2017/09/36997802492_7776703f44_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “Dva Američané a jeden Rus dorazili na ISS”

  1. von Schmeks napsal:

    Nenašiel som tu video samotného príletu, preto pridávam link na video príletu a dokovania:
    https://www.youtube.com/watch?v=vbFpagSZsGU
    A otváranie poklopu:
    https://www.youtube.com/watch?v=eJJzpUjNlNU

  2. Matouš Klugar napsal:

    No teda Acaba, nato že mu je padesát, tak teda frajer chlap. Bych mu řekl tak pětatřicet

  3. Rudolf Šíma napsal:

    J. Webb v anketě na třetím místě. Skandální. Asi mu dám samostatný hlas z jiné adresy. 🙂

    • Spytihněv napsal:

      Má 21 hlasů, což je skvělé. Pro mě je skandálnější, že 33 hlasujících a Chang’e 4 má zatím pouze 2 hlasy (z toho jeden můj). Historicky první přistání na odvrácené straně Měsíce – to jen kdyby panstvo nevědělo 🙂

      • Rudolf Šíma napsal:

        Tak výzkum Odvrácené strany bude mít nepochybně velký význam (hlavně v případě, že se najde jiné složení meteoritů), ale na Měsíci už jsme byli (nuda). 🙂

      • Spytihněv napsal:

        To mi připomíná obhajobu kandidátů při volbě Největšího Čecha 🙂

      • Rudolf Šíma napsal:

        🙂 Nic lepšího v rukávu nebylo. 🙂

      • Spytihněv napsal:

        Když k tomu připočteme nutnost instalovat do L2 Země-Měsíc retranslační satelit, tak máme další body pro. Ale jinak JWST je úžasný projekt, ovšem z úúúplně jiného soudku 🙂

  4. Štěpán napsal:

    V anketě mi chybí možnost start SLS, nebo to už je 2019? A taky tam může spadnout FH, bohužel…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.