ŽIVĚ: Dragon dorazil k ISS

Kosmická loď Dragon od firmy SpaceX se do vesmíru dostala v pondělí večer našeho času a v dalších hodinách s pomocí svých motorů vystoupala na vyšší oběžnou dráhu a postupně začala pronásledovat Mezinárodní vesmírnou stanici. V tuto chvíli vstupují přípravy na zachycení Dragonu do závěrečné fáze. Astronauti Jack Fischer a Paolo Nespoli jsou již připraveni u dálkového ovládání robotického ramene a k záchytu by mělo dojít dnes okolo jedné hodiny odpoledne našeho času. NASA TV si nikdy nenechá ujít přílet nové zásobovací lodi a výjimku nechceme dělat ani my.

Ovládání robotické paže následně převezme pozemní středisko, čímž se ušetří cenný čas astronautů na stanici. Specialisté domanévrují s Dragonem ke spodnímu uzlu modulu Harmony, ke kterému se loď pevně připojí. I tato procedura bude zřejmě součástí přímého přenosu, ale očekávejte ji až několik hodin po zachycení. Posádka by měla do útrob lodi vstoupit ve čtvrtek – je potřeba provést kontrolu těsnosti spojení. Na astronauty čeká třeba téměř tuna vědeckých experimentů, ale bezesporu se těší hlavně na zmrzlinu – té by v Dragonu mělo být nadprůměrné množství.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/dragon-spx12/wp-content/uploads/sites/172/2017/08/DBloGiDWAAIVoR8.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

12 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Dragon dorazil k ISS”

  1. Jansa Jaroslav napsal:

    17.09.2017 se CRS-12 Dragon odpojil od ISS a vrátil se domů sice bez přenosu a komentáře ale dnes je to pro SpaceX již rutina. Středem zájmu byl zánik sondy NASA Cassini v atmosféře Saturnu.

  2. Jansa Jaroslav napsal:

    17.09.2017 se CRS-12 Dragon odpojil od ISS a vrátil se domů.

  3. Jirka napsal:

    Pardon, překlep, PFLOP je 1000x větší.

  4. JosVerstapen napsal:

    Dobrý den,
    chci se zeptat proč nebylo zde vzpomenuto, že tato mise je taky zajímavá faktem, že Dragon měl vynést na ISS nový superpočítač HPE – přizpůsobený pro provoz ve vesmíru-převážně určený pro řízení kosmické lodě deep space. Celý tento linuxový počítat vyvíjí Hewlett Packard Enterprise. Dle zjištěných faktů se jedná o velmi důležitý milník!
    Pokud by byly nějaké další informace tak budu rád?

    Krátký článek je: http://www.teslafan.cz/clanky/mise-na-mars-je-o-krok-bliz

    • Jirka napsal:

      Počítač s výkonem 1 TFLOP se stěží dá označit jako „super“. Superpočítače mají v dnešní době výkon v PFLOP. (100x větší), tohle odpovídá zhruba 3x výkonu běžné grafické karty (takže PC s SLI by to asi zvládlo taky). Důležité (řídicí) počítače bývají většinou založené na starém železe (např. VMC pro Orion používá čip vycházající z PowerPC G4), protože tak mají větší jistotu, že skryté vady byly už odhaleny v praxi. Další důvod je, že se používají radiačně odolné verze, což mj. znamená, že se každé hradlo zněkolikanásobí (takže větší spotřeba tranzistorů). Nevím v čem má být ten milník. Na ISS se používá kolem stovky více méně běžných laptopů pro každodenní práci, takže zkušenost s použitím „normálních“ počítačů už tu je taky. Milník asi bude spočívat jen v tom, že si HP může honit triko.

      • Fantasta napsal:

        Ale no tak, nač ten dehonestující tón o honění trika. NASA s HPE testuje nový výkonný počítač pro kosmické prostředí. To je přeci fajn. Jistě vědí, proč to dělají. Zcela jistě jim stovky laptopů nestačí. Nebo se zapoměli zeptat v Česku… 🙂

      • Samo napsal:

        Celé to je o tom že spaceborne computer je založený na systéme HPE Apollo 40 a spaceborne je zložený z jedenej jednotky no na HPE Apollo 40 sa dá zaloziť aj podstatne väčší a silnejší stroj tak ako všetky ostatné dnešné superpočítače tiež sú založené na malých spojených moduloch. https://www.hpe.com/us/en/product-catalog/servers/proliant-servers/pip.hpe-apollo-pc40-server.1010032489.html

      • Vlastimil Pospíchal napsal:

        1 TFLOPS na kosmické podmínky JE super.

      • JosVerstapen napsal:

        V oblasti pilotované kosmonautiky je to extrémní navýšení oproti původním a stávajícím rychlostem zpracování dat.
        Vaše reakce byla rychlá a opovrhující, ale dle mého soudu o této používané technologii jste si toho moc nezjistil. Tím bych to asi uzavřel

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den, časem možná něco připravíme. 😉

  5. jregent napsal:

    Díky za tip.
    Dal jsem si to v práci na jeden z monitorů a občas se kochal 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.