Sentinel pomáhá i pěstitelům rýže

V souvislosti s pozorováním Země se velmi často hovoří o tom, jak jsou data z těchto družic užitečná, jak mohou najít uplatnění v mnoha oborech lidské činnosti, ale stejně si to člověk moc nedokáže představit. Ale když začnou ze světa přicházet zprávy o tom, jak tato data skutečně pomáhají, je to povedený důkaz, který ukazuje význam těchto nebeských pomocníků. Dnes se podíváme na to, jak užitečný umí být evropský program Sentinel – konkrétně Sentinel-1. A nemyslete si, že evropské družice pomáhají jen v Evropě – dnešní příběh nás zavede do Indie.

Vyhodnocení výnosů rýže pomocí družic Sentinel-1

Vyhodnocení výnosů rýže pomocí družic Sentinel-1
Zdroj: http://www.esa.int

Vůbec poprvé v historii této druhé nejobydlenější země světa použila místní vláda data z družic, aby získala informace o ztrátách úrody. Díky tomu se místní farmáři dočkají rychlejšího vyplacení svých pojistek. V místním státě Tamil Nadu žije 68 milionů lidí z nichž zhruba milion pracuje na rýžových polích. V posledních měsících však tato oblast zažívá nejhorší sucha za posledních 140 let. Vinou veder vysychá půda včetně rýžových políček, což s sebou přináší razantní pokles výnosů a ruku v ruce s nimi jdou chudoba a nepokoje.

Je jasné, že družice nedokáží úplně odstranit tyto problémy, ale družice Sentinel-1 se pokusily alespoň zmírnit následky současné situace. Jejich přesné radarové snímkování poskytlo velmi rychle informace o stavu úrody na velké ploše. Úřady měly k dispozici údaje o tom, které oblasti jsou neúrodou zasaženy nejvíce, takže indická zemědělská pojišťovací společnost mohla začít okamžitě vyplácet kompenzační dávky zasaženým farmářům. Do této chvíle už bylo vyplaceno více než 200 000 lidí.

„Hodnocení škod na základě dálkového snímkování z družic nám přináší do programu pojištění velkou objektivitu,“ chválí Malaj Kumar Poddar, generální manažer pojišťovny a dodává: „Kromě posuzování ztrát na úrodě se sněžíme tuto technologii využít i pro vyhodnocení skutečných výnosů na konci sezóny.“ Družice, které snímkují zemský povrch pomocí kamer, dokáží poskytnout užitečná data pouze za denního světla a navíc nesmí výhled na Zemi zakrývat oblačnost.

Družice Sentinel-1 jsou ale vybavené radarem, takže taková omezení nemají. To z nich činí ideální pomocníky pro tropické a subtropické oblasti, kde je neprostupná oblačnost na denním pořádku. V případě aktuálního příběhu se data z radaru spojila s modelem růstu rýže, který vypracoval tým německo-švýcarských odborníků RIICE (Remote-Sensing based Information and Insurance for Crops in Emerging Economies initiative).

Začátek sklizně

Začátek sklizně
Zdroj: http://www.esa.int

Duší celého projektu byl Francesco Holecz, který tuto službu založil ve spolupráci s Mezinárodním institutem pro výzkum rýže, partnery projektu RIICE, univerzitami a zástupci indické vlády. „Spolehlivá opakovatelnost družic Sentinel a jejich krátké intervaly mezi snímky, volný, rychlý a snadný přístup k produktům i vysoká kvalita dat pomohly k realizování systémů monitorujících rýži.“

Gagandeep Singh Bedi, komisař pro zemědělskou výrobu a hlavní tajemník vlády ve státě Tamil Nadu dodal: „Tato technologie dálkového průzkumu nám umožňuje posoudit ztrátu plodin a jejich poškození s mnohem větší transparentností a navíc i rychleji.“ Data ale nachází i další využití – Zemědělská univerzita státu Tamil Nadu a Mezinárodní institut pro výzkum rýže sídlící na Filipínách chtějí údaje využít k posouzení výnosů na konci sklizně. „Věříme, že technologie družicového sběru dat umožní vládě získat objektivní a transparentní informace o skutečných výnosech rýžových plantáží, aby mohli být farmáři zasažení přírodními vlivy identifikováni ještě rychleji.“

Výnosy rýžových polí ve státě Tamil Nadu (tun na hektar) v sezóně 2016/17. Průměrné výnosy v této oblasti přitom bývají mezi 3,5 a 5 tunami na hektar.

Výnosy rýžových polí ve státě Tamil Nadu (tun na hektar) v sezóně 2016/17. Průměrné výnosy v této oblasti přitom bývají mezi 3,5 a 5 tunami na hektar.
Zdroj: http://www.esa.int

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Sentinel-1_large.jpg
http://www.esa.int/…/Assessing_rice_crops_with_Sentinel-1.jpg
http://www.esa.int/…/Start_of_rice_cropping.jpg
http://www.esa.int/…/Rice_yield.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Sentinel pomáhá i pěstitelům rýže”

  1. Honza napsal:

    Díky za bezva článek, moc se mi líbil. Je mi líto, že tu není diskuze, ale ono k němu není co dodat. Tak snad jen že by si zasloužil štítek Kosmonautika pomáhá, protože je to zářný příklad.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.