Kosmická noc v Praze aneb Space Night VI: EO 4 Innovation

Během Space Night jsme slyšeli dvě hlavní přednášky – „Nový přístup k pozorování Země“ od Ondřeje Švába z ministerstva dopravy a „Program Copernicus a jeho potenciál v oblasti zemědělství“ od Martina Havlíčka z ministerstva zemědělství a tři doplňkové přednášky od Jany Šmotkové – „Eovation in Agriculture“, Daniela Štefla a Michaely Kuchařové ze  Space Systems, kteří prezentovali datovou analytickou platforma postavenou na GEOServeru 2.8.3. Ondřej Šváb nás ve své přednášce seznámil s tím, jak a čím snímáme nejen povrch Země, že s pomocí kombinace různých vlnových délek dokážeme získat komplexnější data a také s oblastmi, ve kterých najde snímkování Země využití. Pokusil se nám také ukázat možnosti a zapojení se především do využití a zpracování dat programu Sentinel, který nám také ve zkratce představil. Zmínil též obtíže spočívající ve zpracování dat, neboť jejich objem je masivní. A nakonec zaznělo, že každý pixel je pro někoho významný, ale jen přesným zacílením produktů a aplikací na „1 kliknutí“ lze získat zákazníka.

Zleva Michaela Kuchařová, Ondřej Šváb, Daniel Štefl

Zleva Michaela Kuchařová, Ondřej Šváb, Daniel Štefl
Foto: Autor

Zaplněná přednášková místnost

Zaplněná přednášková místnost
Foto: Autor

Martin Havlíček navázal na předchozí přednášku a zdůraznil, že uživatel si nepřeje zpracovávat data, ale chce získat informaci, co je třeba na základě dat podniknout. Ukázal nám, že snímkování Země má velmi široké pole uplatnění, ale bez porovnání výstupních snímků se skutečností nelze dojít k výsledku, což ukázal na konkrétních zemědělských problémech a jejich řešení. Uvedl, že při správné kombinaci datových zdrojů lze získat až nečekaně přesné předpovědi na nečekané otázky a přínosy mohou být snadno a rychle viditelné. A na závěr opět zmínil, že jen porovnání skutečných a vypočtených dat, zpětné vazby od zákazníka a přesného zacílení na jeho problémy může vést k úspěchu.

Jana Šmotková uprostřed

Jana Šmotková uprostřed
Foto: Autor

Jana Šmotková nás lákala na možnosti zapojení se na hackathon a zapojení se do projektů a Space Systems zase ukázala možnosti a práci s datovou analytickou platformou postavenou na GEOServeru 2.8.3.

Po skončení přednášek nastala volná diskuze, která přinesla mnoho zajímavého a pomohla pochopit hlubší myšlenky nejen daných témat.

Závěrem bych rád poděkoval všem přednášejícím a hlavně organizátorům za velmi kvalitní a celkově vyvážené přednášky, kde Ondřej Šváb zpracoval obecnější problematiku, Martin Havlíček ukázal konkrétní projekty a jejich řešení, Jana Šmotková se nás pokusila zapojit do vývoje a přednášející ze Space Systems ukázali konkrétní výstup z propojení dlouhodobého snímání Země s dalšími databázemi.

Data jsou dnes dostupná opravdu pro každého a je jen na nás, zda a jak je využijeme.

Odkazy:
prezentace ke stažení
hlavní strana, kde by se časem měl objevit záznam přednášky
Data z družic Sentinel v ČR (test. verze)
http://www.czechspaceportal.cz

Zdroje obrázků:
Foto: Autor

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Kosmická noc v Praze aneb Space Night VI: EO 4 Innovation”

  1. Štěpán napsal:

    Děkuji autorovi za odkazy, je to mi zajímavé (ale zatím tomu moc nerozumím 😀 )

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.