Thomasův fotokoutek (23)

Thomas Pesquet

Přejeme Vám poklidný Svátek práce a vítáme Vás u dalšího dílu našeho seriálu Thomasův fotokoutek. Fotografií v dnešním článku je opravdu mnoho a můžete se těšit například na netradiční pohled na exteriér Mezinárodní vesmírné stanice, dozvíte se něco o experimentech, které na stanici probíhají, z výšky 400 km se pokocháte pohledy na několik měst napříč planetou a chybět nebude ani mnoho krás a divů naší přírody. A stejně jako minule na Vás čekají úchvatná časosběrná videa. To vše bude jako vždy popsáno slovy samotného Thomase Pesqueta, francouzského astronauta, který je autorem všech těchto fotografií.

Dnes slaví OSN Mezinárodní den anglického jazyka, je i Den svatého Jiří a také Londýnský maraton (ačkoliv se Tim Peake nezúčastnil, neslíbil jsi snad, Time, že letos poběžíš?). Čtyři důvody pozdravit Londýn a Velkou Británii! Oblaka na severu nemohou zastřít vaše světla během toho, jak slunce zapadá v dáli.

Dnes slaví OSN Mezinárodní den anglického jazyka, je i Den svatého Jiří a také Londýnský maraton (ačkoliv se Tim Peake nezúčastnil, neslíbil jsi snad, Time, že letos poběžíš?). Čtyři důvody pozdravit Londýn a Velkou Británii! Oblaka na severu nemohou zastřít vaše světla během toho, jak slunce zapadá v dáli.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33791986432/

Při přiblížení na poloostrov Banks můžete vidět, jak různorodá a extrémní je místní krajina.

Při přiblížení na poloostrov Banks můžete vidět, jak různorodá a extrémní je místní krajina.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33907877086/

Poloostrov Banks se svým typickým tvarem. V těchto oblastech je mnoho outdoorové zábavy.

Poloostrov Banks se svým typickým tvarem. V těchto oblastech je mnoho outdoorové zábavy.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33135696263/

Vrcholky, údolí, jezera a moře: Nádherná krajina Nového Zélandu, kterou bych jednoho dne rád prozkoumal.

Vrcholky, údolí, jezera a moře: Nádherná krajina Nového Zélandu, kterou bych jednoho dne rád prozkoumal.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33105385814/

Pro mou kolekci letiště z vesmíru, kategorie Afrika, vám představuji Dakar! Mezinárodní letiště Lépold Sédar Senghor (DKR/GOOY)

Pro mou kolekci letiště z vesmíru, kategorie Afrika, vám představuji Dakar! Mezinárodní letiště Lépold Sédar Senghor (DKR/GOOY)
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33800109672/

Dnes byl překonán rekord celkového počtu strávených dní neruského kosmonauta! 543 dní, z nichž po 157 z nich jsem měl tu čest být součástí! Jsem hrdý, že obíhám Zemi s Peggy Whitson - rekordmankou, úžasnou ženou, a všeobecně skvělým člověkem.

Dnes byl překonán rekord celkového počtu strávených dní neruského kosmonauta! 543 dní, z nichž po 157 z nich jsem měl tu čest být součástí! Jsem hrdý, že obíhám
Zemi s Peggy Whitson – rekordmankou, úžasnou ženou, a všeobecně skvělým člověkem.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34113279321/

Souprava CERES, která byla použita k pěstování rostlin v evropském laboratorním modulu Columbus! Bylo velice vzrušující podílet se na edukačním programu CNES a ESA, při kterém jsem prováděl stejný experiment jako stovky žáků na Zemi. Díky CERES jsme při stejných podmínkách pěstovali ředkvičky, hořčici a semínka čočky, až na to, že tady byla semena ve stavu beztíže. Experiment byl zaměřen na děti, ale je podobný mnoha jiným experimentům prováděným na Mezinárodní vesmírné stanici: provádění stejného postupu na Zemi a ve vesmíru k porovnání rozdílů a zjištění zásadních efektů.

Souprava CERES, která byla použita k pěstování rostlin v evropském laboratorním modulu Columbus! Bylo velice vzrušující podílet se na edukačním programu CNES a ESA, při kterém jsem prováděl stejný experiment jako stovky žáků na Zemi. Díky CERES jsme při stejných podmínkách pěstovali ředkvičky, hořčici a semínka čočky, až na to, že tady byla semena ve stavu beztíže. Experiment byl zaměřen na děti, ale je podobný mnoha jiným experimentům prováděným na Mezinárodní vesmírné stanici: provádění stejného postupu na Zemi a ve vesmíru k porovnání rozdílů a zjištění zásadních efektů.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32127019866/

Tato fotka ukazuje, jak je Země křehká - tenký proužek viditelný na horizontu je naše atmosféra, jediná věc chránící nás před vakuem a vesmírným zářením. Bouřlivá noc nad Řeckem a Itálií.

Tato fotka ukazuje, jak je Země křehká – tenký proužek viditelný na horizontu je naše atmosféra, jediná věc chránící nás před vakuem a vesmírným zářením. Bouřlivá noc nad Řeckem a Itálií.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33957644935/

Východ měsíce! Občas odvrátím zrak od Země, abych se pokochal krásami, které vesmír nabízí.

Východ měsíce! Občas odvrátím zrak od Země, abych se pokochal krásami, které vesmír nabízí.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33408896094/

Nestává se často, abyste viděli celou zemi na jedné jediné fotce, zvláště ne takovou, která toho má k nabídnutí tolik co Portugalsko!

Nestává se často, abyste viděli celou zemi na jedné jediné fotce, zvláště ne takovou, která toho má k nabídnutí tolik co Portugalsko!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32474814421/

A tady máme hlavní město Portugalska - Lisabon v Den svobody.

A tady máme hlavní město Portugalska – Lisabon v Den svobody.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32478551920/

Kompletní sestava ultrazvuku Echo v evropské laboratoři Columbus.

Kompletní sestava ultrazvuku Echo v evropské laboratoři Columbus.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34079788882/

Minulý týden jsme testovali nový přístroj Echo pro ultrazvuková vyšetření. Umožňuje výzkumníkům ze Země sledovat naše vyšetření s vysokou přesností a detaily. A je to na dálkové ovládání! Testováno na astronautech, užitečné na Zemi při katastrofách a izolovaných oblastech! Vyrobeno agenturou CNES ve Francii :)

Minulý týden jsme testovali nový přístroj Echo pro ultrazvuková vyšetření. Umožňuje výzkumníkům ze Země sledovat naše vyšetření s vysokou přesností a detaily. A je to na dálkové ovládání! Testováno na astronautech, užitečné na Zemi při katastrofách a izolovaných oblastech! Vyrobeno agenturou CNES ve Francii 🙂
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34106215911/

Při používání přístroje Echo.

Při používání přístroje Echo.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34098928981/

Shane Kimbrough byl náš specialista na fotky Spojených států... pokusím se zaplnit mezeru, než to převezme Jack Fisher! Toto je Florida.

Shane Kimbrough byl náš specialista na fotky Spojených států… pokusím se zaplnit mezeru, než to převezme Jack Fisher! Toto je Florida.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32718731953/

Noční Evropa, pod čistým nebem je to koberec světel!

Noční Evropa, pod čistým nebem je to koberec světel!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32894816783/

Mainz/Wiesbaden vypadají shora velice hezky... a ještě hezčí jsou, protože uprostřed fotky je letadlo, a dokonce čtyřmotorové!

Mainz/Wiesbaden vypadají shora velice hezky… a ještě hezčí jsou, protože uprostřed fotky je letadlo, a dokonce čtyřmotorové!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34098871741/

V Coloradu jsou některé neuvěřitelné tvary! Tato řeka byla hypnotická... Silnice v pravém horním rohu ukazuje měřítko.

V Coloradu jsou některé neuvěřitelné tvary! Tato řeka byla hypnotická… Silnice v pravém horním rohu ukazuje měřítko.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33874415980/

Jak může řeka vytvořit tak komplikované a krásné tvary a barvy? Občas chci zahodit fotoaparát a jen pozorovat krásy Země.

Jak může řeka vytvořit tak komplikované a krásné tvary a barvy? Občas chci zahodit fotoaparát a jen pozorovat krásy Země.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33874428960/

Zdroj této řeky lze téměř vidět vpravo dole: voda, vítr a eroze se postarala o zbytek. Nápadná krajina o šířce větší než 100 km.

Zdroj této řeky lze téměř vidět vpravo dole: voda, vítr a eroze se postarala o zbytek. Nápadná krajina o šířce větší než 100 km.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33416683494/

Západ slunce z vesmíru ve stylu fotografií Samanthy Cristoforetti, které pořizovala během její mise Futura v roce 2015. Všechno nejlepší k narozeninám, Samantho! A dobrou noc z vesmíru při západu slunce téměř na druhé straně Země. ;)

Západ slunce z vesmíru ve stylu fotografií Samanthy Cristoforetti, které pořizovala během její mise Futura v roce 2015. Všechno nejlepší k narozeninám, Samantho! A dobrou noc z vesmíru při západu slunce téměř na druhé straně Země. 😉
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33387666244/

Boční pohled! Takto prolétáme okolo Jihoafrické republiky během našeho přeletu z Atlantského do Indického oceánu. Šťastný Den svobody, Jihoafrická republiko!

Boční pohled! Takto prolétáme okolo Jihoafrické republiky během našeho přeletu z Atlantského do Indického oceánu. Šťastný Den svobody, Jihoafrická republiko!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33579027911/

Vesmírná stanice z jiné perspektivy: pohled z ruského modulu vzadu na stanici. V této orientaci obíháme 95 % času, avšak můžeme jednoduše stanici otočit v jakémkoliv směru a ona zůstane na své oběžné dráze. Pro dokování přilétajících vesmírných lodí je stanice občas otočená o 90 nebo dokonce o 180 stupňů... a to bez toho, že by si toho posádka uvnitř všimla! Můžeme vidět nějaké venkovní vybavení stanice včetně reflektoru, který jsem vyměňoval s Shanem! Víte, kolik je zapotřebí astronautů k výměně žárovky vně stanice? ;) Solární panely a chladící radiátory zabírají pořádný kus téhle fotky díky jejich impozantním rozměrům.

Vesmírná stanice z jiné perspektivy: pohled z ruského modulu vzadu na stanici. V této orientaci obíháme 95 % času, avšak můžeme jednoduše stanici otočit v jakémkoliv směru a ona zůstane na své oběžné dráze. Pro dokování přilétajících vesmírných lodí je stanice občas otočená o 90 nebo dokonce o 180 stupňů… a to bez toho, že by si toho posádka uvnitř všimla! Můžeme vidět nějaké venkovní vybavení stanice včetně reflektoru, který jsem vyměňoval s Shanem! Víte, kolik je zapotřebí astronautů k výměně žárovky vně stanice? 😉 Solární panely a chladící radiátory zabírají pořádný kus téhle fotky díky jejich impozantním rozměrům.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33426201613/

Než se Jack Fisher stane pánem fotografie, zaplním mezeru, kterou zanechal Shane Kimbrough: podívejme se trochu na Spojené státy. Zde je Washington D.C.: můžete vidět Capitol, Národní promenádu i obelisk a jeho stín!

Než se Jack Fisher stane pánem fotografie, zaplním mezeru, kterou zanechal Shane Kimbrough: podívejme se trochu na Spojené státy. Zde je Washington D.C.: můžete vidět Capitol, Národní promenádu i obelisk a jeho stín!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33865656740/

Proporce skály v Gibraltaru jsou impozantní ve srovnání s městem! A je tady také letiště s velmi krátkou ranvejí - skutečná letadlová loď.

Proporce skály v Gibraltaru jsou impozantní ve srovnání s městem! A je tady také letiště s velmi krátkou ranvejí – skutečná letadlová loď.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34278024455/

Noční Gibraltar! V okolí kotví mnoho lodí.

Noční Gibraltar! V okolí kotví mnoho lodí.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33416870144/

Z Alp na Arabskou poušť za 30 sekund pod neustálým dohledem Canadarm.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33437956994/

(1/2) Ráj v Indickém oceánu: nádherné Maledivy ohrožené zvyšující se hladinou oceánů.

(1/2) Ráj v Indickém oceánu: nádherné Maledivy ohrožené zvyšující se hladinou oceánů.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33769863566/

(2/2) Ráj v Indickém oceánu: nádherné Maledivy ohrožené zvyšující se hladinou oceánů.

(2/2) Ráj v Indickém oceánu: nádherné Maledivy ohrožené zvyšující se hladinou oceánů.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33681073711/

Po své misi se vrátím zpět do své domoviny v Normandii. Zdá se, jako by zde na hranici departementu Manche, pózovala.

Po své misi se vrátím zpět do své domoviny v Normandii. Zdá se, jako by zde na hranici departementu Manche, pózovala.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33893935430/

Seine-Maritime, odtud pocházím. Záhyby Seiny se vlní z Le Havre přes Rouen do Paříže.

Seine-Maritime, odtud pocházím. Záhyby Seiny se vlní z Le Havre přes Rouen do Paříže.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33435958074/

Rouen, hlavní město regionu, kde jsem absolvoval část svých studií na Lycée Pierre Corneille!

Rouen, hlavní město regionu, kde jsem absolvoval část svých studií na Lycée Pierre Corneille!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34277848155/

Klidný oceán se zdá být rozdělen ve dví brázdou této lodi. Letadla, lodě... ve vesmíru mi chybí vlaky! ;)

Klidný oceán se zdá být rozdělen ve dví brázdou této lodi. Letadla, lodě… ve vesmíru mi chybí vlaky! 😉
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34072520152/

Když jsem byl v pilotní škole, přelétal jsem mnohokrát nad Zátokou de Somme.

Když jsem byl v pilotní škole, přelétal jsem mnohokrát nad Zátokou de Somme.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34277990865/

Chicago je jedním z míst ve Spojených státech, kde jsem ještě nebyl a jednoho dne bych je opravdu rád navštívil. Z vesmíru je gigantické. Trojrozměrný efekt budov při přiblížení mi připomíná Google maps nebo videohru!

Chicago je jedním z míst ve Spojených státech, kde jsem ještě nebyl a jednoho dne bych je opravdu rád navštívil. Z vesmíru je gigantické. Trojrozměrný efekt budov při přiblížení mi připomíná Google maps nebo videohru!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33408797134/

Hvězdy a světla měst se otáčejí a zdá se, jako by byly vytvářeny v místě za zelenou atmosférou naší planety.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33437958624/

Jeden z největších zavlažovacích projektů na světě - mnoho nahusto umístěných polí v Súdánu.

Jeden z největších zavlažovacích projektů na světě – mnoho nahusto umístěných polí v Súdánu.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33819276111/

Zdroj informací:
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/with/32444560532/

Zdroje obrázků:
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33791986432/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33907877086/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33135696263/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33105385814/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33800109672/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34113279321/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32127019866/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33957644935/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33408896094/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32474814421/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32478551920/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34079788882/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34106215911/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34098928981/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32718731953/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32894816783/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34098871741/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33874415980/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33874428960/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33416683494/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33387666244/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33579027911/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33426201613/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33865656740/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34278024455/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33416870144/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33769863566/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33681073711/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33893935430/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33435958074/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34277848155/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34072520152/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34277990865/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33408797134/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33819276111/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Thomasův fotokoutek (23)”

  1. Kamil napsal:

    Tento týden jsem koukal na seriál Vesmír zítřka, kterým Thomas provází. Vlastně konečně jsem ho vzal na vědomí

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.