Na ISS selhal řídící počítač

O správný provoz Mezinárodní vesmírné stanici se stará víceúrovňový počítačový systém složený z mnoha „počítačů“ MDM (Multiplexer/Demultiplexer), přes který proudí všechna data důležitá k provozu stanice a který se stará i o komunikaci všech systémů a odesílání dat na Zemi. Tyto počítače se nachází jak uvnitř ISS, tak na vnější části – svým způsobem je to takový mozek a nervový systém ISS. Zpráva, kterou na svém Twitteru přinesl @Space_Pete, redaktor portálu nasaspaceflight.com hovoří o tom, že jeden z externích MDM selhal.

Hierarchický design řídícího a kontrolního systému.

Hierarchický design řídícího a kontrolního systému.
Zdroj: http://spaceflight101.com

Konkrétně šlo o jednotku označovanou jako Computer Relay Box MDM-1 (EXT-1) a jisté je, že provoz stanice není ohrožen a to samé platí i o bezpečnosti posádky. Úkoly porouchaného počítače umístěného na nosníku příhradové konstrukce na sebe převzal záložní díl MDM-2 (EXT-2), který je určený právě pro takové případy.

ISS tedy funguje normálním způsobem, ale selháním počítače se stanice dostala do stavu, kdy nemá náhradní MDM. V případě ztráty záložní jednotky by stanice částečně ochrnula – přišla by o kontrolu nad několika systémy. Jak v komentářích doplnil Miroslav Pospíšil, konkrétně by se jednalo o pojízdnou platformu po příhradové konstrukci (Mobile Transporter -MT), otočný kloub radiátorů (Thermal Radiator Rotary Joint -TRRJ), sekundární elektrický systém (Secondary Electrical Power System – SEPS), pasivní systém tepelné kontroly (Passive Thermal Control System – PTCS) a kloub zajišťující otáčení solárních panelů (Solar Alpha Rotary Joint – SARJ).

Pohled do útrob MDM

Pohled do útrob MDM
Zdroj: http://spaceflight101.com

Závada se tedy bude muset opravit, přičemž opravou je v tomto případě myšlená fyzická výměna poškozeného dílu za náhradní exemplář. K tomu ale bude potřeba vykonat výstup do volného prostoru.  Manažeři ISS se již dnes sešli a výsledkem jejich jednání je schválení neplánovaného výstupu. Mělo by k němu dojít během příštího týdne, možná už v úterý. Posádka na ISS se dnes také nenudila a z náhradních dílů, které jsou k tomuto účelu přítomné na stanici astronauti sestavili novou jednotku, kterou při výstupu nahradí poškozený kus.

Ostatně ani současný problém není první situací, při které selhal počítač MDM. Podobný případ nastal už v dubnu 2014. 23. dubna vystoupili do volného prostoru Richard Mastracchio a Steven Swanson, kteří během 92 minut dlouhého výstupu vyměnili vadnou jednotku. Práce jim tehdy šla rychle od ruky, protože výměna MDM patří mezi 12 úkonů, které astronauti na Zemi trénují v rámci běžného výcviku.

https://twitter.com/Space_Pete/status/866245153295663104

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/International_Space_Station_salutes_the_Sun.jpg
http://spaceflight101.com/uploads/6/4/0/6/6406961/8727682_orig.jpg
http://spaceflight101.com…/uploads/sites/118/2017/03/8262224_orig.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

46 komentářů ke článku “Na ISS selhal řídící počítač”

  1. von Schmeks napsal:

    S tými 12timi kritickými procedúrami ktoré trénujú astronauti pred letom na ISS je to skvelý námet na budúci článok. Pán Majer, nenechajte sa znechutiť a píšte ďalej dobré články, nech je nadpis akýkoľvek, vždy si s chuťou prečítam Vaše články.

  2. Lubomír napsal:

    Ta diskuze zda nadpis článku je či není bulvární mě připadá jak hašteření poslanců v parlamentu ČR.Podstata je přece v obsahu tohoto článku a ten zaplať pánbůh neřeší jaké měla nějaká celebrita na sobě plavky,ale celkem vážný problém který nastal na ISS po selhání části řídícího počítačového systému. Takže díky pane Majere za ten článek a těm co opravdu leží na srdci bulvarita či nebulvarita nějakého nadpisu bych doporučil aby se obratili s tímto článkem na nějakého mediálního specialistu – experta o posudek, docela by mě zajímalo jaký by byl výsledek.
    Přeji pěkný den Lub.

  3. Naprosto se ztotožňuji s komentářem Tomase (10:27). Fascinuje mě, že čtenáři dokážou jeden den poděkovat za informace, formu, kvalitu i celkové ladění tohoto webu a druhý den toho stejného autora obviní z bulvárního titulku. Dušan sám už výše mnohokrát vysvětlil, proč titulek vypadá tak, jak vypadá. Já k tomu mám jen dva body:
    1) Selhání řídícího počítače způsobilo, že byl zásadním způsobem pozměněn harmonogram posádky a na pořadu dne je co nejdříve provést EVA a počítač vyměnit. Kdyby se tak nestalo, mohlo by to mít velice vážné následky. To považuji za dostatečně závažnou situaci.
    2) Doporučuji čtenářům, kterým titulek připadá bulvární, aby si trochu nastudovali některá gramatická pravidla, kterými se zpravodajský registr liší od ostatních, v našem konkrétním případě elipsa, přesněji strukturální elipsa, která je typická pro novinové titulky.

    Dušanův titulek k článku je stručný, výstižný a naprosto přesně popisující daný problém. Bulvární může připadat snad jen těm, kteří bulvárem žijí a to v klasickém stylu dnešní uspěchané doby, kdy si přečtou titulek, mrknou na obrázek a tím zprávu přijali. Všichni ostatní lidé vědí, že podrobnosti a přesné informace naleznou v článku.

  4. Tomas napsal:

    Preboha…toto fakt nemyslite vážne s tým titulkom..
    Podľa mňa je úplne v pohode, zbytočne rozpisovať nejaké zdĺhavé informácie v titulku mi príde zbytočne. A uznajte. Viete aky a o čom je tento server, viete že Dušan (a zvyšok redakcie) niesu žiadny bulvárny novinári a vy sa tu odbavujete na obyčajnom titulku a viete že vo vnútri nájdete jasné vysvetlenie problematiky. Zmysel? Keď sa vám nepáči skúste si to vy. Myslím zenredakcia nemá jednoduchú robotu a je to dosť náročné pripraviť niekedy článok, dohladat infosky a zostylizovatnto tak aby to bolo zaujímavé ako vždy…

  5. Keba napsal:

    Nečekal bych, že titulek na tomto webu rozpoutá tolik „vášní“ ?!?!
    Berte to trochu s nadhledem!
    HAL9000: Dave, máme problém s komunikační jednotkou a bude ji třeba vyměnit…
    😉

  6. Jarda napsal:

    To je zase naprosto zbytecnych kecu.
    Ja cekal ohnivou diskusi o pouzivanych CPU, mire redundance v ramci samotneho MDM a nakonec i varovani pred vymenou jednotky AE-10…
    Takovych blbych kecu nad naprosto normanim nadpisem…

  7. Kamil napsal:

    Faktická: kdo půjde ven? Dá Peggy desátý výstup?

  8. PeterK napsal:

    Nadpis ozaj znie dramaticky, rychlo som klikal, ci sa evakuuje.
    Miernejsia verzia je „Problemy s riadiacim pocitacom na ISS“, co je technicky spravny nadpis, sice sa „nieco“ pokazilo ale pocitac ako taky PLNE funguje.

    dalsie pojmy presne podla ich vyznamu:
    „selhava pocitac“ – ak by pocitac vykonaval uz iba cast uloh
    „selhal pocitac“ – ak by pocitac prestal uplne nefungoval

    Tak to vnimam ja a myslim, ze aj vacsina ostatnych beznych citatelov. Nadpis vyvolava dojem inej situacie ako aktualne je (teda pocitac plne funguje) a tento rozdiel ‚nadpis vs realita‘ budi ten dojem bulvaru.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ale ten počítač nefunguje vůbec. Ne selhává, on selhal. Bavíme se o tom konkrétním jednom MDM, který se bude muset vyměnit.

    • Vašek napsal:

      Panebože to jsou komentáře, jste ve Vesmíru a Váš život závisí na perfektně fungujících technologiích, mimo stěny ISS neprezijete ani půl minuty, takže jakékoliv selhání technologie je potenciálně kritické natož pokud selže cokoliv z primárního ridiciho systému, takže titulek je naprosto v pořádku. A neresne tu takové pitominy, tady se dozvídáme to co nikde jinde pohromadě nenajdeme. Být já autor, tak už kašlu na odpovědi na takovéto trapné komentáře a jdu si užít sluníčka a jedno vychlazené pivko. Naštěstí pan Majer není jako já a má s Vámi svatou trpělivost…

  9. mike napsal:

    Tady se dnes řeší pěkné ptákoviny. Komentáře jak z novinek…

  10. Racek napsal:

    No, dá se čekat, že takhle složitá technologie při opravdu dlouhodobém provozu poruchy mít prostě bude. Můj obdiv patří jak konstruktérům, řízení letu či úrovni výcviku posádky, že si s tím pořád dokáží poradit.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Konkrétně tuhle proceduru trénují poměrně důkladně v rámci pozemního výcviku. Je to součást 12 kriticky důležitých systémů, které posádka musí umět opravit.

      • Jozef napsal:

        Dobrý den pane Majere.

        Jsem neinformovaný amatér, ale rád si přečtu jaké jsou ty další procedury které astronauti ve výcviku trénují.

        Děkuji
        Jozef

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Všechny bohužel z hlavy neznám, ale vím, že je tam výměna čerpadla chladícího systému. Další už nevím přesně, ale domnívám se, že tam bude určitě něco, co souvisí s dodávkami elektřiny, pak určitě systémy podpory života. Prostě systémy, které jsou kritické pro provoz stanice. Ale pokusím se dohledat kompletní seznam.

  11. Roman Bórik napsal:

    Spomenul som si, že v marci sa konala EVA práve kvôli výmene niektorých častí riadiacich systémov. Asi sa na to teraz nedá odpovedať, ale je možné, že zlyhal práve niektorý z nových komponentov?
    https://kosmonautix.cz/2017/03/na-iss-startuje-serie-vystupu/

  12. Pospíšil Redakce napsal:

    Přidám pár aktualit:

    1) Na ISS selhal externí Computer Relay Box MDM-1 (EXT-1), umístěný na Pover Truss, v 18:15 UTC. Jeho funkci ihned převzala plně redundantní jednotka MDM-2 (EXT-2)

    2) Pokud by teď selhal i EXT-2, řízení stanice by ztratilo kontrolu nad : Mobile Transporter (MT), Thermal Radiator Rotary Joint (TRRJ), Secondary Electrical Power System (SEPS), Passive Thermal Control System (PTCS) a Solar Alpha Rotary Joint (SARJ).

    3) Závada na jednotce EXT-1 si vyžádá výstup posádky a jeho nahrazení funkčním kusem. Manažeři ISS se dnes sešli a odsouhlasili neplánovaný výstup na příští týden, možná už v úterý.

    4) Posádka ISS během dneška z náhradních dílů sestavila novou externí jednotku.

  13. Jaro Pudelka napsal:

    Nechám bokom to zbytočné slovíčkárenie a dám do pozornosti to, že systém na ISS stratil redundanciu. To je veľmi vážny stav, lebo prípadné ďalšie zlyhanie by mohlo stanicu dočasne znefunkčniť. Z mojej 36 praxe v IT pri návrhu napr. storage systémov pre rádovo PB dát je strata redundancie tzv. Mission Critical error.

  14. maro napsal:

    Pokud celý ten řídící systém ISS automaticky přepnul práci z nefunkčního modulu na redundantní, tak samořejmě řídící počítač opravdu neselhal, protože pořád fungoval dál, což se o selhavší věci rozhodně říct nedá.
    A titulek „Jeden z 10(?) modulů řídícího systému ISS byl automaticky nahrazen záložním“ by zněl tisíckrát klidněji.
    Ale to by byl příliš uklidňující „styl Rudého práva“ a to je pro dnešní, s radostí zneklidňující, média až „trapně neakční“.

    Tedy:
    1. titulek oznamující jen problém, i když už je realizováno a v článku popsáno jeho řešení = klasický bulvár
    2. titulek oznamující vyřešení problému, i když je až v článku popsán i problém samotný = seriózní média

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Měl bych pár poznámek k Vašemu návrhu.
      1) Ten titulek, který jste navrhl má jeden zásadní problém – je moc dlouhý. Dlouhé titulky jsou problém nejen z hlediska atraktivity pro čtenáře, ale i z hlediska vizuálního. Takto dlouhý nadpis by na našem webu mohl být na dva řádky, čemuž se vždy snažíme vyhnout, protože to opravdu nevypadá hezky. Někdy to bohužel nejde a musíme použít dlouhý nadpis, který se nedá zkrátit, ale ve většině případů se tomu snažíme vyhnout.
      2) Je tu problém s tím, že systém MDM je poměrně komplexní a my zatím nevíme, v jaké úrovni došlo k selhání. Tím pádem bychom nedokázali dohledat počet počítačů, které jsou na úrovni toho selhavšího. Tím pádem by titulek tímto způsobem nešlo vytvořit. Ano, řešením by bylo číselnou hodnotu vypustit, ale vracíme se k bodu číslo 1 – titulek nemá vypadat jako rozvitá věta.
      3) Píšete že když se systém přepnul na záložní systém, tak že neselhal. Dovolím si oponovat. V titulku se nepíše o řídícím systému, ale o jednom konkrétním počítači (MDM), který opravdu selhal. Kdyby neselhal, nemusel by systém přepínat provoz na záložní hardware.

      Vaše dělení na dva body mi nepřijde správné. Tím, že se oznámí, že došlo k problému, přece neznamená, že je titulek bulvární, když nezmiňuje řešení. Bulvární titulek si představuju takhle: „Nečekaná porucha ve vesmíru – bude posádka v ohrožení?“. To by byl bulvární titulek. Osobně si myslím, že bulvár dělá největší škody těmi otevřenými otázkami, které jsou znepokojující. Ale když se řekne, že něco selhalo, tak to bulvární není. Bez ohledu na to, zda je k dispozici řešení, nebo ne. Nadpis, který jsem zvolil, stručně popsal situaci, která nastala.

      • maro napsal:

        A titulek „Na ISS byl nahrazen jeden z počítačů řízení“ se vám nelíbí? Je také klidný (podvědomí cítí, že jich je tam víc, takže pohoda). Je krátký a výstižný, když toho stejně o moc víc nevíme a když přitom víme, že posádka v pohodě dělala na svých věcech dál a řízení nebylo ohroženo. Rozhodně to neevokuje výpadek řízení celé stanice, narozdíl od vašeho titulku mluvícího o jedné věci, která řídí a která selhala.

        I bulvárnost může mít různé úrovně. Vy píšete o té nejextrémnější. Podle mě to začíná už na tom způsobu výroby titulku, který jsem popsal já. Ale je to váš server a vaše titulky : )

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Řekněme, že Váš druhý návrh už je lepší z hlediska délky, ale zase je zavádějící. Slovní spojení „byl nahrazen“ evokuje fyzickou výměnu. Jako kdyby jej astronauti vyměnili. Vidíte sám, že zdánlivě jednoduchý úkol jako je vymýšlení nadpisu, má mnoho problémů. V některých případech se nedá vymyslet ideální titulek a musí se sáhnout ke kompromisu na nějaké straně. 😉

      • android napsal:

        Sice chápu co vám na tom vadí, ale ruku na cpu. Každé selhání primárního systému je kritické selhání a náhrada je nejistá i v tak testovaném prostředí jako je iss. Titulek je v pořádku.

      • jakub vanek napsal:

        Zdravím, taky si myslím, že titulek je až moc bulvární, takovýto by byl na místě, kdyby selhala i záloha. Pokud má většina systémů zálohu, tak je tam právě z tohoto důvodu, kdy primární systém vypadne a jeho funkci převezme záloha. Pak se vadný díl při vhodné příležitosti vymění. Ale není to tak, že se hned dnes bude dělat EVA.
        Pokud by se jednalo o systém který je tak kritický, že by i krátkodobý výpadek znamenal ohrožení života posádky, tak bude pravděpodobně mít dvojnásobné jištění.
        Je to jako u letadla se dvěma motory, při výpadku jednoho z motorů letadlo doletí na nejbližší vhodné letiště a moderní letadla jsou certifikována až na 360minut letu na jeden motor (B777-300ER), ale neletí se na doraz a přistane se na nejbližším vhodném místě.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Hezký den, titulek přece říká jen to, že daný systém selhal, což je pravda. To, zda má zálohu nebo ne v tom nehraje roli, tak to alespoň vidím já. Prostě selhal.

      • Kenny007 napsal:

        Zase se řeší kraviny. V tom titulku nevidím problém. Každý kdo se zajímá o kosmonautiku ví, že tyto kritické komponenty jsou obvykle několikanásobně zálohovány, eventuelně jejich nejdůležitější funkce dokáže převzít jiná část systému. Kdyby to byl opravdu problém, titulek by zněl jistě jinak. Prostě to chce míň kecat a nejdříve si přečíst článek. Mám pocit že ty reakce vyvolalo zklamání některých čtenářů, že je vše v pořádku a posádka se nemusí zachraňovat přeskoky volným kosmickým prostorem za pomoci kyslíkové bomby místo kosmického skútru na čínskou stanici, podobně jako „v hovadině roku“, Gravitaci.

  15. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Jak to tak šacuju, vše záleží na tom, jestli mají či nemají součástku na palubě. Ale zase, připravuje se CRS-11, takže, když teď trošku s přeháněním řeknu, že by stačilo to jen přístí týden naložit a bude to do pár dní nahoře. Ale taky pokud není nachystaná ani na zemi, tak by to mohlo odložit i start.
    Hlavně aby to nedopadlo jak tehdy při havárii záchodu, kdy odcházel jeden za druhým.

  16. pbpitko napsal:

    Ď. za info. Super, ako vždy.
    Držme palce nech to čo najskôr dajú do hromady !
    🙂

  17. Klasonoš napsal:

    Hlavne skandalni titulek, to uz dneska nesmi chybet ani u serioznich medii.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Mohl bych se zeptat, co je na titulku skandálního?
      Je MDM řídící počítač? Je
      Selhal? Selhal
      Nachází se na ISS? Nachází
      Nezlobte se, ale jak jinak by měl ten titulek znít?

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Tak mě napadá, napsat jako titulek Selhání MDM na ISS, to už by zase vypadal jak písnička od Ivana Mládka Zkratky. Bylo by to naprosto přesné, ale upřímně řečeno méně na první pohled pochopitelné, než je to teď. A mě nějak nepřekvapuje, že mají náhradní exemplář. Spíš bych byl překvapený, kdyby tam nebyl
        .

      • Petr Zelina napsal:

        Nic ve zlém, ale z titulku “Na ISS selhal řídící počítač” vzniká dojem, že se stal fatální problém a že nám ISS brzo spadne na hlavu. Například titulek “Na ISS selhal jeden z řídících počítačů” by byl vyzněním blíž k realitě.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Chápu Váš názor, ale nenapadlo mě, že by si někdo myslel, že má stanice jen jeden hlavní počítač (takový CML 🙂 ), který rozhoduje o všem.

      • Kamil napsal:

        Chápu ty poznámky kolegů jako ironický nedělní trolling…

    • android napsal:

      nesmysl, titulek je v tomto případě v pořádku.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.