Thomasův fotokoutek (13)

Třináctka není oblíbené číslo, ale věříme, že aktuální díl seriálu Thomasův fotokoutek, který má právě pořadové číslo 13 Vás nezklame. Ani tento týden nás totiž vyslanec Evropské kosmické agentury na Mezinárodní vesmírné stanici nepřestal zásobovat povedenými fotkami, které se tentokrát zaměřují spíše na krásy naší planety. Ale i dnes mezi nimi najdeme zajímavé snímky zachycující život astronautů na orbitální základně, která krouží 400 kilometrů nad našimi hlavami. Zajímá Vás co drží francouzský astronaut v ruce na úvodní fotce, chtěli byste vědět, co Thomase překvapilo na svátek sv. Valentýna? Udělejte si pohodlí a vydejme se na cestu kolem světa.

Krásný záliv v Acapulcu – Mexiko. Vypadá to na oblíbenou lokalitu – soudě podle počtu lodí, které jsou vidět. Těšíte se na prosluněné prázdniny?

Krásný záliv v Acapulcu – Mexiko. Vypadá to na oblíbenou lokalitu – soudě podle počtu lodí, které jsou vidět. Těšíte se na prosluněné prázdniny?
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Guadalajara – druhé největší město Mexika.

Guadalajara – druhé největší město Mexika.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Tenhle týden jsme začali nácvik úkonů pro záchyt lodi Dragon. Budu hýbat s robotickou paží, abych zachytil přilétající loď ve chvíli, kdy bude zaparkovaná kousek pod námi. Poletí ve formaci s ISS ve vzdálenosti zhruba deset metrů. Jako vždy to znamená hodně checklistů a procedur (sem by se hodil smajlík s nerdovskými brýlemi), ale kromě toho je potřeba i manuální ovládání. Ovladače jsou vidět v pravé části fotky – jeden joystick ovládá všechny rotace, další joystick zase řídí pohyby vpřed, vzad, doleva doprava nahoru a dolů. Je to jako když pilotujete letadlo, ale je to mnohem víc trojrozměrné.

Tenhle týden jsme začali nácvik úkonů pro záchyt lodi Dragon. Budu hýbat s robotickou paží, abych zachytil přilétající loď ve chvíli, kdy bude zaparkovaná kousek pod námi. Poletí ve formaci s ISS ve vzdálenosti zhruba deset metrů. Jako vždy to znamená hodně checklistů a procedur (sem by se hodil smajlík s nerdovskými brýlemi), ale kromě toho je potřeba i manuální ovládání. Ovladače jsou vidět v pravé části fotky – jeden joystick ovládá všechny rotace, další joystick zase řídí pohyby vpřed, vzad, doleva doprava nahoru a dolů. Je to jako když pilotujete letadlo, ale je to mnohem víc trojrozměrné.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Palermo na Sicílii – domovském ostrově mého kamaráda Lucy Parmitana.

Palermo na Sicílii – domovském ostrově mého kamaráda Lucy Parmitana.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Sopka Taranaki na Novém Zélandu má téměř kruhovou základnu, která vystupuje ze zelených lesů. Říká se, že vypadá jako japonská hora Fuji. Já věřím, že jednou zachytím i Fuji.

Sopka Taranaki na Novém Zélandu má téměř kruhovou základnu, která vystupuje ze zelených lesů. Říká se, že vypadá jako japonská hora Fuji. Já věřím, že jednou zachytím i Fuji.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Benátky, město gondoliérů a milenců, kteří se prochází kolem kanálů. Šťastný Valentýn!

Benátky, město gondoliérů a milenců, kteří se prochází kolem kanálů. Šťastný Valentýn!
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

1/2 Tak tuhle fotku jsem dneska vážně neplánoval. Věřte mi to nebo ne, ale díky nečekaným událostem jsem se díval z Cupoly během minutové pauzy mezi cvičeními a najednou jsme letěli nad jezerem ve tvaru srdce, které leží v Mongolsku. Valentýn na mne dnes znovu udeřil.

1/2 Tak tuhle fotku jsem dneska vážně neplánoval. Věřte mi to nebo ne, ale díky nečekaným událostem jsem se díval z Cupoly během minutové pauzy mezi cvičeními a najednou jsme letěli nad jezerem ve tvaru srdce, které leží v Mongolsku. Valentýn na mne dnes znovu udeřil.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

2/2 Tak tuhle fotku jsem dneska vážně neplánoval. Věřte mi to nebo ne, ale díky nečekaným událostem jsem se díval z Cupoly během minutové pauzy mezi cvičeními a najednou jsme letěli nad jezerem ve tvaru srdce, které leží v Mongolsku. Valentýn na mne dnes znovu udeřil.

2/2 Tak tuhle fotku jsem dneska vážně neplánoval. Věřte mi to nebo ne, ale díky nečekaným událostem jsem se díval z Cupoly během minutové pauzy mezi cvičeními a najednou jsme letěli nad jezerem ve tvaru srdce, které leží v Mongolsku. Valentýn na mne dnes znovu udeřil.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Je krásný za dne a úplně stejně krásný je i v noci – víte, co se říká – všechny cesty vedou do Říma.

Je krásný za dne a úplně stejně krásný je i v noci – víte, co se říká – všechny cesty vedou do Říma.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Startovní rampy Centre Spatial Guyanais, odkudESA, CNES a Arianespace vypouští rakety do vesmíru. Není snadné je najít mezi mraky. Dnes má Ariane 5 první letošní start, tak hodně štěstí! Nebudu mít možnost sledovat tenhle start ze stanice, ale věřím, že se mi někdy podaří vyfotit z vesmíru start rakety.

Startovní rampy Centre Spatial Guyanais, odkudESA, CNES a Arianespace vypouští rakety do vesmíru. Není snadné je najít mezi mraky. Dnes má Ariane 5 první letošní start, tak hodně štěstí! Nebudu mít možnost sledovat tenhle start ze stanice, ale věřím, že se mi někdy podaří vyfotit z vesmíru start rakety.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Letiště ve Funchalu má jedno z nejkomplikovanějších přiblížení na světě. Je blízko moře a prostor pro chybu je minimální. Navíc jsou tu časté boční větry, které umí být pěkně silné.

Letiště ve Funchalu má jedno z nejkomplikovanějších přiblížení na světě. Je blízko moře a prostor pro chybu je minimální. Navíc jsou tu časté boční větry, které umí být pěkně silné.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Ne, tohle není laserová puška proti nebezpečným mimozemšťanům. Jen zrovna kalibruju náš pistolový nástroj, který používáme při výstupech k utahování a povolování šroubů. V podstatě je to kosmický šroubovák, ale rádi mu říkáme PGT (pistol-grip-tool). Já vím, že jste trochu zklamaní … já taky! ;)

Ne, tohle není laserová puška proti nebezpečným mimozemšťanům. Jen zrovna kalibruju náš pistolový nástroj, který používáme při výstupech k utahování a povolování šroubů. V podstatě je to kosmický šroubovák, ale rádi mu říkáme PGT (pistol-grip-tool). Já vím, že jste trochu zklamaní … já taky! 😉
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Cannes! Tady jsem pracoval pro Thales Alenia Space, to byly časy!

Cannes! Tady jsem pracoval pro Thales Alenia Space, to byly časy!
Zdroj: https://c2.staticflickr.com

Progress i HTV už odletěly, náš Sojuz na spodní části stanice osiřel. Spodní straně se v kosmonautickém žargonu říká nadir. Druhý Sojuz je zaparkovaný na opačné straně, které se říká zenit. Jako útěcha se nám nabízí pohled na zakřivení Země a nádherný výhled na celý floridský poloostrov, což taky není k zahození.

Progress i HTV už odletěly, náš Sojuz na spodní části stanice osiřel. Spodní straně se v kosmonautickém žargonu říká nadir. Druhý Sojuz je zaparkovaný na opačné straně, které se říká zenit. Jako útěcha se nám nabízí pohled na zakřivení Země a nádherný výhled na celý floridský poloostrov, což taky není k zahození.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Další dávka dvojité vědy. Mám na sobě Skinsuit, zatímco pracuju s autonomními drony Spheres. Už jsem o Spheres (i o Skinsuitu) psal dřív, ale dávám je sem znovu, protože jsou opravdu mnohostranné. Dokáží sep ohybovat pomocí trysek se stlačeným plynem a vědci je mohou využít k různým úkolům. Tady zrovna provádíme experiment VERTIGO, kde se drony snaží navzájem spojit a přitom testují řídící software pro komplikované spojování ve vesmíru. Použili jsme stereokamery, aby mohl řídící počítač propočítat správný pohyb, který je nutný pro čisté spojení. Jsou to taková kosmická samořiditelná auta.

Další dávka dvojité vědy. Mám na sobě Skinsuit, zatímco pracuju s autonomními drony Spheres. Už jsem o Spheres (i o Skinsuitu) psal dřív, ale dávám je sem znovu, protože jsou opravdu mnohostranné. Dokáží sep ohybovat pomocí trysek se stlačeným plynem a vědci je mohou využít k různým úkolům. Tady zrovna provádíme experiment VERTIGO, kde se drony snaží navzájem spojit a přitom testují řídící software pro komplikované spojování ve vesmíru. Použili jsme stereokamery, aby mohl řídící počítač propočítat správný pohyb, který je nutný pro čisté spojení. Jsou to taková kosmická samořiditelná auta.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Bílá, kam okolo dohlédne a najednou pod námi hnědá země – je zvláštní jak to vypadá, že pole rozpustila okolní sníh na Ukrajině. Jaro se blíží!

Bílá, kam okolo dohlédne a najednou pod námi hnědá země – je zvláštní jak to vypadá, že pole rozpustila okolní sníh na Ukrajině. Jaro se blíží!
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Zimní krajina je magická i z ISS. Řeka Dněpr na sever od Kyjeva mi připomíná Hokusaiovy malby.

Zimní krajina je magická i z ISS. Řeka Dněpr na sever od Kyjeva mi připomíná Hokusaiovy malby.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Kyjev vypadá tak studeně, když je i z ISS vidět, že řeka pomalu zamrzá.

Kyjev vypadá tak studeně, když je i z ISS vidět, že řeka pomalu zamrzá.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

V noci se pyramidy hledají jen těžko. #pyramidfail Je to tak … ale aspoň byl hezký výhled na Káhiru.

V noci se pyramidy hledají jen těžko. #pyramidfail Je to tak … ale aspoň byl hezký výhled na Káhiru.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Záblesk slunce nás zastihl, když jsme přelétali nad hranicí pevniny a moře. Hledání odlesků je běžná technika při hledání a určování jezer, moří, oceánů a dalších vodních ploch – jak pro astronauty, tak pro družice, které sledují naši planetu.

Záblesk slunce nás zastihl, když jsme přelétali nad hranicí pevniny a moře. Hledání odlesků je běžná technika při hledání a určování jezer, moří, oceánů a dalších vodních ploch – jak pro astronauty, tak pro družice, které sledují naši planetu.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Z výšky to vypadá, jako kdyby tenhle nádherný písečný ostrov ustupoval … kdesi v Indickém oceánu.

Z výšky to vypadá, jako kdyby tenhle nádherný písečný ostrov ustupoval … kdesi v Indickém oceánu.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Loď ztracená uprostřed nicoty v Atlantiku – je šílené představit si, že jsme byli nejbližšími lidmi pro tyto námořníky, když jsme jim prolétali nad hlavou.

Loď ztracená uprostřed nicoty v Atlantiku – je šílené představit si, že jsme byli nejbližšími lidmi pro tyto námořníky, když jsme jim prolétali nad hlavou.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Suezský kanál! To, že jsou ty lodě vidět i z takové výšky, může znamenat jediné – jsou obrovské!

Suezský kanál! To, že jsou ty lodě vidět i z takové výšky, může znamenat jediné – jsou obrovské!
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Potřebuju pomoct s identifikací tohoto nočního města. V době, kdy fotka vznikla, jsme letěli zhruba od Paříže k Varšavě. (Lidé v komentářích nejčastěji tvrdí, že jde o Katowice – pozn. aut.)

Potřebuju pomoct s identifikací tohoto nočního města. V době, kdy fotka vznikla, jsme letěli zhruba od Paříže k Varšavě. (Lidé v komentářích nejčastěji tvrdí, že jde o Katowice – pozn. aut.)
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Jen zřídka dělám fotky Spojených států, protože můj kolega Shane Kimbrough tuhle oblast dokonale pokrývá, ale během tohohle přeletu měl zrovna hovor, tak Vám přináším město Charlotte.

Jen zřídka dělám fotky Spojených států, protože můj kolega Shane Kimbrough tuhle oblast dokonale pokrývá, ale během tohohle přeletu měl zrovna hovor, tak Vám přináším město Charlotte.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Krásné město Melbourne! Tohle je první fotka, kterou jsem tu udělal. Když si obrázek přiblížíte, můžete vidět auta, možná to jsou náklaďáky, mějte krásný den! Zelené obdélníky a ovál jsou místa, kde se minulý měsíc hrálo Australian Open. Slyšel jsem, že tu se tu tenhle měsíc hraje Australian Rules Football. Je to jakýsi zvláštní druh rugby, který byl ovlivněný basketbalem … Musím si o tom něco zjistit  a gratuluju ke zřízení nové ženské ligy.

Krásné město Melbourne! Tohle je první fotka, kterou jsem tu udělal. Když si obrázek přiblížíte, můžete vidět auta, možná to jsou náklaďáky, mějte krásný den! Zelené obdélníky a ovál jsou místa, kde se minulý měsíc hrálo Australian Open. Slyšel jsem, že tu se tu tenhle měsíc hraje Australian Rules Football. Je to jakýsi zvláštní druh rugby, který byl ovlivněný basketbalem … Musím si o tom něco zjistit 🙂 a gratuluju ke zřízení nové ženské ligy.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Mezinárodní letiště Addis Abeba (ADD/HAAB).

Mezinárodní letiště Addis Abeba (ADD/HAAB).
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

La Rochelle spojuje Ile de Ré s kontinentální Francií a je to nádherné přístavní město, které byste měli navštívit.

La Rochelle spojuje Ile de Ré s kontinentální Francií a je to nádherné přístavní město, které byste měli navštívit.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Krásná a masivní formace mraků nad východní Afrikou! Po letištích jsou mraky asi mou druhou posedlostí.

Krásná a masivní formace mraků nad východní Afrikou! Po letištích jsou mraky asi mou druhou posedlostí.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Alžír v noci vypadá, jako kdyby chtěl spolknout Středozemní moře.

Alžír v noci vypadá, jako kdyby chtěl spolknout Středozemní moře.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Neříkejte mi, že tohle nevypadá jako malba! Tedy až na to, že měří 100 × 100 km…

Neříkejte mi, že tohle nevypadá jako malba! Tedy až na to, že měří 100 × 100 km…
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Písečné duny vytvarované pískem na brazilském pobřeží – ráj kitesurfařů.

Písečné duny vytvarované pískem na brazilském pobřeží – ráj kitesurfařů.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Další noční město na Sicílii, ale nejsem si jistý, zda je to Lucova Catania.

Další noční město na Sicílii, ale nejsem si jistý, zda je to Lucova Catania.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

Zdroje informací:
https://www.flickr.com/

Zdroje obrázků:
https://c1.staticflickr.com/1/543/32737705261_05ae770b44_o.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2408/32045033683_8786af00e0_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2111/32039437403_aa41ec322e_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2592/32818631816_aac73a77fe_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/719/32039483913_615e8b0406_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2217/32880743545_56f2e81d4e_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/598/31959972485_cb22e3633c_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2903/32057141374_bf736c2deb_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2278/32085064313_0378e12508_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/499/32616300675_23bec1b52e_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/551/32454203082_4ddc72ef96_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/262/32700733352_d4c0af925d_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/543/32737705261_90abae0df6_k.jpg
https://c2.staticflickr.com/4/3938/32730540991_9c47314847_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2445/32700300162_e060cbe532_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2356/32853995085_310f6e6b1f_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/642/32704602366_8e4574eb09_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2934/32109555763_eb9bb215ef_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2913/32924317585_38b219dce2_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2250/32011358664_2c429e0b58_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/755/32621874381_cd71e0699d_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/765/31365447353_50c3fd62d8_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2839/32842846976_999bc76b96_k.jpg
https://c2.staticflickr.com/4/3874/32500010680_bfd8a1682e_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/768/32227364150_d12d86bc05_k.jpg
https://c2.staticflickr.com/4/3786/32859740345_43369ec3d5_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/745/32452480142_3b5ed9d6e6_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/483/31414444443_040927ca03_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/289/31415525263_19c2eac3f9_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/402/32483043431_fa9feb7449_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2175/32840951826_0ad20f45f6_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/1/505/32700510152_1bc61e127f_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2195/32472941340_3b4ae71af9_k.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2444/32473321940_90287208b4_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.