SpaceX dnes něco oznámí

„Oznámení od SpaceX zítra hodinu po poledni pacifického času“ – tenhle krátký tweet od Elona Muska před několika hodinami rozvířil krevní oběh všem fanouškům SpaceX. Dnes v deset večer našeho času by mělo dojít oznámení nějaké zajímavé informace. Možná půjde o tiskovou konferenci, možná SpaceX zvolí jinou formu. Otázkou je ale, co přesně to bude.Na internetu se nejčastěji skloňuje představení skafandrů pro posádku v lodích Crew Dragon. Ale padají i spekulace o oznámení termínu prvního letu Falconu Heavy, případně o jeho nákladu, jiní lidé zase čekají detaily o dopravním systému ITS, nebo spekulují o projektu satelitního internetu.

Zatím ani nevíme, zda se bude jednat o tiskovou konferenci, nebo zda bude ona novinka představena jen ve formě fotek,nebo článku. Jsme ale připraveni na všechny možnosti – podobu našeho článku necháváme otevřenou a přizpůsobíme se aktuálnímu průběhu. Pokud zjistíme, že SpaceX bude vysílat živě, vložíme do článku přehrávač s videem, případně přidáme odkaz na bližší informace. Pokud půjde o zajímavé téma (a my věříme, že ano), budeme se mu detailněji věnovat v samostatném článku.

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
http://i.imgur.com/xDGx0JO.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

122 komentářů ke článku “SpaceX dnes něco oznámí”

  1. jakubv napsal:

    BTW, narazil jsem na to, že jedno místo stálo pro dotyčné 150M USD, takže za ten let EM zinkasuje 300M usd….
    Kdyby jste nahodou si to někdo chtěl objednat, aby jste na to měli 🙂

  2. Vladimír Podivínský napsal:

    Tak něco pro odlehčení, i tací jsou mezi náma 🙂
    Snad první a jak se jim daří, tak poslední pokus. Dnes je prokázáno, že USA nikdy na měsíci nebyly. Jediné dochované archivy jsou v Hollywoodu. Naposledy Čínský robot monitoroval povrch měsíce a žádné známky jakékoliv návštěvy nenašel.
    Pokud je známo, tak USA za SSSR neměly motor, který by je tam dostal. Dnes, když chtějí USA nahorů, potom si musí koupit motor v Rusku.XXXDneska jste VYHRÁL ! Takovou pitomost už nemůže nikdo překonat – i když tady máme skvělé adepty. Ale nebojte se – máte zlato za prokazatelnou, krásnou větu
    Zdroj: https://m.novinky.cz/discussion?sznu=F3rkpqxa9ro244LL&dId=476826&aId=430621&sId=966&offset=0&count=12

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Někdy mám pocit, že takhle poplést a pomotat různé informace snad ani nejde.

    • maro napsal:

      Taky jste mu mohl odpovědět kruhem: „Je známo, že na tom Měsíci žádný čínský robot nebyl, Číňané to natočili jen ve studiu, takže těžko mohli něco amerického vyfotit“.

    • Kamil napsal:

      Já to používám pozitivně, říkám tomu Apollotest. Kdo blábolí o Apollu, obvykle blábolí i o všem ostatním.

      • maro napsal:

        Zrovna se dívám na skvělý rozhovor, který natočila po volbách 2016 americká reportérka se Snowdenem v jednom moskevském hotelu. Řekl jednu zajímavou větu o svém přínosu: „V roce 2013 byla myšlenka, že vláda Spojených států nahrává každý telefonní rozhovor na území USA jen bláznivou konspirační teorií. Dnes už není.“

      • Kamil napsal:

        A Snowden popírá, že Apollo bylo na Měsíci?

      • maro napsal:

        Nene. Snowden samozřejmě to Apollo nepopírá. Jen chci naznačit, že podle názoru na jednu konspirační teorii nemůžu hodnotit daného člověka celkově. Každý prostě něčemu věří a něčemu ne. Ale to o něm hned nevypovídá, že to je nebo není trouba a že nerozumí ničemu. A že konspirační teorie se časem můžou ukázat realitou.

  3. VaclavC napsal:

    Jak je na tom Drew Dragon s protiradiační ochranou?

  4. otaznick napsal:

    Koukám, že všichni astronauti Apolla 8 stále žijí (a pak, že kosmická radiace škodí… :). Určitě se těší, že by se mohly dočkat pokračovatelů. Sice nás čeká trochu toho amerického patosu, ale pro kosmonautiku to bude reklama jak hrom. Už se nemůžu dočkat těch živých HD záběrů z orbity Měsíce. 🙂

  5. Kamil napsal:

    Tak co bude nákladem prvního FH? Co kdyby vzali leteneho Dragona a poslali ho bezpilotne kolem Měsíce? Dokázal by přistát nebo by shořel? Ale i kdyby shořel, získali by dost zkušeností.

  6. Ľubomír Mlích napsal:

    Chlapci by měli nejdřív udělat oblet bez posádky. Stihnou to do 2018? Neměl by panenský let Falcon Heavy nést Crew Dragona?

    • Vojta napsal:

      Oblet bez posádky asi nebude třeba. Tou dobou bude mít Crew Dragon za sebou několik letů bez posádky a nejspíš i s posádkou na ISS. Jediné, co bude jiné, bude namáhání tepelného štítu při návratu, ale snad budou data z návratů z LEO dostatečně přesvědčivá. Falcon Heavy do té doby také minimálně jednou (a snad víckrát) poletí.

      • marian Redakce napsal:

        Celkom sa bavím na tom, ako sa mnohí veľmi pohoršili nad potenciálnym plánom NASA zmeniť EM-1 na pilotovanú misiu, avšak pri podobnom oznámení od SpaceX zaznievajú len same ovácie. Nie, to vôbec nebude rizikové, nevadí že Crew Dragon (na rozdiel od Orionu) nie je na podobnú misiu optimalizovaný, netreba žiadny testovací let, stačia data z návratu z LEO… No proste sranda 😉

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nemíchejte dohromady různé věci. U EM-1 vadí to, že se mění plány a hlavně, že jde o první použití lodi i rakety. Ani jedna z těchto věcí u plánu SpaceX není.

      • marian Redakce napsal:

        Dušan, chápem to dobre, že tu ti už vôbec nevadí, keby sa rovno uskutočnil let s obletom Mesiaca bez predchádzajúceho bezpilotného obletu, ale stačili by ti data získané z prevádzky Dragonu na LEO? A navyše nemáš ani žiadny problém, keby sa usadili do lode pri takejto misii len dvaja neprofesionálni miliardári? No ked myslíš…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Loď i raketa už budou odzkoušené, což je o level výš, než když letí na premiéru. Ano, ideální by byla nepilotovaná verze předtím (kdo říká, že třeba nebude) ale i tohle je lepší než úplná premiéra. A co se týče té amatérské posádky, tak loď bude řízená ze Země a posádka projde výcvikem. Rozepsat to mohu v článku.

      • Kamil napsal:

        Apollo8 byl taky teprve druhý let s posádkou. A bezpilotních Dragonů už letělo 10. O třiceti startech Falconu ani nemluvě.

      • Vojta napsal:

        Přesně jako píše Dušan Majer. Nevadilo by mi, kdyby SLS a Orion odzkoušeli tím, že by v bezpilotním režimu dopravili nějaké zásoby na ISS (dokovací adaptér by měl být podle normy IDSS, tak by měl sedět). Dokonce by se mi to líbilo, protože by to (v případě úspěchu) byl užitečný let. Nebylo by to dokonalé kvůli návratu menší rychlostí, ale test většiny systémů by byl provedený.

    • vedator napsal:

      Dam nohu do vody za to, ze pri prvom starte FH sa pokusia obletiet mesiac s uz letenym kusom dracika 🙂 Bez ohladu, ci sa im to podari, alebo nie, ziskaju neskutocne vela uzitocnych skusenosti a budu mat super PR. 🙂

      • jregent napsal:

        Úžas.Úžas.Úžas:-)

      • Pavel napsal:

        No tak logiku ve smyslu minimalizace rizika a zjistení jak/jestli to Falco Heavy k tomu Mesici zvladne, nez tam posadi lidi, by to mělo.

  7. Spytihněv napsal:

    Musk prohlásil, že let proběhne podle plánu, ale kdyby se NASA rozhodla obsadit loď svými astronauty, tak dostanou přednost. NASA má prý absolutní prioritu (tedy pokud jsem to správně pochopil).

  8. Kamil napsal:

    Celkově bych řekl, že by to mohla být důstojná oslava 50.vyroci Apolla, sice jen ve stylu A8, ale díky aspoň za to.
    Jestli to dobře chápu, tak to je náhrada za Red Dragonu 2018?

    • otaznick napsal:

      Ten termín určitě nebyl vybrán náhodně. Škoda jen, že se to nejspíš nestihne…

    • Skudlik napsal:

      Podle mě by mohli zvládnout klidně obojí. Pokud si let k Měsící zaplatí někdo ze svého, tak je to velmi dobře vymyšlené low-cost řešení pro testování. Přeci jen misi red-dragona bude muset Musk cvakat asi komplet ze své kapsy, takže proč nerozšířit mise o další, když to bude pro Muska „téměř zadarmo“..

      Let kolem Měsíce beru jako nutný mezikrok, pokud to Musk myslí vážně s letem lidí k Marsu. Nabízí se také testování nových technologií jako dokování více lodí, tankovaní na orbitě, atd.. Klasicky krůček po krůčku – tak jak mívá SpaceX ve zvyku…

      • Kamil napsal:

        RD 2018 byl zrušen a náhradní náklad pro FH oznámen nebyl, tak si myslím, že to bude tohle

  9. David napsal:

    Pro NASA to je možná podpásovka, ale pro Jeffa Bezose je dneska nejhorší den v jeho životě. Elon mu vylovil dvě největší ryby z jeho rybníčku! Vypadá to trochu jako Muskova pomsta za prezentaci New Glenna. Zatím tedy je obojí v teoretické rovině….
    Richard Branson se taky asi dvakrát neraduje, ale na něj se už skoro zapomnělo.
    BTW, čistě teoreticky – nešlo by tam s tím krámem přistát a zase se vrátit? Na samotný oblet Měsíce se nespotřebuje nic, potřebnou rychlost udělí (předpokládám) FH. Na Zemi se pak dá přistát taky bez paliva. Kolik tun paliva v tom tedy je zbytečně? Nebo se poletí jen s pár metráky paliva na korekční manévry?

    • maro napsal:

      Samozřejmě nemožné. Na odpich z oběžné dráhy Měsíce potřebujete ještě docela dost paliva a navíc tam to palivo musí kroužit, zrovna jako Apollo velitelská loď. Nemůžete s tím potřebným kvantem paliva zbytečně přistávat na povrchu, zbytečně ho brzdit a pak ho zase urychlovat.

  10. 3,14ranha napsal:

    Bude to zajímavé. Hlavně pokud se tímto způsobem prokáže, že crew verze dokáže zajistit „komfort“ posádce (velice relativní pojem 😀 ) pro delší let než je „taxislužba k ISS“ a také že tepelný štít vydrží návrat druhou kosmickou.

    • maro napsal:

      Tak poletí snad jenom tak tři lidi ne? A třeba tam zabudují příčku, aby měli aspoň na záchodě nějaké soukromí.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Letět by měli dva lidé.

      • maro napsal:

        No, dva jsou ti platící turisté, ale snad s nimi poletí i nějaký profesionál ze SpaceX, ne?

      • MartinH napsal:

        Proč vozit někoho dalšího, když je to jen váha navíc. V autopůjčovně, když si půjčujete auto, tak taky k němu nedostanete profesionálního řidiče, ale naopak musíte mít řidičák na auto. No a na oblet měsíce musíte mít řidičák na draka. 😀 Cenu takového řidičáku vám sdělí ve SpaceX 😉

      • Kamil napsal:

        Tak kdo jsou ti dva miliardáři s pilotním výcvikem? Musí být asi dost schopní, když jim Elon věří, že se naučí pilotovat Dragonu na úrovni profesionálních astronautů. Že by Page a Brin?

      • JardaP napsal:

        Maro: Ty profesionály z nich udělaj.

      • Spytihněv napsal:

        Dvoučlenná posádka v sedmimístné lodi, tomu říkám komfort.

      • Rudolf Šíma napsal:

        Třeba se jedná o svatební cestu. To by tam třetí křen překážel. 🙂

      • maro napsal:

        Byl by tam jako řidič v limuzíně. Za skleněnou přepážkou se záclonkou 😉

  11. Spytihněv napsal:

    Opět se rozbíhá závod o Měsíc. Mezi Američany….. a Američany 🙂

  12. Štěpán napsal:

    Myslíte si, že se start posune, nebo když jde o start s placenou posádkou, termín nadsadili a dodrží ho?

  13. HighLander napsal:

    … a čo takto pustiť fantáziu ešte ďalej?
    Pred pár rokmi Dennis Tito chcel v 2018 (2021) použiť Dragona s nafukovacím modulom na oblet marsu.
    http://www.space.com/19985-private-mars-mission-flyby-dennis-tito-infographic.html

  14. Al napsal:

    Tak to je dosť silná káva takto na noc. Už sa teším na ďalšie informácie.
    Space, the final frontier…

  15. Kamil napsal:

    Tak tohle je ten průlom, který mi chyběl. Prostě bomba. Můžu jít spát a bude se mi zdát o obletu Měsíce

  16. Michal napsal:

    Tak to je neskutečná paráda! Čekal jsem hodně, ale tohlě mě doopravdy dostalo.

  17. Ondra napsal:

    Vstávám ve čtyři ráno. Jestli to okamžitě neoznámí, tak žádám jednu letenku na ten oblet měsíce jako kompenzaci!

  18. Samo napsal:

    Ked to vynasobime Muskovym koeficientom dostavame interval 😀

  19. Gendibal napsal:

    Bereme to s rezervou, i kdyby to bylo od SpaceX. Konec roku 2018 znamená něco okolo roku 2020. Jen mimochodem, jak dlouho potrvá, než získají certifikaci FH na vynášení pilotovaných letů?

  20. Vladiczek napsal:

    „Holy shit. SpaceX says its going to send two people around the Moon in the 4th Q of 2018.“

    https://twitter.com/SciGuySpace

  21. Rudolf Šíma napsal:

    „Pane učiteli, už je čas!“ :-))) Tohle mi nedělejte! Jsem hypertonik. 🙂

  22. Gendibal napsal:

    Třeba mezitím zapomněl, že má vysílání, a odjel dělat něco jiného. A teď ho shánějí.

  23. Samo napsal:

    Dovolím si po Hujerovi pridať tiež jednu hláškuz filmu.“ Jà odcházím. Já odcházím. Nová doba. Musk má času dost. Já odcházím

  24. Charlie napsal:

    On si dává na čas schválně. Ten Hujer je pecka!

  25. Kamil napsal:

    Jak říká ten seržant ve filmu Černý jestřáb sestřelen: nic netrvá pět minut

  26. Tomáš napsal:

    Pokud byl ohlášen termín 10:00, je třeba brát v úvahu tzv. Muskův koeficient. 🙂

  27. Peter P napsal:

    Obletiet mesiac par rokov pred NASA by bola pre NASA tak trochu podpasovka. Boli by za hlupakov a trochu nezasluzene. Mozno to nebude nic spolocne s mesiacom.

  28. Michael napsal:

    No jo zapomněli jsme čas vysílání vynásobit maskovým koeficientem :/

  29. Michal Bursík napsal:

    Tak teď jsi mě Dušane dostal 😀
    Máš bod 🙂

  30. Kamil napsal:

    S Měsícem? První zkušební let ITS bude na Měsíc?

  31. Vincent Kerman napsal:

    Všichni ztichli, protože drtí F5. 😀

  32. Eso Rimmer napsal:

    Nebo možná půjde o oznámení, že jeho tajný bioinženýrský projekt se vymkl kontrole a že se všem Američanům omlouvá.

  33. Sierra Redakce napsal:

    Ze by třeba slavnostní rollout fh? 😀

  34. Eso Rimmer napsal:

    Oznámí, že myši jsou v pořádku.

  35. Germanicus napsal:

    Bude to zive,nebo Elon jen neco tweetne?

  36. Radim Redakce napsal:

    To je přesně ten moment, kdy si říkám „Kosmonautix je fakt k nezaplacení“!!!

  37. tonda napsal:

    JPP a rádio Jerevan hlásilo,že Elon skoupil pozemky na Vostočném a začne stavět rampu pro ITS!
    Ale tomu já nevěřím,myslím si,že to bude informace ohledně tý prasklý nádrže,dobře věděli,proč to zkoušejí na moři!Prvá zkouška byla na nominál a po prohlídce byla zkouška destrukční,co to vydrží.Jen věřím a držím palce,aby to byla jakákoliv informace,ale POZITIVNÍ!!Dušane,prosím,dej sem stručnej výtah pro nás,co neumí anglicky,nebo neusnu!Díky!!

  38. Spytihněv napsal:

    Tak tohle může znamenat jen jedno. Ale bohužel nevím co….

  39. Kamil napsal:

    Elon konečně prozradí, že je ztroskotalý mimozemšťan, že Vogonské lodě nepřiletí a že tedy ten hvezdolet bude muset postavit sám

  40. Ketivab napsal:

    Podle mě to termín FH nebude, už jen proto, že start závisí na různých faktorech jako oprava SLC40, tudíž by se mohl snadno posunout. Možná něco jiného okolo FH jako třeba náklad, i když si nejsem jistý, jestli by z toho Elon dělal nějaké větší oznámení. Jinak v jedné anketě, si lidé FH tipovali nejvíce. 🙂
    Mám pocit, že nedávno SpaceX koupila budovu pro stavbu satelitů, takže možná něco s tím. Představení ohledně ITS mi přijde nepravděpodobné (max. nějaká spolupráce s někým?).
    Osobně si tipuji skafandry, ale neříkali někdy, že je představí až budou znát složení posádky pro první let Crew Dragonu?

    • goodman napsal:

      Vsadil bych, že ITS to určitě nebude (strašně rád bych se mýlil). Protože není prostě co oznamovat, vše je teprve v úplném zárodku.

      • Ketivab napsal:

        Tam by to opravdu mohla být jen asi nějaká informace o spolupráci – jako např jim SAE dají miliardy dolarů na zajištění transportu 😀
        Někdo ještě tipoval info o prasklé nádrži, ale kvůli tomu by asi Musk nedával takové oznámení.;)

  41. goodman napsal:

    Já si myslím, že nám Space X oznámí asi tohle – Země je placatá! Ale to už všichni víme, protože kdyby nebyla, tak by přece jižani spadli dolů do vesmíru 😉
    …….. osobně hádám na oznámení startu Falconu Heavy (osobně bych raději ITS, ale nemohu být nenažraný.

  42. Peter P napsal:

    1pm PST znamena pravdepodobne 10pm naseho casu, tak dufam, ze to bude dobra sprava. Dnes si ziadne zle spravy nezelam.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.