Daphnis – měsíc v prstencích

Kolem Saturnu krouží mnoho zajímavých objektů, které každý den sehrávají zajímavé příběhy. Dnes Vás proto rádi seznámíme se saturnovým měsícem Daphnis. Jeho oběžná dráha leží v prstencích plynné planety a jeho gravitace s sebou strhává některé úlomky z prstenců. Tím vzniká zajímavá zvlněná struktura v Keelerově mezeře v prstenci A. Nově zveřejněný snímek je složený z několika fotek a ukazuje více vln, než dříve. Samotný Daphnis je poměrně malý – v průměru měří jen kolem osmi kilometrů, ale i to stačí na to, aby jeho gravitace narušila dráhu drobných částic v prstenci A.

Jak měsíc prolétá mezerou, vytváří za sebou zvlněné struktury v horizontálním i vertikálním směru. Podobné fotky nabízí vědcům podrobný pohled na komplikované interakce mezi měsíci a prstenci, ale i navzájem mezi částicemi, které tvoří prstence. Na výše přiložené fotce vidíme, že Daphnis vytvořil svým průletem hned tři vrcholy vln. V každém z těchto vrcholů se tvar vlny mění podle toho, jak do sebe naráží částice, které jej tvoří. Detailní pohled na okolí Daphnis zároveň odhalí, že se u něj nachází tenký pás materiálu, který vypadá, jako kdyby byl přímo odtržen z prstence A.

Snímky vznikly ve viditelném spektru za použití kamery s úzkým zorným polem. Sonda Cassini se při pořízení fotek pohybovala zhruba 28 000 kilometrů od Daphnis. Někoho možná zaujme i informace o úhlu, který svíralo Slunce, Daphnis a Cassini – bylo to 71°.Obrázek má rozměry 1920 × 1080 obrazových bodů a jeho rozlišení je 168 metrů na obrazový bod.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
http://photojournal.jpl.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia17212.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Daphnis – měsíc v prstencích”

  1. Racek napsal:

    Stejně, takhle blízko prstenců a pořád tu sondu nic netrefilo, že.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.