První komerční start čínské raketky

Nadpis článku je opravdu správně – nosič Kchuaj-čou 1A s nosností 300 kilogramů na nízkou oběžnou dráhu je opravdu malá raketa. Dnes ráno v 5:11 našeho času se tento nosič na tuhé palivo vydal k obloze se třemi malými satelity. Start z kosmodromu Ťiou-čchüan v severozápadní části pouště Gobi podle všeho dopadl úspěšně. Raketa vyvinutá s cílem nízkých nákladů a rychlé připravitelnosti ke startu už do vesmíru startovala v minulých letech dvakrát – vždy s tajným nákladem čínské vlády, ale dnešní start přinesl několik vylepšení na samotné raketě a navíc šlo o první komerční zakázku.

Kchuaj-čou, což v čínštině znamená rychlá loď, je s největší pravděpodobností odvozená od balistických střel a k převozu na startovní rampu používá kolový transportér. Vynesení jednoho kilogramu nákladu tímto nosičem by mělo stát přibližně 10 tisíc dolarů, tedy zhruba čtvrt milionu českých korun. Podle amerického armádního sledovacího systému dopravila raketa náklad na téměř kruhovou oběžnou dráhu ve výšce 528 – 543 kilometrů, která je skloněná k rovníku o 97,5°.

Družice JL-1

Družice JL-1
Zdroj: http://spaceflight101.com/

Jednou ze tří vynesených družic byla JL-1, která se také označuje jako Lingqiao 3 a jde o součást systému Jilin, který je určený ke sledování Země. Nová družice se připojí k satelitům vypuštěným v prosinci 2015 na raketě Dlouhý pochod 2D. Systém Jilin spravuje státem vlastněná společnost  Chang Guang Satellite Technology Co. Ltd. Zbývající dvě družice jsou experimentální cubesaty XS-Y1 a Caton-1. Zatímco první jmenovaná bude testovat komunikaci v úzkém komunikačním pásmu, druhá ozkouší systém pro přenos dat přes velmi krátké vlny VHF.

Tento start byl zároveň prvním, který proběhl pod hlavičkou organizace CASIC (China Aerospace Science and Industry Corp.). Ta si dává za cíl získat do roku 2020 na globálním trhu s malými satelity rovnou pětinový podíl.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/01/135967088_14839523526411n.jpg
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2015/10/lqsat.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

15 komentářů ke článku “První komerční start čínské raketky”

  1. Dan napsal:

    Musím se přiznat, že mi přepis „Kuaižou“ moc nejde přes oči/jazyk (vypadá to jako Šenžou). Neměl by být přepis názvu nosiče Kchuaj-čou / pinyinem Kuaizhou?
    Jinak ale díky za upřednostnění českého transkriptu a hlavně za zajímavou informaci.

  2. ptpc Redakce napsal:

    Výborný článok, opäť som sa dozvedel nové informácie.
    Len taká pripomienka – neštartovala raketa náhodou o 5:11 hod?
    A chcel by som sa spýtať – v ktorých rokoch to už štartovala v minulosti?

  3. Lubix napsal:

    Tenhle start mi tak nějak unikl, díky za kvalitní článek.

  4. Raton napsal:

    A samozrejme dakujem za clanok 😉

  5. Raton napsal:

    300kgx10k USD = 3mil.USD za vlastny start je viac nez konkurencieschopna ponuka. Cele v kontexte Electron-u od Rocketlabs, 150kg + 500km orbita za 4,9 mil. USD

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.