Kosmotýdeník 221 (5.12. – 11.12.)

Pět startů v jednom týdnu. To se nestává až tak často. Pravidelné shrnutí těch nejzajímavějších kosmonautických událostí z právě uplynulého týdne, tak bude mít opravdu o čem mluvit. Starty se pěkně rozložily mezi Japonsko, USA, Indii, Čínu a Evropu. O většině z nich jsme vás již informovali, na ten včerejší, čínský, se podíváme blíže. Nevynecháme však ani dění u Jupiteru, kde sonda Juno dnes prodělává svůj třetí vědecký průlet. Přeji vám příjemné čtení a hezkou neděli.

Juno dnes dělá vědu

Americká sonda Juno, která byla vypuštěná 5. srpna 2011 a 5. července 2016 dorazila k největší planetě sluneční soustavy, prodělává dnes třetí oběh kolem Jupiteru. To znamená, že projde bodem nejbližšího přiblížení, který ji současná orbitální dráha poskytuje. To je také ideální čas pro pořádnou vědeckou práci. Na té se dnes podílí sedm z osmi vědeckých přístrojů.

Juno dnes potřetí prolétá nejnižším bodem její oběžné dráhy kolem Jupiteru

Juno dnes potřetí prolétá nejnižším bodem její oběžné dráhy kolem Jupiteru
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Sonda se v době nejbližšího přiblížení k planetě bude pohybovat rychlostí 57,8 km/s vůči Jupiteru, což je rychlost značná. V době nejbližšího přiblížení se pak Juno bude pohybovat 4 150 kilometrů nad vrchními vrstvami atmosféry. Hlavním úkolem tohoto průletu bude vůbec poprvé měření gravitačních anomálií planety. Díky tomuto měření se otevře náhled do vnitřní stavby planety a tím cesta k pochopení minulosti i její budoucnosti. Výsledky z tohoto výzkumu pak můžeme očekávat v příštích měsících.

Nicméně je třeba připomenout nehezké podmínky, které při těchto průletech vládnou. Jupiter má velmi silnou radiaci a sonda při každém průletu dostává opravdu silné dávky, které pro citlivou elektroniku nejsou zrovna příjemné. Aktuálně sonda obíhá po velmi protáhlé eliptické dráze, kde většinu času tráví v bezpečné vzdálenosti od planety. Aktuální perioda oběhu tak trvá 53,4 dne. Už v polovině října však měla sonda zbrzdit a usadit se na méně eliptické dráze s kratší oběžnou dobou. Nejistota ohledně ventilů palivového systému hlavního motoru však vedla tým k tomu, aby tento manévr odložil. Nyní k tomu řekl Rick Nybakken, projektový manažer mise toto: „Máme vitální kosmickou sondu, která obdivuhodně plní své poslání. Je zbytečné, abychom riskovali, a budeme se vpřed pohybovat raději po drobnějších krůčcích.“

Telekomunikační hi-tech satelit

O startu rakety Delta IV s armádním satelitem WGS-8 jsme vás informovali v den startu a vy si v tomto článku můžete i nadále prohlédnout záznam vypuštění rakety. Podívejme se však blíže na zajímavý armádní satelit. Jedná se totiž o novou generaci telekomunikačních satelitů určených pro šifrovanou vojenskou komunikaci USA a jejích vojenských partnerů.

Sada satelitů WGS navazuje na starý systém komunikačních družic DSC, které postupně dosloužily na počátku 21. století. Původně byl projekt WGS plánovaný jako přechodný, před nasazením vysokorychlostních telekomunikačních satelitů TSAT. Nicméně v rámci projektu WGS se postupem doby předstihl technologický vývoj určený pro TSAT a ten byl v roce 2009 zrušen a plně nahrazen rozšířeným programem WGS. Přičemž k prvním čtyřem družicím WGS objednaným v roce 2003 se v roce 2006 přidala ještě pátá, v roce 2007 si australská vláda zaplatila stavbu šestého výměnou za to, že bude moct systém využívat také a konečně v roce 2012 začala stavba kusů 7, 8, 9 a 10. Tento týden startoval osmý, který má novou technologii. Nicméně devítka, kterou si zaplatila Kanada, Dánsko, Lucembursko, Nizozemsko a Nový Zéland bude patřit ještě do kategorie předešlé generace a bude startovat příští rok.

Nyní se podívejme na WGS-8. Ten je oproti starší generaci vybaven rychlejšími transpondéry, které pracují v X a Ka pásmu a mají širší pásmo pro komunikaci. Jsou tak schopné přenést více dat a bezpečněji. V řeči čísel se oproti předchozí verzi přenosová rychlost zvýší z 6 gigabitů za sekundu na 11 Gbps.

Stavbou těchto satelitů je pověřen Boeing a jejich konstrukce je založená na konstrukci BSS-702HP, která je v základních parametrech společná i pro komerční telekomunikační družice.  Satelit je určen pro práci na geostacionární oběžné dráze s životností 14 let. Natankovaný satelit WGS-8 váží 5 987 kilogramů a jeho cena byla odhadnuta na 354 milionů dolarů. Nyní se podívejte na sérii povedených snímku ze startu.

Start rakety Delta IV se satelitem WGS-8

Start rakety Delta IV se satelitem WGS-8
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Start rakety Delta IV se satelitem WGS-8

Start rakety Delta IV se satelitem WGS-8
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Delta IV vynáší WGS-8

Delta IV vynáší WGS-8
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Kosmický přehled týdne:

Včera večer se k již tak co do startů velmi bohatému týdnu, připojila ještě Čína. Ta pomocí rakety CZ-3B z kosmodromu Xichang Satellite Launch Center úspěšně vynesla novou meteorologickou družici Fengyun-4A. Družice o váze 5 300 kilogramů směřuje na geostacionární dráhu a má předpokládanou životnost 5 let. Jedná se o první exemplář druhé generace čínských meteorologických družic, který by v roce 2018 měl doplnit ještě identický bratr Fengyun-4B. Na palubě bychom našli pět vědeckých přístrojů. (GIIRS – Geostationary Interferometric Infrared Sounde, LMI – Lightning Mapping Imager, AGRI – Advanced Geostationary Radiation Imager, SEMIP – Space Environment Monitoring Instrument Package a DCS – Data Collection Service). Záznam ze startu i fotografie naleznete níže.

Raketa CZ-3B

Raketa CZ-3B
Zdroj: https://i.imgur.com/

CZ-3B startuje

CZ-3B startuje
Zdroj: https://i.imgur.com/

Satelit Fengyun-4B při přípravě na start

Satelit Fengyun-4B při přípravě na start
Zdroj: https://i.imgur.com/

Jeff Bazos, zakladatel Amazonu a Blue Origin oznámil, že výstavba jejich nové velké továrny na Floridě, která bude vyrábět znovupoužitelné rakety, je v plném proudu a připravena být dokončena na konci roku 2017. Továrna má být využívaná pro výrobu nové těžké rakety New Glenn o výšce 82 metrů. Tato raketa má být nástupcem suborbitálního stroje New Shepard. Umístění výrobního závodu o ploše 750 tisíc metrů čtverečních blízko odpalovací rampy má zefektivnit přípravu raket na start.

Přehled z Kosmonautixu:

Na kosmické události velmi bohatý týden obohacený o několik startů, jsme vám opět zprostředkovali nejméně dvěma články denně. Pojďme si je shrnout. V neděli jsme krom shrnutí týdne nabídli i shrnutí celého měsíce listopadu v rámci našeho seriálu Vesmírné výzvy. Thomas Pesquet, který nyní pobývá na ISS, přináší na Zemi povedené fotografie s cennými popisy. Podívejte se na druhý díl foto seriálu Thomasův fotokoutek. V pondělí jsme se dočkali startu nejslabší evropské rakety Vega, která má vždy velmi rychlé starty. Podívejte se na záznam tohoto startu. Letos se Rusko poprvé od roku 1999 propadne v tabulce uskutečněných startů z prvního místa za USA a poprvé v historii jej dokonce předehnala Čína. To a další změny jsme pro vás shrnuli. 27. prosince se ve Zlíně uskuteční setkání, které bude lákavé zejména pro fanoušky společnosti SpaceX. Kosmonautika poměrně často přináší zlepšení a inovace do našich běžných životů. Nyní jsme se na příklad podívali na jednu novinku v hnojení. Raketa Delta IV úspěšně vynesla armádní komunikační satelit WGS-8. Podívejte se na záznam startu. Evropská sonda TGO, která je jen pár měsíců na oběžné dráze Marsu přinesla unikátní záběry marsovského měsíce Phobos. Návrat společnosti SpaceX zpět do služby po její havárii na startovací rampě se satelitem Amos-6 se letos už nestihne. Velmi smutná zpráva dorazila z USA. V úctyhodném věku 95 let zemřel první Američan, který se dostal na orbitální dráhu. Johnu Glenovi se budeme proto věnovat příští týden podrobněji. Rusko by rádo po roce 2020 zavedlo novou automatickou nákladní loď, která by nahradila letité Progressy. Třetí start tohoto týdne směřoval z Japonska k Mezinárodní vesmírné stanici. Záznam ze startu, který jsme Živě a česky komentovali, si můžete prohlédnout zde. Co všechno nese loď Kounotori-6 jsme zase uvedli zde. A ještě jednou z Marsu, tentokrát se díky sondě Mars Express proletíme nad údolím Mawrth Vallis.

Snímek týdne:

Velmi smutnou zprávu přinesl tento týden z USA. První Američan, který se proletěl po orbitální dráze a třetí Američan v pořadí, který letěl do vesmíru, John Glenn ve věku 95 let zemřel. Nicméně věk 95 let není zrovna malý a John Glenn má za sebou velmi zajímavý život. Budeme se mu věnovat příští týden podrobněji. Dnes tu zanechávám jen připomínku na muže, který svojí odvahou inspiroval mnohé jiné.

Ve věku 95 let zemřel John Glenn

Ve věku 95 let zemřel John Glenn
Zdroj: Facebook NASA

Video týdne:

Tým, který řídí Hubbleův kosmický dalekohled, nás tento týden vzal na fascinující výpravu do všech zákoutí a míst v Goddardově kosmickém středisku, odkud je tento veleznámý a fascinující stroj řízen. Tyto velmi unikátní záběry stojí za zhlédnutí.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/feature/jpl/nasa-juno-mission-prepares-for-december-11-jupiter-flyby
https://www.nasaspaceflight.com/2016/12/ula-delta-iv-wgs-8-launch/
http://space.skyrocket.de/doc_sdat/fy-4.htm
http://www.space.com/34942-blue-origin-giant-rocket-facility-takes-shape.html
http://spaceflightnow.com/2016/12/08/photos-additional-shots-of-successful-delta-4-rocket-launch/

Zdroje obrázků:
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15285036_10154682440361772_6236728402683797273_n.jpg?oh=b2c8f56c7fbee939328af78c55ff7e71&oe=58B79AB5
https://i.imgur.com/VHSS3nq.jpg
https://i.imgur.com/g3Q7CMZ.jpg
https://i.imgur.com/kEFoE4O.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/edu_juno_mission_jupiter.png
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/12/02-2.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/12/04-2.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/12/06-2.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/12/14.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 221 (5.12. – 11.12.)”

  1. ventYl napsal:

    to video je brutalne. na niektorych zaberoch je vidno fakt archaicky hardware, beziace win95 a podobne ptakoviny. pripomienka toho, ze hubble je vo vesmire naozaj, naozaj dlho.

  2. Asdf napsal:

    Pro mě je nejpotěšující informace o továrně Blue Origin. Doufám, že pojedou rychle a New Glenn tu bude co nejdřív. A skutečný závod mezi Space X a Blue Origin začne 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.