ŽIVĚ: Atlas V přečkal závadu i požáry a čeká na start

Atlas V, který má na oběžnou dráhu vynést snímkovací satelit WorldView-4 si v minulých týdnech vybral pořádnou porci smůly. Nejprve předstartovní přípravy zastavil vadný ventil na zařízení pro tankování paliva. Šlo o první technický odklad během prvního startovního pokusu Atlasu V za čtyři roky a po více než třiceti startech. Výměna ventilu se z jednoho dne protáhla na dva, ale ani pak se nestartovalo – vyprahlou Vandenbergovu základnu zasáhly požáry, které se sice k rampě přiblížily, ale neohrozily ji. Při startu by ale areál museli opustit hasiči a to by bylo příliš velké riziko. Start tak nakonec sklouznul až na 11. listopadu, konkrétně na 19:30 našeho času. V dnešním článku Vám nabízíme možnost sledovat start živě a přidáme i jednu zajímavost.

Na závěr mi dovolte ještě jednu osobní poznámku. Pro spoustu lidí bude tento start jen dalším vypuštěním Atlasu V v řadě. Ale já k němu mám bližší vztah. Tahle raketa byla prvním nosičem, který jsem na vlastní oči viděl stát na startovní rampě. Bylo 16. září a já byl zrovna na návštěvě v Kalifornii. Společně s Davidem Pavlíkem jsme vyrazili na Vandenbergovu základnu, odkud měl Atlas V startovat. Silnice Ocean Ave vedoucí z městečka Lompoc byla obsypána lidmi, kteří na skládacích židličkách hleděli k obzoru, odkud měla za pár minut raketa odstartovat. Za pár minut po našem příjezdu ale přišla zpráva, že se start kvůli technické závadě odkládá.

Jak lidé odjížděli, policie postupně uvolňovala zátarasy, které měly zabránit zablokování relativně úzké cesty vedoucí k jedné z bran kosmodromu. Vydali jsme se tedy k pobřeží, odkud byl přímý výhled na startovní rampu. Tato místa jsou vždy obsazena jako první, kdo přijede později, musí zaparkovat dál. A tady jsem ji spatřil. Vzdálená asi pět kilometrů vzdušnou čarou, zahalená v mlze, která se zrovna valila od oceánu, přesto se dal rozeznat její typický tvar se čtyřmetrovým aerodynamickým krytem. Vytáhl jsem tedy foťak a zkusil ji zvěčnit. V hledáčku nebylo vidět skoro nic, směr focení jsem spíše odhadoval. Následná úprava v editoru fotek sice trochu pomohla, ale i přesto to není žádná sláva. Níže přikládám asi nejpovedenější snímek rakety, ze které ještě stoupala zkondenzovaná vlhkost.

Raketa Atlas V s družicí WorldView 4 na startovní rampě 3E na Vandenbergově základně v Kalifornii

Raketa Atlas V s družicí WorldView 4 na startovní rampě 3E na Vandenbergově základně v Kalifornii
Foto: Autor

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/11/worldview4_art-1024×614.jpg
Autor

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Atlas V přečkal závadu i požáry a čeká na start”

  1. Jiný Honza napsal:

    Díky za tu Vaši fotku. Z ní mám intenzivní, i když mlhavý pocit, že ta raketa opravdu existuje. 🙂

    Videa ze startu jsou poslední dobou tak dokonale vyhlazená a stabilizovaná, že je mám problém odlišit reálné záběry od počítačových simulací.

  2. Steve napsal:

    Dobrý den, jsem fanoušek webu kosmonatix.cz, který přináší profesionální zpravodajský servis z kosmonautiky a novinky z výzkumu vesmíru, to vše podané populární a srozumitelnou formou i pro širokou veřejnost.

    Dovolil bych si 2 dotazy:

    1) Jak vznikl název kosmonautix ? Co symbolizuje to „x“ na konci ?

    2) Dočkáme se letos ještě nějakého dílu Vesmírné dotazy na Streamu.cz ?
    Poslední díl byl uveden začátkem června 2016 a za chvíli bude konec
    roku a jsem smutný (a nejenom já), že další díly oblíbených Vesmírných
    dotazů stále nepřicházejí.
    Čekatelů na dotazy a odpovědi je už evidentně tolik, že bude trvat při
    tomtu tempu roky, než se tazatel dočká odpovědi a kdo je třeba v 
    důchodovém věku, tak se odpovědi na svůj dotaz už nemusí dožít.

    Díky a přeji hodně zdaru.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký večer, v první řadě moc díky za pochvalu. Mám opravdu radost, že se Vám náš portál líbí. A vzhůru na dva dotazy:

      1) Dříve náš portál tvořilo pouze fórum, které sídlilo na adrese vesmir.thos.cz. Časem jsme ale pochopili, že bude lepší přejít na vlastní doménu, která nám nabídne nové možnosti (včetně subdomén) a která bude mít navíc i uživatelsky přívětivější a snáze zapamatovatelný název. Přemýšleli jsme nad různými názvy a na našem prvním srazu členů našeho fóra jsem se o našem přemýšlení zmínil Tomáši Přibylovi. Ten chvíli přemýšlel a pak řekl, že ho napadl název kosmorama, nebo kosmonautix. První možnost jej napadla ve vztahu k seriálu Futurama, druhý nápad odvodil od již existujícího projektu astronautix. Kosmoramu jsme nakonec zavrhli protože pražské planetárium tento název používá pro nějaký svůj program a tak nám zůstal kosmonautix, který se nám velmi zalíbil. Nemělo to symbolizovat nic konkrétního, jen to pěkně znělo, dobře se to pamatovalo a hlavně to evokovalo naše zaměření.
      2) Bohužel, vím o tom a samotného mne to mrzí. Velmi rád bych do konce roku natočil nějaký díl, ale nemám na to čas. Štve mne to, ale pokaždé raději svůj čas investuju do něčeho, co je v té chvíli důležitější. Ale snad se mi podaří do konce roku něco natočit. Věřte mi, že mne tato situace opravdu trápí. Abych to aspoň trochu urychlil, nebude v příštích dílech tradičních 11 dotazů, ale 15, ať to utíká rychleji.

  3. Peter P napsal:

    Waw paradna fotka. To musel byt zazitok. Skoda, ze sa start odlizil. Ja som si vsimol, ze v tom obdobi bolo od Dusana len par clankov, mozno ziaden, ale kolegovia to vynahradili a stranky poskytli mnoho zaujimavych informacii. Dufam, ze pan Pavlik zaistil i nejaku navstevu priamo v SpaceX. To bude moja prva cesta ked sa niekedy dostanem do CA.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.