ANKETA: Na co se v roce 2017 těšíte nejvíce?

Logo kosmonautix.cz

Pomalu se nám blíží konec roku a s ním i čas těšení se na to, co nám přinese následujících 365 dnů. Na poli kosmonautiky nás toho čeká opravdu hodně. Sice se nemůžeme těšit na žádný meziplanetární let, ale i přesto bude rok 2017 plný zajímavých momentů – snad již konečně přijde na řadu premiérový start rakety Falcon Heavy, soukromé firmy SpaceX a Boeing by rády provedly první starty soukromých pilotovaných lodí, na vypuštění čekají i vědecké teleskopy Spektr-RG, TESS či CHEOPS.

Pokračovat bude i příprava na novou americkou éru, jejímž nejatraktivnějším bodem má být podzimní statický zážeh prvního stupně rakety SLS. Snad již konečně se ISS dočká ruského modulu Nauka a Čína by ráda otestovala první exemplář automatické zásobovací lodi Tiančou. U Saturnu zase skončí unikátní mise sondy Cassini a i její zánik v oblačnosti planety přinese mnoho zajímavých informací. V anketě, která poběží minimálně do konce roku můžete označit až tři možnosti, kterým udělíte hlas.

Jako vždy bude součástí tohoto článku i vyhodnocení právě skončené ankety. Ptali jsme se Vás, kolik článků na našem webu čtete. Anketa byla spuštěna 29. srpna letošního roku a celkem v ní hlasovalo 1 570 čtenářů, což je v historii našich anket rekordní počet. Výsledky dopadly takto:

Výsledky ankety „“Na našem blogu vychází dva články denně. Kolik jich čtete?

Výsledky ankety „“Na našem blogu vychází dva články denně. Kolik jich čtete?
Zdroj: Autor

V rámci vyhodnocení si dovolím připomenout anketu, kterou jsme na našem webu vydali v létě 2014. Ptali jsme se Vás, zda si na našem webu vybíráte články, které si přečtete. Tehdy hlasovalo 32% čtenářů pro možnost, že čtou všechny články, zatímco 68% lidí četlo pouze některé články. Je opravdu zajímavé, jak se za dva a čtvrt roku situace úplně obrátila. Všechny (nebo téměř všechny) články čte podle ankety 52% čtenářů, tedy těsná nadpoloviční většina. To je pro nás opravdu mimořádná pochvala, za kterou Vám děkujeme, opravdu nás to těší.

Další překvapivá věc, kterou anketa odhalila, se nachází na pomyslném chvostu pořadí. Podle ohlasů v komentářích a někdy i podle hvězdičkového hodnocení článků jsme se domnívali, že čtenáři preferují spíše dlouhé články a ty krátké se jim nelíbí. Anketa ale ukázala přesný opak – 10 lidí nám sdělilo, že čtou jen krátké články, naopak pouze dlouhé články čtou podle ankety „jen“ tři lidé.

Rozhodně to však neznamená, že bychom rezignovali na dlouhé články. Vždy jsme je brali jako rodinné stříbro našeho portálu a tak se k nim stavíme i nadále. Je ale pozitivní vědět, že krátké články mají své fanoušky, kteří oceňují jejich formát, vyhovuje jim aktuálnost a možnost informovat i o menších tématech, která nevydají na hlavní článek dne.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem čtenářům, kteří hlasovali v ukončené anketě. Od založení našeho portálu si zakládáme na zpětné vazbě od čtenářů a ankety jsou k tomuto účelu ideálním prostředkem. Budeme proto rádi, pokud budete hlasovat i v nové anketě – pomůžete nám zjistit, jaká témata jsou u našich čtenářů populární a na co se máme při tvorbě článků primárně zaměřit.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

23 komentářů ke článku “ANKETA: Na co se v roce 2017 těšíte nejvíce?”

  1. Bořek napsal:

    Chystáte něco k tomu Spekteru, Echo a TESS?

  2. Jirka napsal:

    Podle mne si příliš berete výsledky anket, které mají často špatně položené otázky a pak interpretujete jejích výsledky, ne nutně správně. Kdyby byla otázka „máte rádi/radši delší články“, mohl by být výsledek úplně jiný. Kdo by odpověděl „čtu jen dlouhé články?“ Vždyť je to nesmysl. Ten, kdo má málo času (50%) čte jen krátké články a ten kdo má víc času (50%) čte všechno. Proč by nečetl krátké články?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za názor. Jde o to, že se u krátkých článků čas od času objeví komentáře ve stylu „tohle není plnohodnotný článek“ a podobně. Stejně tak mají krátké články někdy nižší hvězdičkové hodnocení než ty dlouhé. Proto nás těší, že anketa ukazuje, že i krátké články mají svůj význam a své čtenáře.

  3. CBDave napsal:

    Omlouvám se, nebudu hlasovat. Nemůžu si vybrat jen 3. Já se těším úplně na všechno, co s vesmírem souvisí. Díky 🙂

  4. Jiří Kos napsal:

    Chtěl bych vidět toho fantastu, který se nejvíc těší na start modulu Nauka v roce 2017 (proč zrovna 2017?). Jinak samozřejmě všechno dobrý.

  5. Tomáš napsal:

    Přátelé, Vaše články jsou naprosto exkluzivní zejména z odborného hlediska a také díky tomu, že u nás neexistuje žádný jiný podobný portál. To co děláte je perfektní a osobně věřím že nejsem sám, ale moc rád bych vás i podpořil nějakou finanční částkou. Za kvalitní počtení se dřív běžně platilo (časopisy, knihy) a vy si finanční ocenění zcela jistě zasloužíte. Svým způsobem i pomáháte dostat do podvědomí lidí důležitost kosmonautiky a jejího rozvoje. Jednou za stovky let to bude něco tak samozřejmého, že si to ani nepovedeme představit.

    S pozdravem
    Tomáš

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Děkujeme moc za pochvalu. Opravdu nás těší, že naše články rád čtete a že se k nám rád vracíte. Věřte ale, že to pro peníze opravdu neděláme. Baví nás to. Největší odměnou jsou pro nás spokojení čtenáři. Více než finančními prostředky nám pomůžete tím, když o našem portálu budete mluvit s ostatními lidmi a uděláte nám reklamu. Máme třeba čtenáře, kteří dávají tématické odkazy na naše články do diskusí u článků na různých zpravodajských webech. Zkrátka a dobře peníze opravdu nejsou nutné, podpořit nás můžete i jinak. Ale pokud byste přecijen chtěl sáhnout k podpoře finanční, můžete kontaktovat jednotlivé autory pomocí e-mailu. Kontakty jsou uvedeny v sekci Redakce. A ještě jednou děkujeme za krásná slova. Opravdu si toho vážíme.

      • Štěpán napsal:

        Nedělejte z nás labutě. Všichni ví, že to něco stojí. Provoz stránek, občas nějaká ta cesta, a vy tomu venujete opravdu hodně času (čas=peníze). A někteří lidé prostě neví jak pomoci, nebo na to nemají vlohy. A finanční pomoc je nejjednodušší . Myslím si, že by stálo za to se nad tím zamyslet a tuto možnost zpřístupnit. Samozřejmě že jsme spokojení čtenáři, pro některé z nás to je prostě srdcová záležitost a radi bychom pomohli. Ale třeba já anglicky umím špatně a to je jeden z nejdůležitějších umů, co člověk musí umět (překládá články). Taky na to nemám moc času. Ale „jen“ říkali o tom ostatním mi přijde prostě málo a navíc to lidi kolem me spíše štve :/
        No tak si to nechte projít hlavou. Ale ať už se rozhodnete jakkoliv, budu vás mít rád a budu sem vždy chodit plný očekávání, co se dnes nového přihodilo ♥

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc za pěkná slova. Finanční náklady na chod stránek nejsou moc vysoké a cest není mnoho. Jak jsem psal panu Tomášovi – pokud někdo chce kromě šíření informací o našem portálu i přispět finančně, může nás kontaktovat přes maily a domluvit se na poslání čísla účtu. Ale nikam veřejně to dávat nechci – rozhodně žádný banner nebo něco podobného. Sám bych se cítil špatně a bral bych to jako vytváření tlaku na čtenáře, což nechci.

      • zvejkal napsal:

        Dusan, vazim si transparentnost vasho prejavu a nazorov, to sa dnes az tak casto nevidi.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc!

  6. Spytihněv napsal:

    Co to? S Chang’e 5 se už nepočítá? Je přece nemožné, aby se nevešla do TOP 10.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Já jsem u ní našel termín 2017 s otazníkem, což je poměrně riskantní. Nakonec jsem se rozhodl ji do ankety nezařadit, byť jde bezesporu o zajímavou misi.

      • Spytihněv napsal:

        Ono těch riskantních (pokud jde o realizaci 2017) misí by se ve výběru našlo více. A pokud jde o zajímavost Chang’e 5, tak bych ji zasunul určitě mězi první trojku. To je ovšem mé subjektivní pořadí a nikomu ho nevnucuji 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        U ostatních zařazených misí je rok 2017 avizován, byť někdy jde o prosinec – viz Starliner. Nad Chang’e 5 jsem váhal, ale nakonec jsem si řekl, že nebudu riskovat.

      • marian Redakce napsal:

        A tak podľa mňa nemáš čo riskovať Dušan, je to len anketa 🙂 Ale ked už to berieš takto, tak je oveľa väčší risk tam umiestniť štart Nauky (ktorý veľmi pravdepodobne zase sklzne do roku 2018) ako neumiestniť tam štart Chang’e 5, ktorý sa s veľmi veľkou pravdepodobnosťou do konca roku 2017 aj uskutoční (z dostupných informácii sa zdá, že sonda je už z veľkej časti pripravená, viac-menej sa už čaká iba na zalietanie nosiča CZ-5).

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To je taky pravda. 😀

  7. Branislav Pecho napsal:

    Hmm, škoda, že sa dajú zvoliť len tri možnosti… Vyzerá to na vcelku atraktívny rok, dúfam, že sa podarí zrealizovať všetko a ešte mnoho ďalšieho. Ktohovie, čím nás prekvapia páni Musk a Bezos. A samozrejme NASA, Roskosmoss a ostatní.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.