Kampaň pro Vesmírné osudy skončila

Vážení čtenáři, jak jistě víte, úderem včerejší půlnoci skončila kampaň na podporu knižního vydání seriálu Vesmírné osudy. Rádi bychom poděkovali všem 145 příznivcům, kteří dohromady poslali 32 % potřebné částky, tedy 143 820 Kč. Když jsme projekt spouštěli, měl jsem za to, že i 10 % cílové částky bude obrovským úspěchem. Váš zájem předčil veškerá očekávání a jsme za to s Lukášem Houškou velmi vděční. Bohužel, nepodařilo se nám realizovat některé možnosti, jež mohly přinést do projektu finanční injekci. Suma, již se nakonec podařilo vybrat, nedostačuje na knižní vydání prostřednictvím Knižního startéru. Možná se to tak nejeví, ale texty Vesmírných osudů (včetně dvou osobností, které ve webové verzi nebyly zahrnuty) mají přes 1 000 normostran a pokud připočteme obrázky, nejednalo by se rozhodně o žádnou malou knížečku. Nechtěli jsme Vesmírné osudy „odbýt“ černobílým brožovaným miniaturním spiskem, proto jsme se rozhodli riskovat a vsadit na velkorysejší pojetí výtisků. Risk bohužel nevyšel…

V nejbližších dnech se začnou peníze všem přispěvatelům vracet na jejich účty a přibližně během týdne by měly být všechny pohledávky vyřešeny. Pokud dojde k nějakým nesrovnalostem, prosíme obracejte se na Knižní startér kontaktním formulářem (na stránce dole), eventuálně využijte další možnosti kontaktu. Budeme oba s Lukášem velmi pečlivě dohlížet na to, aby se vybrané peníze vrátily všem přispěvatelům do posledního haléře.

Včerejší půlnocí jsme tedy uzavřeli jednu kapitolu našich popularizačních snah, ovšem neznamená to, že bychom na Vesmírné osudy rezignovali. Průběžně se snažíme najít takové řešení, aby se nakonec Vesmírné osudy materializovaly ve hmatatelné podobě a nějaké nápady máme momentálně v zásobě.

Rádi bychom poděkovali Knižnímu startéru a Radkovi Červenému za poskytnutou příležitost a spolupráci. Největší dík ovšem patří všem, kteří náš projekt jakýmkoli způsobem podpořili. Vážíme si Vaší aktivity a jsme ohromně vděční za to, jaké máme fanoušky!

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

35 komentářů ke článku “Kampaň pro Vesmírné osudy skončila”

  1. pbpitko napsal:

    K tejto stránke som sa dostal až teraz – Kosmonautix sledujem len pír týždňov. Mrzí ma že táto knižná akcia nevyšla. Ak by sa situácia zmenila a našiel sa nový spôsob financovania rád prispejem.
    pb

  2. František napsal:

    Zdravím, pánové,
    vrátil jsem se z dovolené a našel nemilou zprávu na účtu, že mi od Vás přišly peníze zpět.
    Je to obrovská škoda, že to napoprvé nevyšlo…
    Co zkusit spolupráci s Extra Publishing, co vydávají TAJEMSTVÍ VESMÍRU?

  3. Radek Červený napsal:

    Dobrý den,
    za startér oznamuji, že jsou všechny platby vráceny.

    Děkujeme moc za podporu. Mrzí nás, že jsme nemohli pomoci vydat skvělou knihu.

    K názorům v diskuzi… Cílová částka nebyla přestřelená. Jen samotný tisk vycházel v požadované kvalitě na 350 tisíc. I levná korektura rukopisu s 1000 NS stojí přes 20 tisíc a nemluvím o náročné redakční práci – sazba, grafika, shánění vhodných fotografií apod. Chtěli jsme udržitelný projekt, ne vydat 100 knih a nic víc.

  4. Adhara napsal:

    To ma mrzí. Keď už web s takýmto vysokým počtom spokojných čitateľov nevyzbiera cez knižný štartér peniaze na vydanie, potom by ma náramne zaujímalo, komu sa to podarí… Viem, aké je to frustrujúce, keď rukopis plne pripravený na vydanie len leží v šuflíku, starne… a nič.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Menší knihy potřebují menší rozpočet a tak se finance vyberou snadněji.

      • Adhara napsal:

        Teraz mi napadlo,nechcete ešte vyskúšať literárnu agentúru mamtalent.cz? Spolupracujú aj s minimálne jedným vydavateľstvom populárno-náučnej literatúry. Síce by ste museli zaplatiť vstupný poplatok (vzhľadom na rozsah knihy dosť veľký) a nemali by ste zaň žiadnu garanciu, ale šance na papierovú formu by to mohlo rapídne zvýšiť.

      • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

        Díky moc, určitě na to mrkneme! 😉

  5. Nemo napsal:

    Tohle zamrzelo :(, ale cílová částka byla myslím opravdu kapku nadhodnocena.Doufám, že se přece jen podaří knihu vydat. Mnou věnovaný příspěvek bude i nadále k dispozici :). Držím moc palce.
    Nemo

  6. Lukáš napsal:

    To že to tentokrát nevyšlo je mi líto, ale navzdory ojedinělému případu, přeji do budoucna hodně úspěchu a věřím, že se to vyplní.

  7. Jaroslav Jirasek napsal:

    Mohli by jste si penize zatim ponechat a casem usporadat dalsi sbirku, tyto jiz vybrane penize by jste meli jako zaklad. Akorat by s tim museli ti, co prispeli, souhlasit. Ja souhlasim :). Diky za super web a uzasne cteni.

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Děkujeme, jsme rádi za spokojené čtenáře!
      Co se těch peněz týká – pro mě osobně už je to maličko za hranou. Pokud jsme deklarovali, že při neúspěchu se peníze vrátí, je na místě tak učinit. Vyhneme se tak spekulacím a naštvaným čekatelům, kteří by třeba mohli mít pocit, že s knihou otálíme příliš dlouho.

  8. Dobrý den,
    knihy tohoto typu tj s malým nákladem/vysokou cenou je lepší vydávat samonákladem například na knihovnicka.cz naleznete přímo kalkulátor nákladů podle počtu vydaných kusů a barevných stran. Je to dobrý způsob pro vydávání tištěné podoby webů. Stačí vystavit zálohové faktura a za vybranou částku vydat třeba sérii padesáti kusů apod.

    Tímto způsobem je vydáváno několik populárně naučných knih. Konkrétně kniha Ing. Dokoupila Turbíny pro luftwaffe, která má skoro 300 stran A4 se spousto fotografií a barevných obrázků. Autor dokonce na svých stránkách (http://proudove-motory.cz/) popisuje jak postupoval při vydání.

    S pozdravem

    Jiří Škorpík

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Díky moc za návrh. Mrkneme na to, ale při chronickém nedostatku financí (minimálně v mém případě) vydání svépomocí nevidím moc perspektivně…

      • Vojta napsal:

        Já si to tam při začátku kampaně zkoušel počítat a pro Vesmírné osudy, jak byly prezentovány, to vycházelo o trochu levněji než byl požadavek kampaně. Ale ne o moc, rozdíl by snadno padl na korektora a editora (a možná by to ani nebylo dost). Dále v tom nejspíš nejsou distribuční poplatky.

        Myslím si, že by se kniha mohla zaplatit, kdyby se dostala do knihkupecké sítě, ale nemám naprosto tušení, jak obtížné je ji tam dostat. Financování můžete zkusit pomocí investorů, kteří Vám mohou poskytnout částku za podíl na zisku. Možná by to pro někoho mohlo být lákavější než fixní odměna z Knižního startéru.

  9. Siera Redakce napsal:

    Chtěl bych autorům poděkovat za snahu a budu držet palce, abych se jednou knihy v papírové verzi dočkal 🙂 No aspoň bude, na co se těšit a jen mě tak napadlo, z komentáře Jiřího Dostála, je nějaká cesta, jak podpořit tento web? Stal se místem, kam rád prchnu před shonem okolí, získám tu mnoho informací a díky foru mohu komunikovat s dalšími fanoušky kosmonautiky a to nemluvím o komentovaných přenosech. Děkuji za informaci.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Děkujeme za krásná slova, opravdu nás to těší. Spokojení čtenáři jsou pro nás tou největší odměnou. Naši práci neděláme kvůli penězům. Pokud by však někdo chtěl podpořit konkrétního autora, může jej kontaktovat přes mail v sekci Redakce a domluvit se např. na předání čísla účtu. Ale opravdu to není nutné, ke spokojenosti nám stačí, že se čtenářům u nás líbí a že se k nám rádi vrací. Nechceme k tomu dělat nějaké výzvy, nebo bannery, protože nemáme rádi reklamy. 🙂 Semtam se ale nějaký čtenář objeví a zeptá se na možnost podpořit chod našeho webu – pak jej nasměřuji tak, jako na minulých řádcích. 😉
      Každopádně si ale velice vážíme každého čtenáře a jsme rádi, že se k nám lidé rádi vrací a líbí se jim tu.

  10. ing. Jelínek napsal:

    škoda moc jsem se tešil

    co takhle zkusit min. školství nebo ak. ved. jde preci o popularizaci vedy a techniky. dotace jdou molikrát na strasné ptákoviny,treba to vyjde. drzim nam palce

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Díky! To není špatný nápad, jen mám obavy, že práv proto, že dotace jdou na děsné koniny, na podobné projekty jako ten náš peníze nezbývají…

      • Jirka Dostál napsal:

        Zdravím Ondřeji,

        taktéž rozšířím řadu zklamaných fandů. Měl jsem v úmyslu knihu (společně s KMK) jednou věnovat synovi v rámci Zlatého Fondu rodinné knihovny 🙂 Škoda, snad se někdy knihy ve fyzické podobě dočkáme.
        Rád bych věnoval finanční prostředky původně vyčleněné na knihu redakci na podporu provozu portálu. Prosím o kontakt přes mail, případně rovnou přes toto fórum.

      • Martin napsal:

        To máte pravdu, že jdou peníze úplně často někam jinam a zcela zbytečně. Kolikrát slyšíme miliarda sem – miliarda tam. Kdyby ty „ztracené“ milióny šly na popularizaci vědy a techniky, tak za chvíli máme vlastní kosmodrom. =D Vždyť jenom vývoj jednoho cubesatu vyjde přibližně „“jenom““ tak na cca. 5 miliónů i méně.

  11. Petr Hájek napsal:

    Moc mě to mrzí kvůli Vaší snaze a taky že tu knihu nemám ,doufám že se najde nějaké alternativní řešení prosím ,prosím pěkně. Sakra že to nedopadlo ,ach jooooo

  12. R napsal:

    Dobrý den, mrzí mne dílčí neúspěch, ale neklesejte na mysli. Pokud již máte vše připraveno, prosím vydejte knihu alespoň jako E-book. Byla by škoda zahodit takové množství práce. Ideálně s možností koupit si ji přímo na Vašem portálu. Asi nebudu sám, kdo Vás rád podpoří napřímo…

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Děkujeme za povzbuzení, jsme opravdu vděční za naše čtenáře a fanoušky. Jak jsem napsal, nevzdali jsme se ideje vydat VO jako fyzickou knihu. Pro e-book zatím nemáme připraveno nic, ale pokud by to s fyzickou knihou nevyšlo, určitě se o něco v tomto smyslu pokusíme.

      • R napsal:

        Možná si to představuji jako Hurvínek válku, ale co více potřebujete než Korekturu-> text + obrázky do Scribusu/Indesignu -> Získat ISBN a vydat jako mobi/epub + PDF kde budou hezky vidět obrázky?

        Druhá varianta je vybrat něco přes 10 tis., aby to někdo udělal za Vás 🙂

      • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

        No, třeba ty korektury budou při rosahu VO docela darda. Další věc jsou obrázky, pokud nemáte zakoupený přístup do některé fotobanky, je to problém. A hlavně – fyzická knížka je fyzická knížka…

      • Matouš Klugar napsal:

        Když už se do toho dalo tolik práce a ještě dá, byla by nesmírná škoda to dát na internet pouze ve formátu PDF. Navíc by se to hned objevilo na Uloztu atp. To bych si opravdu nepřál. Škoda že to nevyšlo.
        Mohu se zeptat, dáte ještě nějak vědět, kdy by se peníze měly poslat zpět na účet abych s tím počítal?

      • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

        Díky moc, je fakt, že papírová knížka se pirátí hůř než e-book. 😀
        Uvidíme, snad se to podaří jinak.
        Peníze začnou být rozesílány zpět na účty během zítřka. Malé zpoždění v řádu 2-3 dnů bude zřejmě platit pro ty, co použili k placení kartu, ale předpokládáme, že do týdne by vše mělo být vyrovnáno. Pokud by nastal nějaký problém (špatná částka, žádná částka a podobně), neváhejte prosím kontaktovat Startér pomocí linků v článku, eventuálně se ozvěte sem, my to budeme provozovateli Startéru tlumočit.

      • R napsal:

        Nevěřím, že by byť jen jediný čtenář Kosmonautixu tuto knihu dal na uložto. Stejně jako nevěřím, že i kdyby tam byla, tak si ji zde nekoupí… Papírová kniha je lepší, ale… lepší nějaká než žádná.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.