Kosmotýdeník 201 (18.7. – 24.7.)

Další týden je za námi a pokud si užíváte léta, mohlo se stát, že jste nestihli zachytit všechny události, které se v kosmonautice staly. Ale to vůbec nevadí. I pro tyto účely je tu náš seriál Kosmotýdeník, který Vám přehledně zrekapituluje všechno, co byste měli vědět. Hlavní prostor bude věnován pátému úspěšnému přistání prvního stupně rakety Falcon 9, ale podíváme se i na snažení společnosti Copenhagen Suborbitals, která o víkendu zkoušela svou raketu Nexø I. Čeká nás toho ale ještě více – v krátkých zprávách se podíváme na pokroky při přípravě na novou éru americké kosmonautiky a nahlédneme i pod pokličku plánů firmy SpaceX.

Sokol přistál podruhé na pevnině
Je zbytečné pořád dokola opakovat, že firma SpaceX usiluje o znovupoužitelnost prvních stupňů – za tuhle společnost hovoří její činy. V pondělí 18. července v 6:44 našeho času odstartovala z Floridy raketa Falcon 9, která vynášela na oběžnou dráhu zásobovací loď Dragon. Jelikož se letělo jen na nízkou oběžnou dráhu, měla raketa dostatek paliva pro zpětný zážeh, který ji mohl vrátit až nad pevninu.

SpaceX se tak podruhé pokusila o přistání na vybetonované rampě LZ-1 a i podruhé byla úspěšná (první pevninské přistání přišlo na konci loňského prosince). Celý start jsme pro Vás odvysílali živě s českým komentářem a po úspěšném přistání jsme Vám přinesli i první dostupné fotky. Nyní s odstupem několika dní se můžeme kochat i kvalitními snímky, které SpaceX nahrála na svůj oficiální Flickr.

Falcon 9 jde na přistání

Falcon 9 jde na přistání
Zdroj: https://c2.staticflickr.com

Přistání proběhlo přesně podle plánu

Přistání proběhlo přesně podle plánu
Zdroj: https://c2.staticflickr.com/

První stupeň měkce dosedl na plochu LZ-1

První stupeň měkce dosedl na plochu LZ-1
Zdroj: https://c2.staticflickr.com/

Prvotní inspekce prokázala, že tento stupeň je v ideálním stavu a jeho znovupoužití je téměř jisté.

Prvotní inspekce prokázala, že tento stupeň je v ideálním stavu a jeho znovupoužití je téměř jisté.
Zdroj: https://c2.staticflickr.com/

Tato fotka sice nepochází z Flickru SpaceX, ale byla pořízena jen pár hodin před vydáním tohoto článku. Vidíme na ní, že stupeň už má odmontované nohy.

Tato fotka sice nepochází z Flickru SpaceX, ale byla pořízena jen pár hodin před vydáním tohoto článku. Vidíme na ní, že stupeň už má odmontované nohy.
Zdroj: https://scontent-fra3-1.cdninstagram.com

Kosmická loď Dragon úspěšně dosáhla oběžné dráhy a začala pronásledovat Mezinárodní vesmírnou stanici, na kterou dovezla více než dvě a čtvrt tuny nákladu. Mezi jídlem a zařízením pro provoz stanice najdeme i téměř tunu vědeckých přístrojů a hlavně – v trunku lodi, tedy v zadní nehermetizované části, je uložený adaptér IDA, který umožní k ISS připojovat soukromé pilotované lodě.

Dragon je zásobami naplněný až po okraj.

Dragon je zásobami naplněný až po okraj.
Zdroj: http://forum.nasaspaceflight.com/

Montáž rakety Nexø I

Montáž rakety Nexø I
Zdroj: https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net

Chybami se člověk učí
Tohle známé klišé si nyní asi v nějaké dánské variantě opakují členové společnosti Copenhagen Suborbitals, která se snaží o konstrukci suborbitálních raket za použití levnějších a dostupnějších technologií. Jejich snažení tak může připomínat modelářství posazené na vyšší úroveň, nebo hodně smělé kutilství. Včera odpoledne našeho času Dánové otestovali svou raketu Nexø I. Stroj vysoký pět a půl metru odstartoval z plovoucí plošiny v 16:40 našeho času. Plán počítal s tím, že raketa poháněná motorem na kapalné pohonné látky vystoupá do výšky 6 – 10 kilometrů.

Zhruba minutu po startu, tedy v době, kdy raketa procházela fází maximálního dynamického namáhání, došlo ze zatím neznámého důvodu ke ztrátě tahu a nosič se zřítil zhruba 50 metrů od startovní rampy. Raketa se původně měla snést k hladině na padáku, ale přední část byla poškozena. I přesto se podařilo zachránit zbytky nosiče, jejichž analýza bude jistě velmi cenná. Firma tak bude moci své stroje dále vylepšovat a snad se jednou dočká i svého ultimátního cíle, tedy vystřelení amatérského kosmonauta.

Zbytky rakety Nexø I

Zbytky rakety Nexø I
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Kosmický přehled týdne:
Minulý čtvrtek, tedy 14. července proběhl na zkušebním stanovišti A-1  na Stennisově středisku zkušební zážeh motoru RS-25 pro raketu SLS. Konkrétně šlo o model s výrobním číslem 0528. Plánovaná délka zážehu byla 650 sekund, ale kvůli problémům s testovacím stanovištěm musel být motor vypnut již po 193 sekundách. NASA v tomto týdnu oznámila, že opakovaný zážeh přijde 29. července.

Vlevo severní strana VAB, vpravo jižní strana

Vlevo severní strana VAB, vpravo jižní strana
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

V hale VAB pokračuje přestavba, jejíž nejviditelnější součástí je instalace nových přístupových plošin, které umožní technikům obsloužit všechna klíčová místa na raketě SLS. Celý složitý proces již trvá několik měsíců, ale nyní se již technici dostali do poloviny. 15. července totiž na své místo uložili jižní polovinu úrovně F a její severní kolegyně přišla na řadu 19. července. Z celkových deseti pater tak už je na svém místě pět z nich.

Společnost SpaceX oznámila, že vybuduje dodatečné přistávací plochy na LZ-1, kam dosedly zatím jediné dva první stupně vracející se na pevninu. Betonáž těchto ploch by měla být dokončena nejpozději v listopadu, což má jasnou souvislost s plánovaným termínem startu těžkotonážní rakety Falcon Heavy. Ta by měla poprvé startovat v prosinci a SpaceX počítá s tím, že postranní bloky přistanou téměř současně na dvou rampách na pevnině.

Souhrn z Kosmonautixu:
Tento týden jsme otevřeli spekulováním o tom, zda se s vozítkem Mars rover 2020 vydá k Marsu i vrtulový dron, Od úspěšného přistání prvního stupně Falconu 9 na pevninu uplynulo jen pár hodin, když jsme Vám přinesli první fotky. Úterky u nás patří seriálům – tento týden jste si mohli přečíst druhý díl povídání o stanici Skylab. Kdo má zájem, ten si může zkusit, jaké to je, pracovat se surovými snímky ze sondy Juno. Dragon dopravil na ISS i mnoho vědeckých přístrojů a jejich představení si vzal na paškál tento článek. Vzpomněli jsme si i na sondu New Horizons, která se zapsala do knihy světových rekordů a zopakovali jsme si nabité dny, kdy k ISS během 48 hodin dorazily hned dvě zásobovací lodě. O tom, že ani zásah kosmickým smetím nemusí pro družici znamenat konec, se přesvědčil satelit WorldView 2. Letní seriál TOP 5 se tentokrát zaměřil na historii výzkumu Marsu a na této planetě jsme ještě zůstali při článku o novém systému, který dává roveru Curiosity možnost autonomně vybírat cíle pro chemickou analýzu. V závěru týdne jsme se vrátili do Evropy – nejprve abychom sledovali přípravu satelitu Sentinel 2B a následně abychom pozorovali snažení firmy Copenhagen Suborbitals.

Snímek týdne:
Hledání snímku týdne tentokrát nebylo složité. Celkově bychom mohli říct, že uplynulý týden nebyl na kosmonautické události příliš bohatý. Zato však měl jeden neoddiskutovatelný vrchol. Tím bylo úspěšné přistání prvního stupně rakety Falcon 9 na pevnině. O tomto úspěchu jsme toho již napsali hodně, ale i přesto si myslím, že pohled na více než 40 metrů vysoký válec, který se snesl z nebe, se hned tak neokouká. Vždyť ještě před rokem nikdo nic takového neviděl. Užívejme si proto toho, že žijeme v době, kdy se sny otců stávají realitou.

První stupeň osvětlují reflektory na přistávací rampě

První stupeň osvětlují reflektory na přistávací rampě
Zdroj: https://c2.staticflickr.com/

Video týdne:
Minulý týden jsme Vám představili novinku, která má za úkol opět o něco rozšířit informační servis, který Vám Kosmotýdeník přináší. V rubrice Video týdne Vám pokaždé přineseme jedno, nebo dvě videa, která rozhodně stojí za zhlédnutí. Měl jsem sice nutkání sem vložit záznam z přistání prvního stupně Falconu, ale to už by bylo asi příliš. Místo toho bychom Vás rádi seznámili s experimentem Biomolecule Sequencer, který byl na ISS dopraven lodí Dragon. S jeho pomocí bude vůbec poprvé čtena DNA ve stavu beztíže. Zařízení s kapesní velikostí má ověřit funkčnost celého systému, který by mohl ve výsledku otevřít dveře do další úrovně výzkumu.

Zdroje informací:
https://www.flickr.com/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://c1.staticflickr.com/9/8819/27776240293_4fd6b5a0d0_h.jpg
https://c2.staticflickr.com/8/7746/27776231183_1a0e3fd621_h.jpg
https://c2.staticflickr.com/8/7726/27776233233_5597114759_h.jpg
https://c2.staticflickr.com/8/7594/27776235133_d48f2b8afa_h.jpg
https://c2.staticflickr.com/8/7720/27776237513_f6aca41edf_h.jpg
https://scontent-fra3-1.cdninstagram.com/…MTMwMDgzNzY1NjUyMzAzNTYzMA%3D%3D.2
http://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=40747.0;attach=1351689;image
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/…9ea75927bafbbbe044292931e23fab7d&oe=582E8099
https://pbs.twimg.com/media/CoDwtobXYAAhBPB.jpg:large
https://c1.staticflickr.com/9/8872/28443848886_3be62ebc73_d.jpg
https://c1.staticflickr.com/9/8794/28375601091_fe095603f4_d.jpg
https://c2.staticflickr.com/8/7512/27776228443_a5f47cfc50_h.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

12 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 201 (18.7. – 24.7.)”

  1. Václav Kořínek napsal:

    Tak ti Dánové jsou roztomilý.
    Maji super zpracovaný vice než 4 hodiny dlouhý video, spoustu infografik, spousta videii z vyroby.
    Praci s kameou pri startu by mohly mit zvladnutejsi, ale chapu, ze z lode se tyhle veci toci opravdu spatne.

    A paradni je, ze se tomu nakonec vsichni smejou 🙂

    A diky, ze jste o nich informovali. Vubec jsem nemel tuseni, ze podobne projekty nekde funguji – zvlast v evrope.

  2. Adam napsal:

    Chlapi, snímek týdne bych fláknul ty fotky s Falconem nahoru a dolů. To je snímek jak Brno!
    Jinak díky chlapi za článek!

  3. Rudolf Šíma napsal:

    Díky za tradičně příjemné čtení na neděli. Měl bych opět amatérský dotaz na kohokoliv ochotného. Nevíte někdo, jak je zajištěno nezavzdušnění paliva v nádrži Falconu před zpětným zážehem? V okamžiku vypnutí motorů prvního stupně letí stupeň setrvačností a měl by nastat stav beztíže. Palivo tedy nebude drženo na dně nádrže zrychlením ani gravitací.

  4. peter napsal:

    pekne, ale CopSub …o nich by som nepísal ako o firme, ono je to nezisková organizácia a všetci neplatení dobrovoľníci

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jasně, ale musíme to nazvat nějakým jednoslovným označením. 🙂

      • Ondřej Dobisík napsal:

        Přesto se mi označení „organizace“ líbí víc. Zdůrazňuje to zásadní odlišnost přístupu k práci, což je jedna z hlavních věcí, o kterou se CopSub snaží (http://copenhagensuborbitals.com/mission/)… ale to je samozřejmě můj pohled ;-).

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To není špatný výraz, zkusíme jej používat. 😉

      • Tomáš Vodička napsal:

        Mně by se osobně nejvíc líbilo říkat „parta“, ale to je pro účely takovéhoto článku asi moc neformální. Nebo třeba „sdružení“.
        Pod pojmem „organizace“ se mi vybaví spíš představa velkého kolosu, jako jsou státní instituce, nadnárodní společnosti, velké církve nebo armáda. I když je fakt, že jsou i malé organizace.
        Pojem „firma“ mi také nepřipadá špatný, v podstatě znamená obchodní značku, tedy jméno, případně logo podniku, což CopSub má.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Je opravdu hezké, jak je čeština bohatá a jak jemné nuance v ní můžeme sledovat. 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.