ŽIVĚ A ČESKY: Falcon a japonská komunikační družice

Název článku zní jako nějaká pohádka, ale ve skutečnosti je to realita. Soukromá raketa Falcon 9 v1.2 by měla už zítra v 7:21 našeho času vynést na dráhu přechodovou ke geostacionární 4,6 tun těžkou telekomunikační družici JCSat-14, která patří japonské společnosti SKY Perfect JSAT Corporation. Tento satelit zajistí signál pro Asii, Rusko, Oceánii a ostrovy v Pacifiku. Fanoušci kosmonautiky se ale těší především na pokus o měkké přistání prvního stupně na plošině v moři. Ani tentokrát si nenecháme tento zajímavý start ujít a chystáme pro vás česky komentovaný přenos.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v pátek 6. května v 7:21 středoevropského letního času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 7:05 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://sslmda.com/images/pressrel/jcsat14_catr.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

35 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon a japonská komunikační družice”

  1. Panda napsal:

    Proste nádhera 🙂 Sledoval som webcast s otvorenými ústami 🙂 Otázka od neznalého. Co sa deje so Stage2? Zhorí v atmosfére alebo ostáva na orbite?

  2. JardaP napsal:

    Jsem si nikdy před tím nevšiml. Na tryskách druhého stupně byla nějaká páska, která po chvíli odpadla.

  3. Karel Zvoník Redakce napsal:

    Dugi díky za přenos. Byla to fakt paráda 🙂

  4. zvejkal napsal:

    Zacina to byt rutina 🙂
    A to je dobre.

    • Adam Trhoň napsal:

      To jsem si říkal taky, ale: poslouchám technický přenos, komentovaný mám zobrazený bez zvuku (tu trojku nějak nemusím). Z mého pohledu to vypadalo tak, že se začalo přistávat, nic nebylo vidět, pak operátor řekl něco jako „lost“, spojení vypadlo… a když za dvě vteřiny naskočilo, Falcon už seděl 🙂

  5. Radmk napsal:

    Gratulace, nestihl jsem žive, ale i tak to bylo pěkné:)

  6. Rudolf Šíma napsal:

    Díky, podstatně příjemnější vstávání než na „nepřenos“ z Vostočného. Úspěchy Space X jsou světlými událostmi současné doby. Mám radost z těch nadšených zaměstnanců. 🙂

  7. Ondra_99 napsal:

    Asi hloupy dotaz. Rikam si cim je stanoveno okno ke startu na geostacionarni drahu? Kdyz se leti na ISS, tak je jasne, ze se musi startovat tak, aby byla stejna obezna draha. Pri letu na Mars, je potreba aby se v presny cas sesli na stejnem miste Mars a naklad. Ale geostacionarni draha (z principu) je porad na stejnem miste vuci startovaci rampe ne?

  8. BohousB napsal:

    Já ten start také neuvidím, tou dobou budu zrovinka pádit k doktorům na předoperační vyšetření. Cestou budu aspoň držet palce SpaceX, ať to dobře dopadne. Takže doma shlédnu až záznam…

    Poděkování všem, kdo se podílejí na českém komentáři.

  9. Štěpán napsal:

    Škoda že v tu dobu jedu do školy – ale díky za psaný přenos (hlavně Martinovi). Snad to vyjde.

  10. Vladimír Podivínský napsal:

    To je Jasnačka, děkuji za česky komentované přenosy 🙂

  11. Vladimír Podivínský napsal:

    Všiml si někdo že Falcom přistál jen když přistálaRaketa New Shepard Jen jednou se jí podlomila nožička
    Tentokrát žádná Raketa New Shepard Neletěla.
    Takže statistika mluví jasně
    Ale i přesto Falconu věřím a zítra budu u toho

  12. Fantasta napsal:

    Jo, a taky použijí nový zrychlený způsob tankování hluboce podchlazeného RP1 a kyslíku – jen 35 min před startem víc než 500 tun!! Tak to držím i palce na nohou ať se vše zadaří.

  13. Tomáš napsal:

    Proč byl start několikrát odložen.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.