Květnová Kosmoschůzka

Hvězdolet zdroj:commons.wikimedia.org

Každý měsíc se v Praze pod záštitou Kosmoklubu koná Kosmoschůzka, na které vás čekají zajímavé přednášky z kosmonautiky a příbuzných oborů jako astronomie či fyzika.

Květnová Kosmoschůzka: 25. května 2016, Restaurace Zorto, Nekázanka 6, 11000 Praha

zobrazit mapu

Tentokrát se můžete těšit na dvě témata, dvou autorů.

 

Tomáš Kocourek: 5 let Hvězdoletu aneb kdo je perspektivní pro posádku (cca 30 minut)

Před 5 lety jsem při úvaze nad dosavadními dějinami kosmonautiky dospěl k závěru, že pro urychlení cesty člověka do vesmíru, tj. jeho osídlení lidmi a pozemským životem, je třeba začít pracovat na tomto úkolu s vědomím, že:
kdo, když ne já? a kdy, když ne teď?
Úvod je věnovaný úvaze o důležitých předpokladech, které jsou kladeny na člověka při jeho kroku do vesmíru, tj. o předpokládané kosmické civilizaci. Dále prezentace úvah, zkušeností a nápadů za 5 let práce na programu Hvězdolet. Mimo jiné popis dojmů z návštěvy uzavřené simulace
tropického světa z pohledu dlouhodobějšího života člověka v omezeném prostředí. V neposlední řadě také informace o naučné planetární stezce, která si klade za cíl oslovit co nejširší veřejnost a vzbudit její zájem o vesmír a kosmonautiku.

Od velkého třesku přes vznik prvních částic až po formování hvězd a galaxií zdroj:pinimg.com

Od Velkého třesku přes vznik prvních částic až po formování hvězd a galaxií
zdroj:pinimg.com

Vítězslav Škorpík: Velký třesk – prvních 380 000 let vývoje vesmíru (cca 60 až 90 minut)

Náš vesmír vznikl před 13,8 miliardami let. Jednotlivé fáze jeho vývoje nám po sobě zanechaly specifické stopy, například reliktní gravitační vlny či reliktní neutrina. Období prvních 380 000 let vývoje označujeme jako Velký třesk. Ovšem většina nejpodstatnějších událostí se odehrála již v prvních třech minutách, kdy došlo k oddělování základních interakcí a narušení fyzikálních symetrií, prudkému inflačnímu rozepnutí vesmíru, baryogenezi a leptogenezi. Později došlo k tvorbě hustotních fluktuací, z nichž později vzniky galaxie a další struktury. První část vývoje vesmíru končí oddělením reliktního záření, tomu se ovšem budeme věnovat až příště. V této přednášce raději probereme kromě historického vývoje první etapy rovněž nastavení základních fyzikálních konstant.

Sám autor (mimochodem aktivní uživatel fóra zde na Kosmonautix.cz) ke své přednášce doplnil:“

Dovolím si dopředu všechny upozornit, že přednáška bude téměř čistě fyzikální. Sem tam se mihne nějaká technická záležitost, převážně z experimentálních zařízení na Zemi. Z kosmického výzkumu tam nebude ale téměř nic, možná dokonce vůbec nic. Takže pokud tam čekáte něco z kosmonautiky, budete zřejmě dost zklamáni.

Ovšem mohu slíbit, že si to vynahradíme v navazující přednášce o výzkumu reliktního záření, která by měla být na podzim. Tam bude kosmický výzkum jedno z hlavních témat.

Změna programu vyhrazena

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Orion%2C_battle_spaceship.jpg/320px-Orion%2C_battle_spaceship.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/bc/73/6c/bc736c4a4f36137c9f92f0fc1e62a87a.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Květnová Kosmoschůzka”

  1. Sima napsal:

    Nebude náhodou záznam? Velký třesk me zajímá, ale bohužel ve středu nemohu

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.