Kosmotýdeník 179. díl (15.2. – 21.2.2016)

Uplynul další týden, a protože tu máme nedělní poledne, je správný čas si shrnout, co všechno zajímavého nám přineslo uplynulých sedm dní v kosmonautice. Vítejte u čtení Kosmotýdeníku, kde dnes prozkoumáme pozměněné plány při vývoji druhého stupně pro raketu SLS. Podíváme se také na misi OSIRIS-REx, kde svoji šanci zvěčnit se ve vesmíru dostanou umělci. Nevynecháme ani dění u Saturnu, nebo se podíváme do Číny, kde se chystá mise pilotované lodi Shen Zhou 11. Přeji vám příjemné čtení a hezkou neděli.

Lepší druhý stupeň pro SLS

Evoluce rakety SLS

Evoluce rakety SLS
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Vývoj rakety Space Launch System a lodi Orion jdou zatím klidnou cestou, bez velkých zpoždění a komplikací. Je to velký rozdíl oproti předcházejícímu programu Constallation, který se od počátku zmítal v podfinancování a z toho plynoucí nejisté perspektivě, technických obtížích a termínových skluzech. Vzhledem k uspokojivému financování a technickému stavu vývoje se začalo reálně uvažovat o tom, že druhý let rakety SLS s lodí Orion, označovaný jako EM-2 a naplánovaný na první roky dvacátých let, by se mohl uskutečnit s novým druhým stupněm EUS, který výrazně pozdvihne nosnou kapacitu sestavy. Tento krok byl učiněn i přes zprávu o tom, že chystaný rozpočet na fiskální rok 2017 dává na vývoj SLS + Orion méně financí, než požaduje NASA. Tady je však důležité říct, že se v minulých letech pravidelně stávalo, že kongres v průběhu jednání o rozpočtu, peníze na tyto projekt dodal a tento rok i přidal něco navíc.

Exploration Upper Stage

Exploration Upper Stage
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com/

Pro první let SLS v roce 2018, který má v bezpilotním režimu poslat loď Orion na oblet Měsíce, se počítá se stupněm Interim Cryogenic Propulsion Stage (ICPS). Ten je odvozený od používaného druhého stupně rakety Delta IV. Nicméně tento stupeň nemá certifikované lety s lidmi a pro tyto účely by musel být upraven a certifikován. O stavu vývoje druhého stupně pro SLS jsme psali už minulý rok v září. Tehdy to vypadalo, že se vývoj stupně EUS nestihne i z důvodu financí a místo toho se bude financovat certifikace stupně ICPS pro lety s lidmi, což by znamenalo dávání financí na vylepšení stupně, který poletí pouze jedinkrát a ubere tak finance na vývoj nového hardwaru, který bude skutečně sloužit pro budoucí lety SLS. Navíc při použití tohoto stupně by se musela upravit i mise lodi Orion k Měsíci s lidmi. Posádka by se pravděpodobně ze čtyř zmenšila na dva členy a výsledná dráha obletu by musela vést blíže měsíčnímu povrchu.

Tento týden však manažeři programu zastavili vývoj stupně ICPS s certifikací pro lety s lidskou posádkou. Bylo vydáno prohlášení, které zní: „Práce budou pokračovat podle plánu v rámci použití SLS blok 1 (s ICPS) pro misi EM-1. Veškeré práce spojené s certifikací ICPS pro lety s posádkou po misi EM-1 se nyní zastavují. Dosavadní práce, která byla učiněna v tomto směru, tedy příprava ICPS pro lety s lidmi, bude archivována a uložena pro budoucí potřeby agentury.“

Finance určené na tento vývoj by měly jít na přípravu stupně EUS, aby byl připraven pro misi EM-2. V této souvislosti mluvíme o přibližně 150 milionech dolarů, které by musely být dány na úpravu a certifikaci stupně ICPS. Při představě, že tento vylepšený méně výkonný stupeň by letěl pouze jedinkrát, je logické, že se nakonec přistoupí ke zrušení tohoto záměru. Navíc zaznělo, že na rozdíl od nabitého letového řádu původního programu Constallation, je letový harmonogram SLS velmi chudý. Ke zlepšení tohoto stavu pomůže právě i to, že bude prakticky hned od reálného nasazení k dispozici se silným druhým stupněm. Ostatně v minulých měsících zaznělo, že před misí EM-2 by čistě teoreticky mohla proběhnout ještě jedna bezpilotní mise, která by stupeň EUS ozkoušela nejdříve na nepilotované misi a až posléze by byl použit pro let s lidmi na palubě lodi Orion. Mise, která by teoreticky předcházela misi EM-2, by mohla být sonda a lander pro Jupiterův měsíc Europa.

Porovnání stupně ICPS a EUS

Porovnání stupně ICPS a EUS

Mělo by to tedy znamenat, že poté, co v roce 2018 odstartuje SLS ve verzi Block 1, bude už druhý let, ať už půjde o misi EM-2, nebo některou nepilotovanou, rovnou v plné pracovní verzi rakety SLS block 1B. Dodejme, že stupeň EUS by měl být poháněn čtyřmi motory RL-10C, spalující tekutý kyslík a tekutý vodík.

Na první pohled patrná rozdílná výška typu Bloc 1 a Block 1B si vyžádá změny v pozemních zařízeních

Na první pohled patrná rozdílná výška typu Bloc 1 a Block 1B si vyžádá změny v pozemních zařízeních
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com/

Vzhledem k rozhodnutí použít po prvním letu SLS Block 1, rovnou Block 1B bude nutné upravit některé části pozemního zařízení, včetně drobných úprav na lodi Orion. Jde například o startovací rampu, která po dokončení a po prvním letu SLS, nebude kompatibilní s SLS Block 1B, protože stupeň ICPS je kratší, než EUS. Do všeho ještě promluví další financování programu a zejména letový harmonogram na začátku dvacátých let není zcela jasný a možná se dočkáme ještě nějakého překvapení. Podstatné je, že SLS by ve dvacátých letech měla být už ve verzi Block 1B a tudíž schopna vynést na LEO až 105 tun nákladu, oproti verzi s ICPS, která má kapacitu 70 tun na LEO.

Kosmický přehled týdne

OSIRIS-REx

OSIRIS-REx
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Výzkum vesmíru a umění jsou od počátku spjaty a navzájem se ovlivňují. Za příklop atmosféry nám poprvé pomohli nahlédnout spisovatelé a básníci. A i dnes zůstává pro mnohé vesmír, se vším co ještě nebylo odhaleno, neuvěřitelně fantaskním místem, kde se může stát cokoli. Tým americké mise OSIRIS-REx se proto rozhodl, že poskytne příležitost všem, kteří se chtějí umělecky vyjádřit k první americké misi k asteroidu, při které dojde k odběru vzorků. Ti mají příležitost poslat svá díla, která poletí společně se sondou k asteroidu Bennu ( 1999 RQ36 ).

OSIRIS-REx startuje v září tohoto roku a krom čipu s více jak 442 000 jmény, které měli lidé možnost posílat, se sondou poletí i čip, kde budou uložena umělecká díla. NASA proto vyzývá všechny zájemce, aby posílali svá umělecká díla na téma „co to znamená být průzkumníkem“. Způsob, jak je poslat a jak označit, naleznete zde. Díla mohou mít podobu skici, fotografie, grafiky, básně, písně, krátkého videa nebo dalšího tvůrčího nebo uměleckého vyjádření. „Vývoj kosmické lodi a jejích přístrojů, byl velmi tvůrčí proces, kde plátnem je obrobený kov a kompozity.“ Řekl vědecký pracovník OSIRIS-REx Jason Dworkin.

Po sedmdesáti dvou dnech opustila Mezinárodní kosmickou stanici soukromá zásobovací loď Cygnus, kterou k ní vynesla v minulém roce raketa Atlas V. Na video z odletu se můžete podívat zde. A vzhledem k tomu, jaké pěkné fotky vznikly při odletu, několik jich najdete pod tímto odstavcem.

Cygnus opouští ISS

Cygnus opouští ISS
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Cygnus odlétá od ISS

Cygnus odlétá od ISS
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Cygnus odlétá od ISS

Cygnus odlétá od ISS
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Cygnus odlétá od ISS

Cygnus odlétá od ISS
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

V Číně se připravuje loď Shen Zhou 11 k letu k zatím ještě nevynesené orbitální jedno-modulové stanici Tiangong-2, která by se na orbitu měla vydat v první polovině roku. Ve druhé polovině roku, by pak ke stanici měla zamířit právě loď SZ-11. Fotografie z přípravy lodi si můžete prohlédnout zde, zdezde.

Tento týden proletěla sonda Cassini kolem ledového měsíce Enceladus a pořídila jeho povedený snímek zde v RAW formátu. Poté, co Justin Cowart spojil snímky focené přes infračervený, zelený a ultrafialový filtr a složil barevnou fotografii, můžete obdivovat tento snímek, pořízený ze vzdálenosti 83 000 km.

Přehled z Kosmonautixu:

Tento týden proběhly dva starty a objevilo se mnoho zajímavých informací, o kterých jsme se vás snažili včas informovat pomocí článků. Mohli jste se tak dočíst o vývoji kosmického programu Severní Korey. Živě a s českým komentářem jste s námi sledovali start ruské rakety Rokot s evropským environmentálním satelitem Sentinel, o kterém jsme vám následující den přinesli podrobné infromace. Sedmnáctého února odstartovala z Japonska raketa H-2A s rentgenovým teleskopem Astro-H, opět jsme vám připravili česky komentovaný přenos. Podívali jsme se, jaké kroky jsou činěny k přípravě mise, která pomůže přivést vzorky odebrané na Marsu. Podívali jsme se na zprávu, že společnost Viasat ustoupila od plánu vynést jeden ze svých satelitů raketou Falcon Heavy a místo toho zvolila osvědčenou raketu Ariane 5. Potěšila nás zpráva, že na nábor amerických astronautů, který pořádá NASA, přišel rekordní počet přihlášek.

Snímek týdne:

Společnost Virgin Galactic již dlouho připravuje turistické lety na okraj vesmíru. Sloužit k tomu má kombinace dvou strojů. Jako nosič malého raketoplánu VSS, má sloužit dvoutrupé letadlo White Knight. V září 2014 však při zkouškách malého raketoplánu VSS Enterprise došlo vinou špatně přepnutého přepínače k předčasnému sklopení křídel, což vedlo k velkému dynamickému namáhání celého stroje, který se rozpadl. Tento týden však Virgin Galactic představila vylepšeného nástupce VSS Unity, která snad brzy začne s testováním a jednou možná bude vozit turisty na krátké výlety na hranici vesmíru.

VSS Unity

VSS Unity
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/

Zdroje informací:
http://www.nasaspaceflight.com/
http://www.nasa.gov/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/09/boeing_eus.png
https://upload.wikimedia.org/…/7/79/Orange_tank_SLS_evolution_-_Post_CDR.jpg
http://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2014/06/Z31.jpg
http://www.nasaspaceflight.com/…eps_data_162784-OTHER-001-001.pdf-350×291.jpg
http://spaceflightnow.com/…/3kellyCbmgWbMUEAEZmlf.jpg-large.jpeg
http://spaceflightnow.com/…/4kopraCbnOcHmWEAALOaN.jpg-large.jpeg
http://spaceflightnow.com/…/5peakeCblbyJfUEAAIxD9.jpg-large.jpeg
http://spaceflightnow.com/…/7kellyCbl2rTkUsAAi8UF.jpg-large.jpeg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/…10153990553279297_628830386003688548_o.jpg
https://pbs.twimg.com/media/CbnDMqCUcAAGQj6.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 179. díl (15.2. – 21.2.2016)”

  1. Antoš napsal:

    Benu je lékárna 🙂
    Asteroid se jmenuje Bennu ( 1999 RQ36 ) a má číslo 101 955

  2. Jiří Hošek Redakce napsal:

    Oceňuji, že se autor Kosmotýdeníku obsáhle pustil do tématu pilotované mise Orionu EM-2.
    Můj osobní pocit však je, že některé části článku jsou trochu spekulativní a mají spíš charakter hypotézy. Pokusím se zde nad nimi zamyslet. Nepovažujte to prosím za kritiku či pokus o opravu, ale jen za vyjádření osobního názoru.

    Myšlenka 1: Podfinancování Constellation, uspokojivé financování Exploration.
    Můj názor: Roční rozpočty programu Constellation byly srovnatelné s rozpočty Exploration, Constellation však byl mnohem ambicióznější. Rozpočty Orionu byly srovnatelné se současnými, rozpočty Aresu I byly srovnatelné s SLS, jen na Ares V se nedostávalo peněz. Viz str. 2 souboru
    http://www.nasa.gov/pdf/345955main_8_Exploration_%20FY_2010_UPDATED_final.pdf
    Zrušení Constellation mělo hlavně politický podtext. Exploration v mnohém navazuje na vývoj dosažený v Constellation (Mobile Launcher, Orion, 5-segmentové SRB apod.) a i díky tomu jde vývoj tak hladce.

    Myšlenka 2: Chystaný rozpočet administrativy na fiskální rok 2017 dává na vývoj SLS + Orion méně financí, než požaduje NASA.
    Můj názor: Na základě dostupných informací se nedá říct, že návrh administrativy na rozpočet Exploration na fiskální rok 2017 je nižší než požaduje NASA. Nevíme, jaký návrh sestavil tým finančního ředitele NASA Davida Radzanowski.

    Myšlenka 3: Loni to vypadalo, že se vývoj stupně EUS nestihne i z důvodu financí a místo toho se bude financovat certifikace stupně ICPS pro lety s lidmi. Navíc při použití tohoto stupně by se musela upravit i mise lodi Orion k Měsíci s lidmi. Posádka by se pravděpodobně ze čtyř zmenšila na dva členy a výsledná dráha obletu by musela vést blíže měsíčnímu povrchu.
    Můj názor: Od počátku se pro EM-2 počítalo s ICPS, a až loni se začalo vážně uvažovat o jeho nahrazení silnějším EUS. Úkolem ICPS i EUS je navést Orion k obletu Měsíce s trajektorií volného návratu, v obou konfiguracích je evropský servisní modul schopen navést Orion na oběžnou dráhu jak blíže měsíčnímu povrchu (s parametry dráhy 1.000 – 10000 km), tak i dále od měsíčního povrchu (DRO 70000 km). Výhoda EUS je v cca o 10 tun vyšší nosnosti na TLI, takže je schopen spolu s Orionem k Měsíci dopravit i obytný modul (s ním se ovšem pro EM-2 nepočítá). První úvahy o EM-2 s použitím ICPS počítaly se čtyřmi astronauty. Snížení na dva bylo kvůli dodatečnému požadavku na výstupy z lodi ve skafandrech MACES v souvislosti s nově uvažovaným letem k přesměrovanému asteroidu – ten ovšem nyní sklouzl na některý další let Orionu.

    Myšlenka 4: V této souvislosti mluvíme o přibližně 150 milionech dolarů, které by musely být dány na úpravu a certifikaci stupně ICPS. Při představě, že tento vylepšený méně výkonný stupeň by letěl pouze jedinkrát, je logické, že se nakonec přistoupí ke zrušení tohoto záměru.
    Můj názor: Finanční úspora spojená s náhradou ICPS za EUS pro EM-2 nebude 150 milionů dolarů. Od této částky se musí odečíst rozdíl cen jednoho exempláře EUS se čtyřmi motory RL-10C a jednoho exempláře certifikovaného ICPS s jedním motorem.

    • Lukáš Houška Redakce napsal:

      Dobrý den,
      děkuji za polemiku s věcmi, které jsou uvedeny v článku. Hodně jsem vycházel ze zdrojového článku, který je umístěn ve zdrojích a také s mými vzpomínkami na dobu dobíhajícího programu Constallation. I mě, se podobně jako autorovi zdrojového článku zdá, že průběh vývoje SLS je méně dramatický. Samozřejmě je to způsobeno i tím, že hodně toho, co bylo započato v programu předchozím se nyní zužitkovává v novém, což vede k efektu klidnějšího postupu. Těch rovin je však více a už nyní byl článek na Kosmotýdeník příliš dlouhý a proto jsem vděčný, že jste další pohledy a aspekty rozvedl ve svém komentáři.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.